Google și alchimia modernă: AI-ul care modelează misterul moleculelor

Google și alchimia modernă: AI-ul care modelează misterul moleculelor

Google a făcut din nou magie în laboratoarele sale secrete. De data aceasta, e vorba de un instrument care ar putea să ne schimbe viața… sau să ne pună pe gânduri.

În urmă cu un deceniu, giganții de la Google au pus mâna pe DeepMind Technologies, o firmă britanică ce a devenit creierul operațiunilor lor AI. Dacă până acum ne-au uimit cu AI-uri care ne bat la șah și mașini neuronale care par desprinse din viitor, acum ne prezintă AlphaFold 3, o minune tehnologică.

Pe blogul oficial Google, AlphaFold 3 a fost descris ca un model AI revoluționar, capabil să modeleze toate moleculele vieții cu o acuratețe de invidiat. Se pare că va fi un ajutor de nădejde pentru cercetători, fie că e vorba de descoperirea de noi medicamente, agricultură, medicină sau chiar știința materialelor.

Dar ce aduce nou AlphaFold 3 față de predecesorul său din 2018? Ei bine, acum poate jongla nu doar cu proteinele, ci și cu ADN-ul, ARN-ul și chiar cu liganzii, acele molecule mici care fac lucrurile să se întâmple. Și, ca să fie tacâmul complet, Google spune că AlphaFold 3 e cu 50% mai precis decât vechile modele.

Ce înseamnă asta, pe înțelesul tuturor? Că DeepMind are acum o enciclopedie moleculară la dispoziție, folosind-o pentru a crea modele 3D ale moleculelor dorite de cercetători. Totul funcționează pe un principiu asemănător cu generatoarele de imagini AI, doar că aici e vorba de construit universul vieții, moleculă cu moleculă.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Afirmație șocantă: Sonde spațiale extraterestre ar fi aterizat pe Pământ, potrivit directorului Pentagonului

Misterul firului de păianjen

Limbile vorbite în Belgia: Ce limbă se vorbește în Belgia? O analiză a diversității lingvistice

4 legende populare transmise din generație în generație

Cel mai vechi european, descoperit în România

Care este serialul care a spart recordurile pe torrente în 2023?

Cum au Aparut Oceanele pe Pamant

4 miliarde de oameni trăiesc într-un cerc ciudat pe Pământ

Cum o baterie inovatoare din Suedia ar putea scăpa Europa de dependența de China.

Sisteme de purtare sau carucioare? Recomandarea mamicilor din Romania.

Tartă cu prune: rețetă delicioasă și ușor de făcut

Cum să-ți protejezi mașina cu spray protecție ceramică nano? Tehnologia care schimbă fața industriei auto.