Misterul firului de păianjen

Misterul firului de păianjen

Unii cercetători francezi de la Laboratorul de Fizică a Laserelor din Universitatea Rennes, au încercat să înțeleagă de ce păianjenul susținut la capătul unui fir de păianjen rămâne într-o stare stabilă perfectă, în loc să se învârtească, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unui alpinist susținut de capătul unei funii care se învârtește în jurul său.

Oferta Emag

Cercetătorii au efectuat o serie de experimente (publicate în revista Nature) pentru a reproduce proprietățile firului de păianjen. Folosind un pendul de torsiune pe care au fixat pe rând un fir de cupru, Kevlar și Nitinol, la capătul cărora au atârnat o greutate echivalentă cu cea a păianjenului, specialiștii au comparat răspunsurile dinamice ale firelor la o rotație de 90°. Au constatat că filamentul de Kevlar se comportă într-o manieră elastică, cu oscilații atenuate pe întreaga sa lungime; cel de cupru prezintă ușoare oscilații, dar se întoarce cu greu la forma sa inițială, devenind fragil; cel din Nitinol, un aliaj nikel-titan, prezintă proprietăți similare, dar este necesar să fie încălzit la 90° pentru a-și regăsi forma. Doar firul de păianjen are un coeficient ridicat de absorție a oscilațiilor, fiind independent de rezistența aerului.

Misterul firului de păianjen
Misterul firului de păianjen

Un fir unic, compus din materie cu „memorie de forma automată” (constituit din proteine și aminoacizi), care nu are nevoie de nicio intervenție externă pentru a-și recăpăta forma inițială. Cercetătorii au descoperit că firul de paianjen, cu o grosime de 2 microni, poate suporta, în medie, o greutate de un gram. La scară mai mare, un fir de 1-2 milimetri poate suporta până la 65 kg. Aceste proprietăți le depășesc pe cele ale celor mai avansate fibre sintetice, prin flexibilitatea și rezistența lor.

Da, aceasta este concluzia cercetatorilor francezi, care au descoperit proprietatile unice ale firului de paianjen care-i permit sa ramana stabil intr-un punct fix la capatul firului, fara sa se rasuceasca. Structura sa moleculara, compusa din proteine si acizi aminati, poate absorbi si amortiza oscilatiile fara sa-si piarda proprietatile torsiunii, permitand paianjenului sa se mentina in siguranta in pozitia sa. Aceste proprietati ale firului de paianjen sunt uimitoare si le surclaseaza pe cele ale celor mai avansate fibre sintetice din punct de vedere al ductilitatii si rezistentei.

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Balta de la Chilca adica Balta fertilitatii

Ce se află în spatele Mumiilor unui Mic Extraterestru din Atacama?

Băuturile alcoolice celebre – Sus paharu, jos masca