Ce înseamnă pașaport simplu electronic? Documente necesare și taxe

Ce înseamnă pașaport simplu electronic? Documente necesare și taxe

 • Pașaportul simplu electronic este documentul de călătorie care conține o fotografie și amprente digitale, stocate într-un cip.
 • Pașaportul simplu electronic se eliberează la cerere, cetățenilor români care îndeplinesc condițiile legale și nu au dreptul de a călători în străinătate suspendat.
 • Pașaportul simplu electronic are o valabilitate de 3 ani pentru persoanele sub 12 ani și de 10 ani pentru persoanele peste 12 ani.
 • Pașaportul simplu electronic se poate obține în țară, la serviciile de pașapoarte, sau în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consular.
 • Pașaportul simplu electronic costă 258 lei pentru persoanele peste 12 ani și 234 lei pentru persoanele sub 12 ani.

Ce este pașaportul simplu electronic?

Pașaportul simplu electronic este un document de călătorie care se eliberează, la cerere, cetățenilor români care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și nu se află în una dintre situațiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate. Pașaportul simplu electronic conține date biometrice, adică o fotografie și amprente digitale, stocate într-un cip. Aceste date permit identificarea automată a titularului pașaportului și verificarea autenticității documentului.

Pașaportul simplu electronic este necesar pentru a călători în afara Uniunii Europene, dar și în unele state membre UE care nu acceptă cartea de identitate ca document de călătorie. De exemplu, pentru a călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cetățenii români au nevoie de pașaport simplu electronic, indiferent de scopul și durata șederii.

Pașaportul simplu electronic se mai numește și pașaport biometric, deoarece conține date biometrice. Nu trebuie confundat cu pașaportul simplu temporar, care este un document de călătorie care nu conține date biometrice și care se eliberează doar în situații excepționale, cum ar fi pierderea sau furtul pașaportului în străinătate sau urgența plecării din motive medicale sau umanitare. Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni și nu este acceptat de toate statele.

Cum se obține pașaportul simplu electronic?

Pentru a obține pașaportul simplu electronic, trebuie să depuneți o cerere la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple din județul sau sectorul municipiului București unde aveți domiciliul sau reședința. Dacă vă aflați în străinătate, puteți depune cererea la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Pentru a depune cererea, trebuie să aveți următoarele acte:

 • Cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie, în original și copie;
 • Certificatul de naștere, în original și copie;
 • Certificatul de căsătorie sau hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă de divorț, dacă este cazul, în original și copie;
 • Certificatul de cetățenie română sau dovada redobândirii cetățeniei române, dacă este cazul, în original și copie;
 • Dovada schimbării numelui, dacă este cazul, în original și copie;
 • Pașaportul anterior, dacă este cazul, în original;
 • O fotografie color, tip pașaport, de 3,5 x 4,5 cm, realizată în ultimele 6 luni;
 • Chitanța care atestă plata taxei de pașaport.

Pentru minorii sub 14 ani, cererea se depune de către unul dintre părinți sau de reprezentantul legal, cu acordul ambilor părinți sau al celui care exercită autoritatea părintească. În plus față de actele menționate mai sus, se mai solicită:

 • Certificatul de naștere al minorului, în original și copie;
 • Cartea de identitate a părintelui sau reprezentantului legal care depune cererea, în original și copie;
 • Acordul scris al celuilalt părinte sau al celui care exercită autoritatea părintească, cu semnătura legalizată la notar sau la serviciul de pașapoarte;
 • Dovada calității de reprezentant legal, dacă este cazul, în original și copie.

După depunerea cererii și a actelor necesare, vi se vor lua amprentele digitale și vi se va face o fotografie la ghișeu. Acest proces durează câteva minute și nu implică niciun cost suplimentar. În cazul minorilor sub 12 ani, nu se iau amprente digitale.

Pașaportul simplu electronic se eliberează în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Pașaportul se ridică personal de către solicitant sau de către reprezentantul legal al minorului, cu prezentarea actului de identitate și a chitanței de plată. Pașaportul nu se trimite prin poștă sau prin curier.

Cât costă pașaportul simplu electronic?

Taxa pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este de 258 lei pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani și de 234 lei pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani. Taxa se plătește la trezoreria statului sau la orice oficiu poștal din România. Dacă vă aflați în străinătate, taxa se plătește în moneda statului respectiv, la cursul stabilit de Ministerul Finanțelor Publice.

Taxa include costurile pentru prelucrarea datelor biometrice, realizarea fotografiei și a amprentelor digitale, producerea și personalizarea documentului și transportul acestuia. Nu există alte taxe suplimentare pentru obținerea pașaportului simplu electronic.

Ce valabilitate are pașaportul simplu electronic?

Pașaportul simplu electronic are o valabilitate diferită în funcție de vârsta titularului:

 • Pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani, pașaportul simplu electronic este valabil 3 ani;
 • Pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani, pașaportul simplu electronic este valabil 10 ani.

Valabilitatea pașaportului simplu electronic nu se poate prelungi. Dacă pașaportul expiră sau urmează să expire în mai puțin de 6 luni, trebuie să solicitați un nou pașaport simplu electronic. De asemenea, trebuie să solicitați un nou pașaport simplu electronic dacă documentul este deteriorat, pierdut sau furat.

Concluzie

Pașaportul simplu electronic este documentul de călătorie care conține o fotografie și amprente digitale, stocate într-un cip. Pașaportul simplu electronic se eliberează la cerere, cetățenilor români care îndeplinesc condițiile legale și nu au dreptul de a călători în străinătate suspendat. Pașaportul simplu electronic este necesar pentru a călători în afara Uniunii Europene, dar și în unele state membre UE care nu acceptă cartea de identitate ca document de călătorie. Pașaportul simplu electronic se poate obține în țară, la serviciile de pașapoarte, sau în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Pașaportul simplu electronic costă 258 lei pentru persoanele peste 12 ani și 234 lei pentru persoanele sub 12 ani. Pașaportul simplu electronic are o valabilitate de 3 ani pentru persoanele sub 12 ani și de 10 ani pentru persoanele peste 12 ani.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Google scapă basma curată după ce a spionat utilizatorii în secret.

Opalul – piatra semipretioasa ce „aduna” toate culorile

Inteligența Artificială Generativă: Revoluția Continuă

Cum se protejeaza obiectele de metal impotriva ruginii?

Cafea cu ou si rom – Reteta antigripala delicioasa

Vrei să vezi cum e să cazi din spațiu? O firmă de explorare spațială a filmat totul

Dacă bei apă ca un pește, poți să-ți dai ortul popii – Ce s-a întâmplat cu Brooke Shields ne dă de gândit

Copiilor care își folosesc mult telefonul mobil li se schimbă creierul – Și asta schimbă semnificativ lumea

Afirmație șocantă: Sonde spațiale extraterestre ar fi aterizat pe Pământ, potrivit directorului Pentagonului

Misterul particulei Amaterasu: De unde vine și ce înseamnă?

Galuste cu prune delicioase – Cum sa le prepari acasa

Nu ai mai văzut așa ceva: Airbus A380, făcut din drone și aterizat în Abu Dhabi.