Covidul pe termen lung are unul dintre cele mai nasoale simptome: oboseala fizică și scăderea performanțelor, mai ales când faci activități care îți solicită corpul, cum ar fi exercițiile fizice. Cercetătorii olandezi au aflat acum de ce se întâmplă asta.
Într-un articol publicat în revista științifică Nature Communications, cercetătorii de la Vrije Universiteit Amsterdam spun că pacienții au niște schimbări la nivelul mușchilor. Potrivit lui Michèle van Vugt, autorul principal al studiului, asta e cauza pentru care oboseala e clar biologică.
Asta s-a confirmat și de un studiu destul de simplu în care 25 de persoane cu Covid pe termen lung și 21 de persoane sănătoase au fost puse să pedaleze timp de 15 minute. Pentru majoritatea oamenilor, asta nu e o problemă, dar pentru primul grup e un chin.
Problema e la nivelul mușchilor Studiul a arătat că mitocondriile care se ocupă de producerea de energie în mușchi fac mult mai puțină energie decât la persoanele sănătoase, scrie The Guardian.
Cercetătorii au luat mostre de mușchi cu o săptămână înainte de testul de ciclism. S-a văzut că persoanele cu Covid pe termen lung aveau mai multe fibre glicolitice, adică mușchii lor aveau nevoie de zahăr în loc de oxigen pentru a produce energie.
Nu doar că mitocondriile mergeau mai prost după exerciții fizice, dar mușchii aveau și semne de stricăciune mai gravă a țesuturilor, pe care organismul nu le putea repara.
La studiu au participat persoane care erau active, în formă și sănătoase înainte de a se infecta. Niciuna dintre ele nu a avut boli atât de grave să ajungă la spital, și inimile și plămânii lor erau bine după exerciții.
Totuși, cercetătorii au spus, de asemenea, că nu au găsit nicio dovadă că Covidul pe termen lung ar fi fost cauzat de virusuri în organism. Dar Brent Appelman, coautor al studiului, a zis că, până una alta, nu le poate da pacienților decât un singur sfat:
Să nu se forțeze, și să facă doar atâtea exerciții fizice cât pot fără să se forțeze.
Urmărește-ne și pe Google News