Teoria biogenică (organică) a formării petrolului a fost prezentată pentru prima dată de omul de știință rus Mihail Lomonosov, care a presupus că s-a dezvoltat de-a lungul a milioane de ani ca urmare a descompunerii dependente de condiții a deșeurilor biologice. Spre deosebire de Lomonosov, care considera petrolul ca pe un combustibil fosil, o altă minte luminată, chimistul Dmitri Mendeleev, creatorul tabelului periodic al elementelor, credea că petrolul este un material primordial, născut în adâncurile planetei, care erupe constant spre suprafața sa, ca magma vulcanilor.
Frica îi împiedică pe oamenii de știință să vorbească.
Ambele teorii au fost dezvoltate în secolul al XX-lea, chiar dacă existau de secole înainte. În mod ciudat, doar primul a avut o cantitate semnificativă de sprijin public, ceea ce a condus la credința larg răspândită că petrolul se găsește în zăcăminte care seamănă cu „pungi” care în cele din urmă epuizează toate rezervele lor. Simplu: pentru că marii jucători din domeniu vor să creadă că petrolul este, de fapt, pe ducă.
Acest lucru le oferă flexibilitatea de a crește în mod arbitrar prețul „aurului negru” și, în mod dedus, al bunurilor derivate. Deși ar putea părea un punct de vedere bazat pe teoria conspirației, tot mai mulți oameni de știință sunt înclinați să creadă că acesta este cazul. Din motive destul de neimportante, mulți membri ai comunității științifice au optat să tacă în legătură cu această problemă. Chiar dacă sunt foarte conștienți de adevărul referitor la ipoteza biogenă, ei nu sunt dispuși să provoace controverse de teamă să nu-și piardă locul de muncă, susține geologul rus Vadim Skariatin.
Ipoteza biogenă a fost pusă în practică la începutul secolului al XX-lea, când tehnicile de găsire și exploatare a zăcămintelor erau învechite, susține academicianul rus Anatoli Dmitrievsky, directorul Institutului de Studii pe Petrol și Gaze. Conform teoriei biogene, petrolul ar fi trebuit să se formeze în formațiuni sedimentare, dar numai formațiuni sedimentare au fost folosite pentru foraj. Cu toate acestea, dezvoltarea tehnicilor de detectare a permis geologilor să găsească câmpuri petroliere și în bazine cu roci cristaline, despre care se credea anterior că nu sunt capabile să rețină petrol. Un prim exemplu este bazinul considerabil al White Tiger, în largul coastei Vietnamului, care este susținut de granit și sfidează capacitatea teoriei biogene de a-l explica. „.
Oamenii nu ar trebui să-și imagineze câmpul de petrol ca pe o „băltoacă” sub suprafață, potrivit lui Dmitrievsky. De fapt, uleiul se află în porii rocilor rezervor, la fel cum apa este în porii unui burete. Depozitul se va epuiza dacă este extras rapid și în cantități mari. Rezervorul se va umple în cele din urmă, deoarece porii vor continua să secrete ulei în următorii ani.
Într-o ordine de idei, s-a descoperit recent că multe bazine petroliere în care se credea că epuizarea combustibilului a fost completă „mâncă” ulei. „La granița dintre Georgia și Azerbaidjan, am descoperit două astfel de tabere. După ce am produs petrol timp de peste un secol, exploatarea a fost oprită din cauza epuizării rezervelor. Sondajele recente indică însă că acestea și-au revenit.
Unele câmpuri petroliere din America de Sud și regiunea Carpaților au similarități cu alte câmpuri petroliere, conform situației. Sondajele de acum douăzeci de ani au demonstrat ceea ce credeam că este adevărat, că și bazinul Romaskin va fi epuizat în proporție de 80%. Cu toate acestea, în ultimii ani, am observat o creștere a producției de petrol din acest bazin cu 2 milioane de tone anual. Noile proiecții arată că bazinul poate continua să producă petrol cel puțin până în anul 2200, potrivit lui Renat Muslimov, președintele consilierului economic al Tatarstanului.
Grozny, capitala Ceceniei, este un oraș în care exploatarea petrolului a început pentru prima dată în 1897, așa că situația de acolo pare a fi destul de dramatică. Nu mai puțin de 100 de milioane de tone de țiței au fost extrase până în 1960, când zăcământul a fost considerat epuizat. Spre surprinderea geologilor, petrolul a început de fapt să iasă din pământ în ultimii ani, iar localnicii îl adună în găleți. Pentru că un incendiu catastrofal poate începe în orice moment, experții avertizează că pericolul este enorm.
Chiar dacă o fac cu jumătate de inimă, americanii par să creadă și că teoria abiogenă este adevărată, pe lângă ruși. Ei au găsit dovezi care să susțină teoria în cazul bazinului de petrol Eugene Island 330 din Louisiana, în afara coastei. Rezervele din această zonă s-au considerat cândva epuizate, dar mai multe sondaje efectuate în ultimii zece ani au relevat că au fost restaurate, cu niveluri de extracție egale cu cele din deceniile anterioare.
Urmărește-ne și pe Google News