Sâmbătă după-amiază, la ora 15:00, ora Romaniei, nava spațială a părăsit atmosfera terestră. A fost un succes, spre deosebire de primul test, când a rămas blocată în lansator.
Sistemul Starship, alcătuit din nava spațială și vehiculul de lansare Super Heavy cu 33 de motoare Raptor, a fost testat live de SpaceX la 20 aprilie. O eroare tehnică a făcut ca Starship să nu se poată separa de lansator, așa că misiunea a fost anulată și racheta a fost distrusă.
Sâmbătă, scenariul a fost diferit. SpaceX nu a încercat să recupereze niciuna dintre componentele sistemului Starship. Racheta a decolat la ora 15.03 și, după două minute și jumătate, Super Heavy s-a desprins de Starship. Planul era ca vehiculul de lansare să aterizeze controlat în Golful Mexic, dar a explodat în aer. Starship a continuat să urce și, conform SpaceX, a ajuns la 148 de kilometri altitudine, deasupra liniei Kármán, granița spațiului cosmic. Apoi a pierdut contactul. Se presupunea că nava spațială va cădea în Oceanul Pacific, la sute de kilometri de Hawaii, după ce va atinge orbita joasă a Pământului, dar nu s-a întâmplat așa. Din motive necunoscute, sistemul de autodistrugere al Starship a fost declanșat.
Sistemul de rachete, cu o înălțime de 122 de metri, este cea mai mare și mai puternică rachetă spațială creată vreodată. SpaceX vrea să o folosească pentru a duce oameni pe Marte în viitor. Deși acest obiectiv pare tot mai îndepărtat, Starship rămâne un element esențial în planurile spațiale pentru anii următori. Nava spațială uriașă ar putea reduce costurile de orbitare a Pământului, stimulând industria spațială. De asemenea, va avea un rol important în programul Artemis al NASA, prin care astronauții vor folosi racheta SpaceX pentru a ajunge pe Lună de la stația spațială Lunar Gateway în primele misiuni.
Urmărește-ne și pe Google News