fructe-sanatoase

Cele mai bune surse de vitamine în sezonul rece si numai.

Pentru mulți, a fi mai conștienți de alimentație și a-și schimba stilul de viață se află printre rezoluțiile pentru anul nou. Cele două merg mână în mână, deoarece o dietă bine compusă poate fi considerată una dintre cele mai eficiente instrumente pentru a menține sănătatea fizică și mentală. Să vedem care sunt ingredientele-cheie care ne ajută să ne păstrăm sănătatea

În lunile mai reci, suntem mai predispuși la răceală, gripă și alte virusuri care ne pot doborî ușor. În acest moment, organismul nostru are nevoie de mai multe vitamine și minerale pentru a se lupta cu agenții patogeni. Oferta fructelor și legumelor disponibile nu este atât de bogată precum în lunile calde, dar există încă o varietate și modul de pregătire poate fi diversificat. Este cel mai bine să mâncăm din ele zilnic, fie crude, fie fierte. Sfaturile alimentare oferite de prefesionisti conțin într-un raport echilibrat legume și fructe (într-o cantitate de 500 de grame pe zi), precum și produse alimentare care conțin carbohidrați compleși și proteine de înaltă calitate,

Salata de Legume
Salata de Legume

Puțină culoare în zilele obișnuite

Specialistul își recomandă să alegem fructe și legume de sezon, disponibile și la noi acasă, deoarece conținutul de vitamine al alimentelor cultivate natural este mult mai mare, iar ele sunt și mai gustoase. Meniul să fie colorat, să consumăm legume și fructe în cât mai multe culori. Să mâncăm legume în culorile roșu, portocaliu și verde închis la fiecare masă principală, cum ar fi roșii, sfeclă roșie, morcovi, broccoli, varză. De fapt, fiecare fruct și leguma are un conținut diferit de vitamine și minerale

Consumând o cantitate mare de legume şi fructe, acestea ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor cauzate de virusuri și bacterii. Consumul zilnic de legume și fructe are un efect pozitiv asupra stării noastre de sănătate, reducând riscul de apariție a numeroase boli, inclusiv obezitatea. Fibrele şi antioxidanții din acestea sunt avantajoși în prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumând o cantitate mai mare de legume verzi cu frunze şi fructe, se poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabetul de tip 2.

Ce să mâncăm?

Iarnă, putem prepara o salată de fructe minunată din portocale, mandarine, banane, mere, care poate fi îmbunătățită cu migdale, alune sau nuci și legume, cum ar fi telina. Dacă dorim o bombă de vitamine, ardeiul ar trebui să fie întotdeauna prezent în sandwich-ul de dimineață sau seară, bogat în vitaminele C, B1, B2, B6 și acid folic. Varza albă și roșie sunt, de asemenea, surse bogate de vitamine C și B, dar conținutul lor ridicat de fibre ajută la digestie. O salată de varză acră este cel mai delicios fortifiant pentru sistemul imunitar, are un efect excelent asupra florei intestinale și este sănătos mai ales dacă este consumat crud. Morcovul este un substitut perfect pentru mâncarea dulce și poate reduce numărul de calorii, în același timp crescând aportul de vitamine A, B, C și E. Rădăcina de sfeclă este bogată în potasiu, magneziu, calciu și fier, precum și în antioxidanți. Dovleacul este o sursă excelentă de vitamine C și B și conține și cantități mari de carotenoide. Este foarte gustos în sine, dar poate fi pregătit în mod variabil, astfel încât să poată fi consumat și ca un lichior de vitamine.

fructe
Fructe

Mărul și para sunt întotdeauna bune, de exemplu, pentru micul dejun sau pentru gustări, dar pot fi și consumate alături de brânzeturi. Nu numai că conțin numeroși nutrienți, precum vitaminele C și B, dar și calciu, fier, potasiu și magneziu, iar conținutul lor de pectină ajută la funcționarea sănătoasă a sistemului digestiv. Dacă avem nevoie de vitamina C, afinele, pătrunjelul, scorțișoara, turmericul, menta, cimbrișorul și ghimbirul pot fi un ajutor. Să punem afinele la înmuiat în apă rece pentru a le păstra conținutul de vitamine atunci când preparăm ceai. Ghimbirul este un calmant natural al tusei și un antiinflamator.

„Dacă până acum nu am inclus ingrediente sănătoase în dieta noastră, acum este momentul să facem schimbări. Dacă este posibil, să alegem ingrediente sezoniere care se potrivesc anotimpului și, dacă putem, să cumpărăm legume și fructe cultivate local. Natura ne oferă numeroase comori care ne ajută să ne păstrăm sănătatea. Iarna, poate fi necesară și utilizarea de suplimente vitaminice, dar dacă mâncăm fiecare zi legume proaspete, fructe, salate sau legume, nu numai că putem fi mai sănătoși, dar putem înlocui dulciurile și gustările, ceea ce ne poate ajuta să respectăm dieta adecvată”, a adăugat dieteticianul.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Frigul, ajutorul tau pentru sanatate

Urină sângeroasă – cum să știi dacă este cauzată de hipertensiunea arterială

5 lucruri care fac ca o relație să nu funcționeze, chiar dacă vă iubiți