cia

Revelațiile proiectelor secrete ale CIA

Introducere

Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite (CIA) este recunoscută drept una dintre cele mai sofisticate și eficiente instituții de spionaj din lume. Reputatia sa sumbră este sustinută de implicarea sa în numeroase evenimente importante, de la revoluții la lovituri de stat, precum și de paranoia care domnește la cele mai înalte nivele ale structurilor sale.

Pisica acustică

În anii ’60, CIA a investit 20 de milioane de dolari într-un proiect secret numit „Pisica Acustică”. Scopul proiectului era de a utiliza pisici ca mijloace de înregistrare a convorbirilor între persoane urmărite. Pisicile erau „special antrenate” și dotate cu microfoane și antene implantate chirurgical în urechi și coadă. Planul a fost pus în aplicare, dar prima „pisică-spion” a fost lovită de un taxi înainte de a face vreo înregistrare și operatiunea a trebuit anulată din cauza mai multor martori ai accidentului care au văzut ce avea în corp mata „bionică”.

Cia
Cia

Operatiunea Gold

Desfășurată în 1953 în Berlinul de Est, în colaborare cu serviciile secrete britanice MI6, operatiunea Gold a vizat interceptarea legăturilor telefonice ale sovieticilor. A fost necesară construirea unui tunel lung de 450 metri pentru a ajunge la punctul de conexiune al cablurilor de telefon. Pre-gatirea și implementarea acestei operațiuni au necesitat muncă intensă, perseverență și tehnologie avansată, dar a adus informații valoroase pentru CIA și MI6.

Proiectul MK-Ultra

Proiectul MK-Ultra, lansat în 1950 de către CIA, a vizat cercetarea controlului mintal și manipulării comportamentului prin utilizarea substanțelor psihotrope și a tehnicilor de hipnoză

Cu toate acestea, poate cea mai faimoasa operatiune secreta a CIA a avut loc in anii ’70, in Iran. Dupa ce Shahul Iranului a fost instalat la putere prin intermediul CIA, in 1953, el a devenit un aliat cheie al Statelor Unite in Orientul Mijlociu. Dar in 1979, Revolutionarii Iranieni l-au detronat pe Shah si au inceput sa atace interesele SUA in regiune.

In acest context, CIA a demarat operatiunea „Eagle Claw”, care avea ca scop capturarea liderului revolutiei, Ayatollahul Ruhollah Khomeini, si reinstalarea lui Shah la putere. Planul avea la baza o serie de misiuni de antrenament intense, in care participau trupe speciale ale Fortelor Armate ale Statelor Unite, dar operatiunea a esuat dramatic, cand opt dintre cele opt helikoptere participante la misiune au fost distruse sau au avut defectiuni tehnice in desertul iranian.

Sub acoperire

Un alt aspect interesant al activitatilor CIA este folosirea de agenti sub acoperire. In anii ’70, CIA a recrutat mii de informatori in Europa de Est, in cadrul programului „Operation Rusty”, care avea ca scop colectarea de informatii despre activitatile sovietice in Europa. In plus, agentii CIA sub acoperire au fost implicati in misiuni precum „Operation Chaos”, care a avut ca scop destabilizarea miscarii anti-razboi din SUA, sau „Operation Mockingbird”, care avea ca scop controlarea si influentarea mass-mediei americane.

Experimente controversate

In anii ’50 si ’60, CIA a finantat un numar de experimente controversate, in cadrul programului MK-Ultra, care aveau ca scop studierea controlului mintii si a comportamentului uman. Una dintre metodele folosite a fost administrarea de droguri psihedelice precum LSD, fara stiinta si consimtamantul subiectilor.

Desi CIA a incercat sa acopere urmele acestor experimente, documente declasificate in deceniul ’80 au aratat amploarea si implicatiile negative ale acestora asupra subiectilor. In 1977, Congresul SUA a lansat o ancheta oficiala asupra programului MK-Ultra, care a dus la publicarea unui raport detaliat despre activitatile controversate ale CIA.

Concluzie

De-a lungul anilor, CIA a dobandit o reputatie sumbra, fiind perceputa ca o organizatie implicata in numeroase evenimente controversate, de la spionaj la destabilizarea de regimuri, experimente controversate si operatiuni secrete

No schema found.
Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brioșe delicioase cu mure – rețeta simplă și rapidă

Care sunt cele mai bune mâini de start la Texas Hold’em?

70.000 de case din New York vor fi alimentate de acest parc eolian.

Ce înseamnă cand visezi serpi? Visând serpi, descoperi puterea ta interioară!

Netflix te lasă să te joci GTA gratis pe telefon. Ia-ți acum cele trei jocuri de legendă!

Tort Dobos – Rețetă delicioasă pentru un desert savuros

Eroare de mileniu, Apocalipsa IT o farsă ce nu s-a întâmplat! 

Afirmație șocantă: Sonde spațiale extraterestre ar fi aterizat pe Pământ, potrivit directorului Pentagonului

Voyager 1 – Semnale din spațiul cosmic, un semn de viață după tăcere

Cum ar putea deveni panourile solare mai ieftine și mai durabile cu ajutorul perovskitului

Erau extratereștri asemănători unei mumii de pe altă planetă.

Rețetă ușoară: Biscuiți pentru ceai