Cercetări anterioare au arătat că mâncatul târziu este asociat cu creșterea în greutate, dar un studiu nou realizat de o echipă de cercetători americani explică mecanismele biologice din spatele acestui fenomen, conform Science Alert.
Frank Scheer, cercetător în neuroștiințe la Brigham and Women’s Hospital din Boston, spune că mâncatul târziu crește riscul de obezitate și de acumulare a grăsimii corporale, dar nu se știa exact de ce.
Studiul a implicat 16 participanți cu un indice de masă corporală (IMC) care indica supraponderalitate sau obezitate. Fiecare participant a fost supus la două experimente diferite, timp de șase zile, în care somnul și alimentația lor au fost controlate atent.
În primul experiment, participanții au mâncat trei mese pe zi la ore normale, adică micul dejun la ora 9:00, prânzul la ora 13:00 și cina la ora 18:00.
În al doilea experiment, cele trei mese au fost decalate, prima la ora 13:00 și ultima în jurul orei 21:00. Când participanții au mâncat mai târziu, nivelurile hormonului leptină – care semnalează sațietatea – au fost mai mici, ceea ce înseamnă că le era mai foame. De asemenea, caloriile au fost arse mai încet, iar procesul de lipoliză care descompune grăsimile a fost, de asemenea, diminuat.
Prin urmare, studiul demonstrează că a mânca mai devreme are un impact asupra a trei factori esențiali. Acest lucru sugerează că ar putea fi mai simplu să respectați orele de masă pentru a slăbi sau a vă păstra greutatea decât să urmați diete riguroase.
Urmărește-ne și pe Google News