jurnalul de la saisprezece ani.

Jurnalul adolescentului. Jurnalul de la saisprezece ani.

În funcție de importanța lor pentru națiune și pentru lume, ne vin în minte o serie de mari autori atunci când discutăm despre literatura Japoniei din secolul precedent. Alături de Yukio Mishima, un scriitor nihilist care în cele din urmă a comis seppuku în 1970, mai putem aminti pe Kobo Abe, autorul magnificului roman Femeia nisipurilor (1960), Kenzaburo Oe, al doilea autor japonez care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. cu cartea sa A Personal Business (1964), și poate cel mai important dintre toți, Yasunari Kawabata, primul laureat literar al țării.

Romanul său extraordinar Tara Zapezilor, care a fost scris în 1934 și a fost publicat în folio între 1935 și 1947, a fost tradus de Editura Univers, aducându-l în atenția cititorilor români în deceniul al șaptelea al secolului precedent. Editura Humanitas a publicat, deocamdată, volumele Jurnal de la sixteente ani și Adolescentul, care fac parte din colecția Memorii/Jurnale, aducând lucrările marelui autor japonez înapoi cititorilor din România.

jurnalul de la saisprezece ani.
jurnalul de la saisprezece ani.

La un moment dat, Kawabata a discutat despre ideea ținerii unui jurnal și a declarat: „Ceea ce mi s-a părut cel mai ciudat lucru când am descoperit jurnalul a fost că nu-mi aminteam nimic despre viața de zi cu zi povestită în el. M-am uitat înapoi după amintiri vechi și m-am gândit. despre ce pierd oamenii cu trecutul lor, întrebându-mă dacă nici eu nu-mi amintesc zilele astea, unde ar fi plecat, unde ar fi dispărut.Prima problemă ridicată de Jurnal este cât de ciudat mi se pare acum că am trăit. aceste zile și nu le amintesc. Chiar dacă nu-mi amintesc aceste vremuri, nu cred că doar au dispărut sau s-au pierdut în trecut. Cu toate acestea, Jurnalul nu este o bucată despre memorie sau despre lipsa acesteia. Semnificația timpul si viata nu se discuta.Dar sunt sigur ca imi serveste drept reper sau semn.

Să nu uităm că Yasunari Kawabata s-a născut la Osaka în 1899 în beneficiul celor mai puțin familiarizați cu el. Și-a obținut diploma de la Universitatea Imperială din Tokyo în 1924. A debutat în scris în 1925, iar doi ani mai târziu a ajuns la faimă cu nuvela The Dancer from Izu (Humanitas Fiction, 2008). În 1948, Tara zapezilor (Humanitas, 2007), primul său roman, a marcat începutul faimei sale incontestabile. Datorită „maiestriei sale literare, care exprima cu mare sensibilitate esența spiritului japonez”, potrivit juriului, Kawabata a devenit primul autor japonez care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1968. La mai puțin de doi ani după prietenul și colegul său. scriitorul Yukio Mishima și-a luat viața în aprilie 1972, și el și-a luat viața.

Editurile Humanitas și Humanitas Fiction, conștiente de valoarea acestui autor, au publicat în ultimii 15 ani unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, printre care O mie de cocori (2000), Maestrul de go (2007; 2014), Lacul. (2012), The Sound of the Mountain (2010), The Sleeping Beauty (2006; 2009), The Old Imperial City (2009), sau Beauty and Sorrow (2000, 2013).

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inteligența Artificială Generativă: Revoluția Continuă

Adevărul despre AI și alegeri: Ce face OpenAI pentru a preveni manipularea.

Un pilot cu casca Apple Vision Pro. Ce naiba?

Cum să stai pe gratis 575 zile într-un Airbnb de lux ca o șmecheră

Anul Nou. Tradiții și obiceiuri românești

A fost raportată presupusa autopsie a unui extraterestru

Ce înseamnă cand visezi serpi? Visând serpi, descoperi puterea ta interioară!

Prajitura alb-negru: Cum sa o prepari si sa impresionezi pe toata lumea

Pamântul se rastoarna!

Rusia merge din nou pe Lună după 47 de ani

Horoscop săptămânal: pentru săptămâna 16–22 iulie 2018.

Cum va Evolua Omenirea Peste 200.000 de Ani?