Oboseala de la Covidul pe termen lung: cum ne distruge mușchii și de ce nu avem tratament.

Oboseala de la Covidul pe termen lung: cum ne distruge mușchii și de ce nu avem tratament.

Covidul pe termen lung are unul dintre cele mai nasoale simptome: oboseala fizică și scăderea performanțelor, mai ales când faci activități care îți solicită corpul, cum ar fi exercițiile fizice. Cercetătorii olandezi au aflat acum de ce se întâmplă asta.

Într-un articol publicat în revista științifică Nature Communications, cercetătorii de la Vrije Universiteit Amsterdam spun că pacienții au niște schimbări la nivelul mușchilor. Potrivit lui Michèle van Vugt, autorul principal al studiului, asta e cauza pentru care oboseala e clar biologică.

Asta s-a confirmat și de un studiu destul de simplu în care 25 de persoane cu Covid pe termen lung și 21 de persoane sănătoase au fost puse să pedaleze timp de 15 minute. Pentru majoritatea oamenilor, asta nu e o problemă, dar pentru primul grup e un chin.

Problema e la nivelul mușchilor Studiul a arătat că mitocondriile care se ocupă de producerea de energie în mușchi fac mult mai puțină energie decât la persoanele sănătoase, scrie The Guardian.

Cercetătorii au luat mostre de mușchi cu o săptămână înainte de testul de ciclism. S-a văzut că persoanele cu Covid pe termen lung aveau mai multe fibre glicolitice, adică mușchii lor aveau nevoie de zahăr în loc de oxigen pentru a produce energie.

Nu doar că mitocondriile mergeau mai prost după exerciții fizice, dar mușchii aveau și semne de stricăciune mai gravă a țesuturilor, pe care organismul nu le putea repara.

La studiu au participat persoane care erau active, în formă și sănătoase înainte de a se infecta. Niciuna dintre ele nu a avut boli atât de grave să ajungă la spital, și inimile și plămânii lor erau bine după exerciții.

Totuși, cercetătorii au spus, de asemenea, că nu au găsit nicio dovadă că Covidul pe termen lung ar fi fost cauzat de virusuri în organism. Dar Brent Appelman, coautor al studiului, a zis că, până una alta, nu le poate da pacienților decât un singur sfat:

Să nu se forțeze, și să facă doar atâtea exerciții fizice cât pot fără să se forțeze.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cafea cu unt: nu numai că vă va oferi un început de zi plin de energie, dar vă va ajuta să scăpați de kilogramele în plus.

Ce sunt uleiurile esențiale? Beneficii si moduri de utilizare.

5 vitamine de care au nevoie personale vegane

În spatele obsesiei pentru smartphone-uri: industria tehnologică și strategiile sale de marketing

ASCULTAREA ACESTUI CÂNTEC POATE REDUCE ANXIETATEA CU DOUĂ TREIMI: CERCETĂTORII CREIERULUI AU DOVEDIT-O

Cum poate Angel Escudero să vindece cu gândirea?

De ce nu pot dormi noaptea? Milioane de Romani cauta raspunsul la aceasta intrebare.

Alimente Sanatoase Pentru Dinti Sanatosi

Impactul somnului asupra sănătății mentale și fizice: înțelegerea importanței odihnei de calitate

Un iPhone 15 Pro Max din aur și ciocolată? Da, te rog!

Ce analize medicale sunt recomandate dupa 40 de ani.

Coji de Ceapa:Proprietățile terapeutice ale foii de ceapă