Un nou studiu i-a surprins până și pe oamenii de știință în legătură cu Luna.
NASA și China se află într-o competiție strânsă pentru a vedea cine poate duce primul oamenii pe Lună. Programul Artemis al agenției spațiale americane, cu ajutorul SpaceX, va readuce astronauți pe companionul nostru ceresc în 2024, dacă totul merge bine, în timp ce China plănuiește deja să construiască prima prezență umană permanentă pe Lună, la un pas mai departe.
Deși cursa spre Lună ne ajută să aflăm mai multe despre aceasta, există încă multe întrebări despre structura sa internă și despre câmpul său magnetic.
O mulțime de informații utile au fost obținute de la seismografele instalate la suprafață și de la trepidațiile lunare pe care acestea le înregistrează. Cel mai important rezultat al cercetării este confirmarea faptului că Luna are un nucleu solid, asemănător cu cel al planetei noastre, cu un diametru de aproximativ 500 de kilometri, înconjurat de un nucleu exterior lichid.
Cu toate acestea, datele provenite din misiunile Apollo nu au fost încă folosite pentru a determina dacă Luna are sau nu un nucleu interior, astfel că au fost cercetate modele complexe care reproduc proprietățile fizice ale Lunii pe baza masei sale, rotației, și forțele de maree care acționează asupra lui.
Oamenii de știință cred că Luna a avut cândva un câmp magnetic extrem de puternic, de până la 100 de ori mai puternic decât cel al Pământului din prezent. Acest lucru s-ar fi putut datora miezului, dar astăzi aproape că nu mai există nicio urmă a acestui câmp magnetic, iar motivul dispariției sale nici măcar nu este bănuit. Cu toate acestea, studierea Lunii poate dezvălui acest lucru în timp sau, de exemplu, secretul formării sale poate fi dezvăluit.
Urmărește-ne și pe Google News