Potrivit lui Samantha Burgess, director adjunct al programului Copernicus al Uniunii Europene, luna octombrie a fost cu 0,4 grade mai caldă decât cea mai caldă înregistrată până acum – o diferență semnificativă. Este cel mai recent dintr-o serie de recorduri consecutive de temperatură doborâte în acest an, dar cercetătorii sunt „aproape siguri” că în 2023 vor fi depășite toate recordurile de temperatură bazate pe măsurătorile de până acum.
Încălzirea este cauzată parțial de emisiile de gaze cu efect de seră și parțial de El Niño, precedentul an record, 2016, căzând, de asemenea, în perioada caldă a oscilației sudice. Burgess spune că datele actuale sugerează că 2023 va fi cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani.
Extremul este noua normalitate
Potrivit măsurătorilor NASA, anul acesta am trecut deja de cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, în timp ce Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA spune că se așteaptă ca El Niño să provoace o încălzire suplimentară, iar Organizația Meteorologică Mondială (OMM) se așteaptă ca ciclul cald să continue cel puțin până în aprilie 2024.
Michael Mann, meteorolog la Universitatea din Pennsylvania, spune că nu este o coincidență faptul că se doboară recorduri: El Niño nu face decât să adauge încă o lopată la încălzirea deja galopantă.
Piers Foster, climatolog la Universitatea din Leeds, spune că o reducere rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea înjumătăți creșterea încălzirii – dar, în caz contrar, frecvența tot mai mare a inundațiilor, a incendiilor, a valurilor de căldură și a furtunilor va deveni parte din viața de zi cu zi, nu evenimente extreme.
Urmărește-ne și pe Google News