Ciulinul de lapte a fost folosit de mult timp ca remediu natural pentru a susține și îmbunătăți sănătatea ficatului. Efectele sale benefice se datorează unui compus numit silimarină, care accelerează regenerarea ficatului, previne cicatrizarea țesutului hepatic și poate fi util în contracararea efectelor secundare ale medicamentelor care afectează ficatul.
Deși este cunoscut în primul rând pentru efectele sale hepatoprotectoare, proprietățile farmacologice ale silimarinei îl fac un agent promițător pentru o serie de boli. Ca antioxidant, poate spori eficiența altor tratamente dovedite, iar efectele sale neuroprotectoare au fost chiar raportate. Acest articol arată ce altceva mai poate face.
Ce este silimarina?
Sursa de silimarină este ciulinul de lapte (Silybum marianum), cunoscut și sub numele de ciulin de lapte, bujor sau ciulin, o plantă perenă originară din Europa. Crește până la 2 m înălțime și are flori mari, de un mov strălucitor. Ciulinul de lapte este numit astfel deoarece, atunci când frunzele sale sunt rupte, se secretă o sevă lăptoasă. A fost folosit ca plantă medicinală în medicina populară timp de secole, în principal pentru a trata problemele biliare și hepatice. Legenda spune că petele albe unice de pe frunzele sale sunt urme de lapte al Fecioarei Maria. Conform înregistrărilor din trecut, ciulinul de lapte este folosit de peste 2000 de ani. Medicul și botanistul grec Dioscoride a fost primul care a descris proprietățile sale medicinale. Mai târziu, în 1597, botanistul John Gerard a notat că ciulinul de lapte era „cel mai bun remediu pentru bolile melancolice”.
În secolul al XVII-lea, farmacistul Nicholas Culpeper a folosit derivații de ciulin de lapte pentru a trata obstrucția ficatului și a splinei și a recomandat consumul acestuia de către pacienții săi care sufereau de icter. Silimarina este prezentă în întreaga plantă, dar este concentrată în fructe și semințe. Este un grup de flavolignani foarte valoroși, care constă, în principiu, din trei componente principale, silibinina, silidianina și silicristina. Dintre aceste trei componente, silibinina oferă cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale ciulinului de lapte.
Dr.Max Silimarina Premium, 30 capsule
Este singurul antidot natural împotriva vrăbiei ucigașe
Abilitatea remarcabilă a plantei este că este singurul antidot natural împotriva agaricului de muște ucigaș. Extractul său trebuie injectat în sânge în termen de zece minute de la otrăvirea fungică. De asemenea, se poate conta pe eficiența sa în cazurile de hepatită virală, în special împotriva virusului hepatitei C. Deoarece este un antioxidant puternic, această plantă poate contribui la prevenirea și tratarea cancerului, în special a cancerului de col uterin, de sân și de prostată.
Efectul silimarinei
Antioxidantă, imunomodulatoare și antiinflamatoare, silimarina este cel mai des folosită ca remediu natural pentru diferite probleme hepatice, pornind de la ideea că detoxifică ficatul. Mai presus de toate, boala alcoolică a ficatului, hepatita virală acută și cronică și tulburările hepatice cauzate de toxine sunt vindecate cu ea. Deoarece acționează ca un antioxidant, reduce producția de radicali liberi și peroxidarea lipidelor. Previne cicatrizarea țesutului hepatic și poate acționa ca un blocant al toxinelor, împiedicând legarea toxinelor de receptorii membranei celulare din celulele hepatice. [1.] Prin neutralizarea radicalilor liberi și creșterea concentrației de glutation, poate fi folosit în tratamentul hepatitei și cirozei hepatice, precum și în intoxicațiile cu ciuperci. Trebuie remarcat faptul că studiile privind eficacitatea sa în tratamentul bolilor hepatice au dat rezultate mixte.
Principalele beneficii ale silimarinei pentru sănătatea ficatului includ:
- Protejarea celulelor hepatice: Silimarina are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la protejarea celulelor hepatice de daunele oxidative și inflamatorii.
- Stimularea regenerării hepatice: Silimarina poate promova regenerarea celulelor hepatice afectate și poate sprijini procesele de vindecare în cazul leziunilor hepatice.
- Reducerea inflamației hepatice: Silimarina poate reduce inflamația în ficat, ceea ce poate fi benefic în cazul afecțiunilor hepatice inflamatorii, cum ar fi hepatita.
