Racheta SpaceX Starship atinge spațiul cosmic pentru prima oară

Racheta SpaceX Starship atinge spațiul cosmic pentru prima oară

Sâmbătă după-amiază, la ora 15:00, ora Romaniei, nava spațială a părăsit atmosfera terestră. A fost un succes, spre deosebire de primul test, când a rămas blocată în lansator.

Sistemul Starship, alcătuit din nava spațială și vehiculul de lansare Super Heavy cu 33 de motoare Raptor, a fost testat live de SpaceX la 20 aprilie. O eroare tehnică a făcut ca Starship să nu se poată separa de lansator, așa că misiunea a fost anulată și racheta a fost distrusă.

spacex starship launch

Sâmbătă, scenariul a fost diferit. SpaceX nu a încercat să recupereze niciuna dintre componentele sistemului Starship. Racheta a decolat la ora 15.03 și, după două minute și jumătate, Super Heavy s-a desprins de Starship. Planul era ca vehiculul de lansare să aterizeze controlat în Golful Mexic, dar a explodat în aer. Starship a continuat să urce și, conform SpaceX, a ajuns la 148 de kilometri altitudine, deasupra liniei Kármán, granița spațiului cosmic. Apoi a pierdut contactul. Se presupunea că nava spațială va cădea în Oceanul Pacific, la sute de kilometri de Hawaii, după ce va atinge orbita joasă a Pământului, dar nu s-a întâmplat așa. Din motive necunoscute, sistemul de autodistrugere al Starship a fost declanșat.

Sistemul de rachete, cu o înălțime de 122 de metri, este cea mai mare și mai puternică rachetă spațială creată vreodată. SpaceX vrea să o folosească pentru a duce oameni pe Marte în viitor. Deși acest obiectiv pare tot mai îndepărtat, Starship rămâne un element esențial în planurile spațiale pentru anii următori. Nava spațială uriașă ar putea reduce costurile de orbitare a Pământului, stimulând industria spațială. De asemenea, va avea un rol important în programul Artemis al NASA, prin care astronauții vor folosi racheta SpaceX pentru a ajunge pe Lună de la stația spațială Lunar Gateway în primele misiuni.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rețetă ușoară: Biscuiți pentru ceai

Primul Mare Dusman al Crestinilor: Nero

Adevărul despre Cybertruck-urile Tesla din oțel “inoxidabil” – ruginesc ca naiba

Interzicerea Utilizării Embrionului Uman în Scopuri Experimentale: Excepții și Utilizări

Anul Nou. Tradiții și obiceiuri românești

Taxa pe prostie: Loterie

Cum să transformi internetul într-o groapă de gunoi cu ajutorul traducerilor automate

Sisteme de purtare sau carucioare? Recomandarea mamicilor din Romania.

Netflix te lasă să te joci GTA gratis pe telefon. Ia-ți acum cele trei jocuri de legendă!

Cine înșală mai mult? Personalitățile predispuse la infidelitate

Ce sunt Obiectele Submersibile Neidentificate?

Pericolul muscaturii de capusa: concluzii și prevenire