Electromobilitatea în Norvegia: Vânzările de mașini electrice cresc, dar benzina încă domină

Electromobilitatea în Norvegia: Vânzările de mașini electrice cresc, dar benzina încă domină

Norvegia, o națiune prosperă alimentată de venituri impresionante din petrol, se confruntă cu un paradox interesant. Deși este lider în adoptarea vehiculelor electrice, paradoxal, consumul de combustibili fosili nu a scăzut semnificativ.

Subvențiile generoase au făcut ca vehiculele electrice să fie mai accesibile, ceea ce se reflectă în statisticile de vânzări: aproape 80% din mașinile noi vândute în 2022 erau electrice, cu o creștere la 83% în 2023 și o proiecție de 90% pentru anul curent.

Cu toate acestea, consumul de benzină și motorină a scăzut doar marginal, cu 10% mai puțin în 2023 față de media anilor 2017-2019, conform unui articol Forbes. Experții sugerează că acest fenomen ar putea indica dificultăți mai mari la nivel global în reducerea dependenței de combustibili fosili.

Un motiv pentru această stagnare este atașamentul norvegienilor față de mașinile lor pe benzină pentru călătorii lungi, în timp ce vehiculele electrice sunt preferate pentru deplasările urbane. Infrastructura de încărcare limitată contribuie, de asemenea, la această situație.

În ciuda popularității mașinilor electrice, schimbarea completă a parcului auto național este un proces îndelungat. În Norvegia, doar un sfert din cele 5,4 milioane de mașini sunt electrice sau hibride, spre deosebire de Ungaria, unde procentul este de doar 6%.

În plus, vehiculele electrice pentru transportul pe distanțe lungi, cum ar fi autobuzele și camioanele, sunt încă o raritate, iar pentru consumatorii mari, cum ar fi navele de marfă sau avioanele, propulsia electrică nu este încă viabilă. Aceste aspecte subliniază provocările complexe ale tranziției către electromobilitate.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cât de adâncă este oceanul? Câteva lucruri interesante pe care cel mai probabil nu știai.

Voluntarii, chemați să participe la salvarea unei case ”cu poveste” din sudul Munteniei, amenințată cu demolarea

După un octombrie record de căldură, ar putea urma un nou an record de căldură

Plăcintă cu ciocolată: o rețetă delicioasă

Leak: GTA 6 va fi mult mai realist decât se credea până acum

Reteta la Supa Tarator.

Jurnalul adolescentului. Jurnalul de la saisprezece ani.

A apărut versiunea finală a lui Call of Duty: Modern Warfare 3

Sisteme de purtare sau carucioare? Recomandarea mamicilor din Romania.

O bacterie care mănâncă metan ar putea încetini încălzirea globală

Fenomene stranii in zona Busteni-Sinaia

OZN filmat pe cerul Braziliei