Rujeola este o boală contagioasă care a făcut ravagii în Europa anul trecut. Potrivit Biroului regional al Organizației Mondiale a Sănătății de la Copenhaga, numărul de cazuri de rujeolă în regiunea europeană a crescut de 30 de ori față de 2022, depășind 30 000 de cazuri. În 2022, au fost raportate doar 941 de cazuri.
Boala a afectat 40 din cele 54 de țări din regiune, care include și întreaga Asie Centrală. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Kazahstan și Rusia, cu peste 10 000 de cazuri fiecare. În Europa de Vest, cea mai afectată țară a fost Marea Britanie, cu 183 de cazuri.
Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a avertizat că situația este foarte gravă, deoarece
21 000 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru rujeolă anul trecut, iar cinci au decedat din cauza bolii.
OMS a explicat că scăderea numărului de vaccinări împotriva rujeolei în timpul pandemiei de coronavirus a făcut ca multe persoane, mai ales copii, să fie expuse la această boală periculoasă.
Se estimează că 1,8 milioane de copii din Regiunea Europeană a OMS nu au fost vaccinați împotriva rujeolei între 2020 și 2022. OMS a subliniat că este esențial să se intensifice eforturile pentru a preveni reapariția rujeolei. Toate țările trebuie să fie pregătite să “detecteze rapid și să răspundă în timp util la focarele de rujeolă”, altfel
progresele făcute în eliminarea rujeolei în Europa vor fi compromise.
Rujeola, care se transmite prin picături de salivă, este o boală similară gripei, cu simptome și o erupție cutanată care poate provoca complicații pulmonare, ale urechii medii sau chiar meningită. Nu există un tratament specific, iar în unele cazuri poate fi fatală.
Urmărește-ne și pe Google News