Cei care sunt bănuiți că au abuzat de programele spyware vor avea mai multe probleme să intre în SUA. SUA a anunțat că va impune noi restricții de călătorie pentru persoanele care sunt implicate în astfel de practici, care ar putea viza în special persoane din țări aliate precum Israel, India, Iordania și Ungaria, potrivit The Guardian.
Noile măsuri au fost anunțate luni, ca răspuns la scandalurile legate de utilizarea programelor spyware care au ieșit la iveală în ultimii ani, care au determinat SUA să pună pe lista neagră trei dezvoltatori de spyware: NSO Group din Israel, Cytrox din Ungaria și Intellexa din Grecia, între 2021 și 2023, și să interzică agențiilor guvernamentale să folosească programe comerciale de spionaj.
Noile reguli se vor aplica mai ales celor care conduc sau investesc în companii de spyware, celor care lucrează pentru guverne care fac supraveghere ilegală și celor din țările care beneficiază de programe de scutire de vize pentru SUA, cum ar fi țările UE și Israelul, deci este o acțiune “globală”. Persoanele care vor fi sancționate vor fi informate că nu mai pot călători fără viză și că vor trebui să aplice pentru o viză la consulatul SUA dacă vor să intre în SUA.
Conform ghidului emis de Departamentul de Stat, interdicția vizează să împiedice intrarea persoanelor care au folosit abuziv programele spyware pentru a face supraveghere arbitrară sau ilegală, pentru a hărțui sau intimida jurnaliștii, activiștii și grupurile vulnerabile. Interdicția de viză se va extinde și la persoanele care sunt suspectate că au facilitat sau profitat financiar de pe urma abuzului de spyware, precum și la membrii apropiați ai familiei lor.
Deoarece companiile israeliene sunt lideri în producția de spyware, relațiile diplomatice cu aliatul SUA s-au deteriorat din cauza amenințărilor la securitatea națională. SUA a recunoscut, de asemenea, că utilizarea de spyware de către aliații săi este un risc de securitate, mai ales împotriva angajaților guvernului SUA, cum ar fi diplomații și agenții de informații care lucrează în străinătate. Un oficial al administrației a declarat că, în ultimii ani, programele spyware au fost folosite pentru a obține informații despre peste 50 de angajați ai guvernului SUA din 10 țări și de pe 3 continente.
Urmărește-ne și pe Google News