După un octombrie record de căldură, ar putea urma un nou an record de căldură

După un octombrie record de căldură, ar putea urma un nou an record de căldură

Potrivit lui Samantha Burgess, director adjunct al programului Copernicus al Uniunii Europene, luna octombrie a fost cu 0,4 grade mai caldă decât cea mai caldă înregistrată până acum – o diferență semnificativă. Este cel mai recent dintr-o serie de recorduri consecutive de temperatură doborâte în acest an, dar cercetătorii sunt „aproape siguri” că în 2023 vor fi depășite toate recordurile de temperatură bazate pe măsurătorile de până acum.
Încălzirea este cauzată parțial de emisiile de gaze cu efect de seră și parțial de El Niño, precedentul an record, 2016, căzând, de asemenea, în perioada caldă a oscilației sudice. Burgess spune că datele actuale sugerează că 2023 va fi cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani.

Extremul este noua normalitate

Potrivit măsurătorilor NASA, anul acesta am trecut deja de cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, în timp ce Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA spune că se așteaptă ca El Niño să provoace o încălzire suplimentară, iar Organizația Meteorologică Mondială (OMM) se așteaptă ca ciclul cald să continue cel puțin până în aprilie 2024.

Michael Mann, meteorolog la Universitatea din Pennsylvania, spune că nu este o coincidență faptul că se doboară recorduri: El Niño nu face decât să adauge încă o lopată la încălzirea deja galopantă.
Piers Foster, climatolog la Universitatea din Leeds, spune că o reducere rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea înjumătăți creșterea încălzirii – dar, în caz contrar, frecvența tot mai mare a inundațiilor, a incendiilor, a valurilor de căldură și a furtunilor va deveni parte din viața de zi cu zi, nu evenimente extreme.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pasarile, în pericol de extincţie?

Anunțul zilei: Vând acest rahat roșu al vărului meu.

O planetă mai mare ca Pământul, dar poate locuibilă, găsită la o aruncătură de băț

Piperul Negru. Pisca, dar vindeca.

Renault 5 E-Tech, mașina electrică inspirată de un clasic, va fi lansată în 2024

Aitana Lopez, modelul de fitness care nu există, dar face bani grei pe Instagram

Electromobilitatea în Norvegia: Vânzările de mașini electrice cresc, dar benzina încă domină

Opalul – piatra semipretioasa ce „aduna” toate culorile

TVR2 Intră pe Satelit și Propulsează Al Doilea Canal Public pe Locul Secund în Țară

The Mandalorian devine film, iar Ahsoka își continuă seria

Google și alchimia modernă: AI-ul care modelează misterul moleculelor

Fenomenul Tunguska – Explicarea Unui Eveniment Fascinant