- Scăderea nivelului de enzime hepatice: Silimarina poate ajuta la normalizarea nivelurilor de enzime hepatice, care pot fi crescute în cazul afecțiunilor hepatice.
- Detoxifierea ficatului: Silimarina poate sprijini funcția detoxifiantă a ficatului, ajutând la eliminarea substanțelor toxice din organism.
- Reducerea acumulării de grăsime în ficat: Silimarina poate ajuta la scăderea acumulării de grăsime în ficat, ceea ce poate fi benefic în cazul ficatului gras sau a bolii hepatice cu grasime non-alcoolica (NAFLD).
- Susținerea sănătății hepatice în cazul consumului excesiv de alcool: Silimarina poate fi benefică în cazul consumului excesiv de alcool, deoarece poate proteja celulele hepatice de efectele toxice ale alcoolului.
- Îmbunătățirea funcției hepatice: Silimarina poate sprijini funcția generală a ficatului, ajutând la menținerea sănătății hepatice și la prevenirea afecțiunilor hepatice.
- Reducerea riscului de recidivă în cazul hepatitei virale: Silimarina poate fi utilizată ca adjuvant în tratamentul hepatitei virale, contribuind la reducerea riscului de recidivă.
- Susținerea sănătății hepatice în cazul expunerii la toxine: Silimarina poate proteja ficatul împotriva daunelor cauzate de expunerea la toxine, cum ar fi substanțe chimice, medicamente sau alte substanțe nocive.
Agent neuroprotector
Proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii pot proteja creierul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Se crede că este un agent neuroprotector împotriva multor boli neurologice, inclusiv bolile Alzheimer și Parkinson, precum și ischemia cerebrală. [2.] Remarcându-se printre antioxidanți, poate crește eficacitatea altor tratamente dovedite.
Silimarina reduce acneea
Gândește-te bine, aproape că nu există o formă de nutriție în care să nu introducem diverse toxine în corpul nostru cu alimente tratate cu chimicale. Și cu fumatul, alcoolul și medicamentele, ne împovărăm și mai mult ficatul. Toate acestea afectează și starea pielii noastre, provocând acnee și inflamație a pielii. Persoanele care au luat 140 de miligrame de silimarină și 100 de miligrame de capsule de doxiciclină zilnic timp de 8 săptămâni pentru acneea lor au raportat o reducere a acneei. [3.]
Bun pentru oase
Osteoporoza este a treia cea mai frecventă boală la nivel mondial, un milion și jumătate de oameni suferă de fracturi osoase în fiecare an. Poate preveni pierderea osoasă și poate stimula creșterea osoasă, făcându-l un tratament promițător pentru osteoporoză. [4.]
Crește producția de lapte matern
La femeile care alăptează care au consumat 420 mg de silimarină pe zi timp de 63 de zile, producția de lapte a crescut cu 85,94 la sută comparativ cu grupul de control. Există dovezi limitate de cercetare că stimulează organismul să producă mai multă prolactină, hormonul responsabil pentru producția de lapte matern. Cu toate acestea, nu se înțelege pe deplin dacă este sigur în timpul alăptării. [5.]
Crește eficacitatea tratamentelor pentru cancer
Cercetările limitate pe eprubetă sugerează că poate face tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, mai eficiente. [6.] Deși activitatea sa anti-cancer nu a fost încă demonstrată clar în studiile pe oameni. În trecut, s-au făcut încercări de a valorifica efectele de protecție hepatică ale ciulinului de lapte la pacienții care primesc chimioterapie, care este adesea dăunătoare pentru ficat. La copiii supuși chimioterapiei agresive din cauza formei acute a bolii, administrarea de extract de ciulin de lapte a îmbunătățit funcția hepatică. Există mai multe rapoarte de caz în literatura științifică care raportează concentrații crescute ale enzimelor hepatice în timpul tratamentului pacienților cu leucemie care primesc chimioterapie. Se crede că silibinina, care poate funcționa cel mai bine în combinație cu chimioterapia, este responsabilă pentru aceste efecte.
Silimarina moderează nivelul colesterolului
Colesterolul ridicat poate duce la probleme grave de sănătate. Ca o consecinta se poate dezvolta vasoconstrictie si tromboza.Datorita placilor depuse, diametrul interior al peretilor vaselor scade, astfel sangele ajunge mai lent in partea de dupa vasoconstrictie. Un studiu a arătat că persoanele care au luat planta pentru a-și trata diabetul aveau niveluri de colesterol mai scăzute decât cei care au luat un placebo. [7.]
