Dacă ați văzut serialul TV “Cei 100”, poate știți cum, după un dezastru nuclear, supraviețuitorii își schimbă corpul ca să reziste la radiații mari. Acolo e artificial și, normal, e ficțiune. Dar e și o realitate și nu e departe. Lupii de la Cernobîl au o abilitate surprinzătoare.
Dacă ne gândim la distrugerea nucleară, Cernobîl e aproape de noi. Nu e întâmplător că a fost o mare panică și o lipsă de pastile de iod când s-a aflat, în 1986, că a fost o explozie la centrală și că au fost eliberați poluanți nucleari în aer și duși de vânt în toată partea asta a Europei.
De atunci, reactorul stricat a fost acoperit de un sarcofag de beton, iar satele din jur au fost locuite din nou, iar cei răniți de dezastru s-au vindecat sau au murit. Un singur lucru a rămas la fel: natura. Și natura nu știe nici limitele zonei de excludere de la Cernobîl, nici frica de aparatele de măsură din zonă.
Oamenii de știință zic de mult timp că animalele care trăiesc aici sunt foarte diferite genetic de cele din alte locuri. De exemplu, lupii de aici au avut mutații care îi ajută să se vindece de cancer, scrie iflscience.com.
Lupii de la Cernobîl au o expunere de șase ori mai mare decât cea admisă
Cara Love, biolog și ecotoxicolog la Universitatea Princeton, studiază aceste animale frumoase de zece ani. În 2014, a luat probe de sânge de la lupii de aici și le-a pus unora dispozitive de urmărire ca să vadă unde merg și la ce radiații sunt expuși.
În medie, lupii de aici sunt expuși în fiecare zi la o cantitate de radiații de șase ori mai mare decât cea admisă.
De aceea, sistemul lor imunitar e schimbat, ca și cel al pacienților care fac radioterapie. De fapt, lupii de aici știu mai mult decât atât. Genetica lor a fost schimbată ca să fie mai rezistenți la cancer.
Aceeași schimbare a fost văzută și la câini. În 2023, oamenii de știință au aflat că ei sunt complet diferiți de cei domestici.
Urmărește-ne și pe Google News