Băuturile răcoritoare sau alimentele conservate atrag atenția din rafturile magazinelor din toată lumea. Embalate în cutii sau învelite în folii de aluminiu, cu etichete cât mai tentante. Deodorantele, în marea lor majoritate, conțin aproximativ 20% clorură de aluminiu. Acest metal este în centrul atenției oamenilor de știință și a autorităților medicale, deoarece joacă un rol important în apariția și dezvoltarea demenței senile de tip Alzheimer.
Începutul este marcat de dificultăți în vorbire, urmate de mișcări necontrolate și crize de epilepsie. În mai puțin de 18 luni de la primele simptome, pacientul poate ajunge la final.
În urma epidemiei de encefalopatii din anii ’70, care a afectat în special persoanele cu insuficiență renală, s-a descoperit că aluminiul în doze mari este neurotoxic. În timpul sedințelor de dializă, care permit filtrarea artificială a sângelui, aluminiul din apa de dializă trece în plasma sanguină în proporții de 200 micrograme/litru, de 20 de ori mai mari decât nivelul normal. Adăugând și aluminiul administrat pentru a trata suprasaturarea cu fosfor a sângelui, acestea cauzează acumularea de aluminiu în creier și encefalopatii.
O întrebare ocupă acum oamenii de știință.
Expunerea la doze mici de aluminiu poate provoca efecte neurotoxice pe termen lung? Amenințarea este cu atât mai îngrijorătoare cu cât aluminiul este omniprezent! În plus, se găsește nu numai în majoritatea alimentelor, ci și în ustensile de bucătărie, aditivi alimentari, multe produse cosmetice și de îngrijire, produse farmaceutice și chiar produse pentru tratarea apei potabile.
În 1990, un studiu epidemiologic american a pus sub acuzare deodorantele antitranspirație, după observarea unei corelații pozitive între riscul de apariție a bolii Alzheimerși folosirea prelungită a deodorantelor. Clorura de aluminiu din compoziția acestora este absorbită de organism prin pielea protejată împotriva transpirației… Studiile efectuate pe animale au demonstrat că aluminiulingerat în doze mici, în mod cronic, antrenează o încetinire de cel puțin două ori a performanțelor intelectuale. Cel mai cunoscut studiu, dintre cele efectuate, datează din 1994și a fost realizat de echipa profesorului Philippe Van den Bosch de Aguilar, neurobiolog, specialist în îmbătrânirea sistemului nervos, de la Universitatea Catolică din Louvain (Belgia). Pe parcursul așase luni, sobolanii au primit aluminiu în hrana lor. La sfârșitul acestui interval, testele au dovedit că modul lor de comportare în labirint s-a schimbat, necesitând un timp dublu față de lotul martor, neintoxicat cu aluminiu, pentru a descoperi ieșirea din labirint. Autopsiile animalelor au relevat că aluminiul descoperit în creier s-a fixat la nivelul hipocampului
În 1990, un studiu epidemiologic american a pus sub acuzare deodorantele antitranspirație, după observarea unei corelații pozitive între riscul de apariție a bolii Alzheimerși folosirea prelungită a deodorantelor. Clorura de aluminiu din compoziția acestora este absorbită de organism prin pielea protejată împotriva transpirației… Studiile efectuate pe animale au demonstrat că aluminiulingerat în doze mici, în mod cronic, antrenează o încetinire de cel puțin două ori a performanțelor intelectuale. Cel mai cunoscut studiu, dintre cele efectuate, datează din 1994și a fost realizat de echipa profesorului Philippe Van den Bosch de Aguilar, neurobiolog, specialist în îmbătrânirea sistemului nervos, de la Universitatea Catolică din Louvain (Belgia). Pe parcursul așase luni, sobolanii au primit aluminiu în hrana lor. La sfârșitul acestui interval, testele au dovedit că modul lor de comportare în labirint s-a schimbat, ei având nevoie de un timp dublu față de lotul martor, neintoxicat cu aluminiu, pentru a descoperi ieșirea din labirint. Autopsiile animalelor au relevat că aluminiul descoperit în creier s-a fixat la nivelul hipocampuluiși cortexului, zone cerebrale esențiale în procesele de memorizareși orientare. De aici, nu a mai fost decât un pas până la incriminarea aluminiului în declanșarea dementei senile de tip Alzheimer (DSTA). Mai mult, la autopsiile cerebrale efectuate asupra persoanelor suferinde de DSTA, s-a constatat prezența aluminiului în „plăcile senile”, acele leziuni specifice bolii lui Alzheimer. Cu aluminiul nu este de glumit. Despre testele efectuate în anii \’90, în numărul viitor.
Urmărește-ne și pe Google News