Antiastmatic
Astmul alergic este o boală inflamatorie cronică. La șoarecii care au primit silimarină (silibinină), inflamația căilor respiratorii a fost redusă. Silibinina inhibă răspunsul inflamator.Rezultatele studiului susțin utilizarea sa ca potențial medicament în tratamentul astmului. [8.]
Întărește sistemul imunitar
Toată lumea știe că sistemul nostru imunitar este cheia sănătății noastre. Dacă acest scut de protecție nu își îndeplinește funcția în mod corespunzător, ne îmbolnăvim aproape imediat. Cercetarile pe animale si pe oameni au aratat ca extractul de ciulin de lapte sustine raspunsul imunitar al organismului. Silibinina prezintă atât activitate imunostimulatoare, cât și imunosupresoare. [9.] Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua utilitatea silimarinei în raport cu bolile autoimune.
Echilibrează nivelul zahărului din sânge
Ei au arătat că pacienții care au luat 200 mg de silimarină de trei până la patru ori pe zi timp de aproximativ patru luni au experimentat o reducere drastică a zahărului din sânge în comparație cu pacienții care au luat numai medicamente prescrise pentru diabet. Poate scădea nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină. [10.] Cu toate acestea, nu este un substitut pentru tratamentul diabetului și poate provoca complicații la diabetici.
Susține sănătatea mintală
Un studiu pe șoareci a arătat că silimarina a prevenit afectarea memoriei indusă de beta-amiloid prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației în creierul șoarecilor. Cu toate acestea, nu a fost studiat în legătură cu reducerea demenței induse de o dietă bogată în grăsimi. [11.]
De asemenea, s-a dovedit a fi benefică la pacienții cu boala Alzheimer, boala Parkinson și ischemie cerebrală (ischemie). Se crede că efectul său neuroprotector se datorează în primul rând capacității sale de a preveni stresul oxidativ din creier.
Doza recomandată
Cercetările sugerează că 420-600 mg de silimarină pe zi pot fi benefice la persoanele cu boli hepatice sau cu funcție hepatică anormală. De obicei este vândut sub formă de capsule, dar este disponibil și sub formă de tinctură și ulei.
Reacții adverse posibile
Efectele secundare includ dureri de cap, greață, diaree, balonare și creșterea formării de gaze. În general, cu cât doza este mai mare, cu atât este mai mare riscul de reacții adverse. Înainte de a începe să utilizați silimarina, solicităm avizul medicului nostru curant.
Interacțiuni medicamentoase
Silimarina poate interacționa cu următoarele medicamente:
- antibiotice,
- anticoagulante (diluanți ai sângelui),
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene,
- agenți de scădere a colesterolului.
Rezumat
Silimarina se găsește în ciulinul de lapte, dar este concentrată în principal în fructe și semințe. Este un grup special și divers de compuși, care constă practic din trei componente principale, silibinin, silidianin și silichristin. Cel mai adesea este folosit ca remediu natural pentru diferite probleme hepatice. Previne cicatrizarea țesutului hepatic și poate acționa ca un blocant al toxinelor, împiedicând legarea toxinelor de receptorii membranei celulare din celulele hepatice. Echilibrează nivelul zahărului din sânge, crește eficacitatea tratamentelor pentru cancer și susține sănătatea mintală. Îmbunătățește starea pielii predispuse la acnee, crește producția de lapte matern și poate ajuta împotriva multor boli neurologice, inclusiv bolile Alzheimer și Parkinson, precum și a ischemiei cerebrale. Reduce colesterolul ridicat, întărește sistemul imunitar și este antiastmatic. O doză zilnică de 420-600 mg poate fi benefică pentru pacienții cu boală hepatică sau cu funcție hepatică și biliară anormală.
Intrebari Frecvente in legatura cu Silimarina:
Ce este silimarina?
Silimarina este un extract natural obtinut din fructele plantei de armurariu, care are proprietati benefice pentru sanatatea ficatului. Silimarina ajuta la protejarea si regenerarea celulelor hepatice, la detoxifierea organismului si la sustinerea metabolismului lipidic.
Cum acționează silimarina asupra celulelor hepatice?
Silimarina are proprietăți antioxidante și hepatoprotectoare, adică protejează celulele hepatice de acțiunea nocivă a substanțelor toxice, cum ar fi alcoolul, medicamentele sau virusurile. De asemenea, silimarina stimulează regenerarea celulelor hepatice deteriorate și favorizează sinteza proteinelor în ficat
Urmărește-ne și pe Google News