Impozitul auto: cum se calculează si cine nu plateste!

Impozitul auto: cum se calculează si cine nu plateste!

Dacă ai o mașină înmatriculată în România, trebuie să știi că statul îți cere bani pentru ea. Nu, nu vorbesc de rovinietă, asigurare sau ITP, ci de impozitul pe mașină. Acesta este un fel de taxă pe care o plătești anual, indiferent dacă folosești mașina sau nu. Dar nu te speria, Codul fiscal are și el milă de unii dintre noi și le oferă scutiri sau reduceri.

Impozitul auto, cum se calculează

Ca să afli cât trebuie să plătești, trebuie să te uiți la motorul mașinii tale. Mai exact, la capacitatea cilindrică, adică la câți centimetri cubi are. Apoi, trebuie să înmulțești numărul de grupe de 200 cmc cu un coeficient stabilit de lege. De exemplu, dacă ai o mașină cu motor de 1.800 cmc, înseamnă că ai 9 grupe de 200 cmc. Dacă te încadrezi în intervalul 1.601-2.000 cmc, coeficientul este de 18 lei/200 cmc. Deci, impozitul tău este de 9 x 18 = 162 de lei.

Dacă ai un motor mai mare, de peste 2.000 cmc, pregătește-te să scoți mai mulți bani din buzunar. Coeficientul crește la 72 de lei/200 cmc pentru motoarele între 2.001 și 2.600 cmc, și la 290 de lei/200 cmc pentru cele peste 3.001 cmc. Dacă ai o motocicletă, un triciclu, un cvadriciclu sau o mașină cu motor sub 1.600 cmc, coeficientul este de numai 8 lei/200 cmc.

Dacă ți se pare complicat, nu-ți face griji, poți folosi un calculator online pentru a afla cât ai de plătit. Sau poți să mergi direct la primărie și să întrebi acolo.

Impozitul auto, când și cum se plătește

Impozitul pe mașină se plătește pentru anul în curs, chiar dacă ai vândut mașina între timp. Adică, dacă la sfârșitul lui 2023 aveai o mașină pe numele tău, dar ai dat-o la schimb în ianuarie 2024, tot trebuie să plătești impozitul pentru 2024. Nu e corect, știu, dar așa e legea.

Impozitul se plătește la primăria de unde îți ai reședința, domiciliul sau punctul de lucru. Poți să plătești o dată pe an, până la 31 martie, sau în două rate egale, până la 31 martie și 30 septembrie. Dacă plătești totul până la 31 martie, ai o reducere de 10%. Nu e mult, dar e ceva.

Cine nu plătește impozitul auto

Acum vine partea bună. Există și niște norocoși care nu plătesc impozitul pe mașină deloc. Printre ei se numără veteranii și văduvele de război, persoanele cu handicap grav sau accentuat și cele cu invaliditate de gradul I. De asemenea, dacă ai o mașină istorică sau electrică, nu plătești niciun ban.

Pentru mașinile hibride, adică cele care au și motor electric și motor termic, se aplică o reducere de cel puțin 50%. La fel și pentru motocicletele cu ataș. În plus, primăriile pot decide să scutească sau să reducă impozitul pentru mașinile agricole, conform mfinante.gov.ro.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Care sunt șansele să îți întâlnești dublura?

Uzinexport a deschis Galeria de Arta

Piure de morcovi – Sanatatea ta, incepand cu reteta ta!

Cum să prepari ciuperci umplute delicioase acasă. O reteta simpla si gustoasa.

Adevărul despre AI și alegeri: Ce face OpenAI pentru a preveni manipularea.

Venituri pentru studenți: cum să faci bani și sfaturi utile de la Jooble

Românii nu vor mașini colorate, ci gri, alb sau negru, arată un studiu recent

Netflix te lasă să te joci GTA gratis pe telefon. Ia-ți acum cele trei jocuri de legendă!

Nu Dacia e cea care se sparge rău, doar că tu nu înțelegi stelele!

Leslie Kean și fenomenele OZN

Teoria lui Stephen Hawking despre gaura neagra

Experimentul Energetic al Terrei din Valcea