Dacă ești părinte, probabil că știi cât de greu este să îți dezlipești copilul de smartphone. Pare că nu poate trăi fără el și își petrece tot timpul pe rețelele de socializare. Dar nu ești singur în această situație. Un portal britanic, TheTelegraph, a venit cu niște sfaturi despre cum să îți ajuți copilul să renunțe la smartphone.
Cum să îți detoxifici copilul de smartphone?
Nu e o noutate că tehnologia ne creează dependență, atât nouă, adulților, cât și copiilor noștri. Datele arată că aproape jumătate dintre copiii de 8-11 ani au un smartphone. Dar asta nu e bine, pentru că privitul la videoclipuri și scrollatul pe Facebook le strică ochii și le afectează somnul.
O soluție ar fi să îi pui copilului o pauză de o săptămână de la smartphone. Așa zice experta în relații cu familia, Sarah Ockwell-Smith. Dar nu e ușor, pentru că copilul s-ar putea să nu vadă partea bună a lucrurilor și să se simtă pierdut fără telefon.
De aceea, e important să îi dai un exemplu și să îți reduci și tu timpul pe smartphone. Și să îl motivezi pe copil să accepte provocarea. Spune-i să își anunțe prietenii că nu va fi disponibil pe chat și să îi asiguri că nu va pierde nimic important.
Dacă vezi că nu merge, poți să îi iei smartphone-ul și să îi dai un telefon simplu, fără internet, doar cu apeluri și mesaje. Dar nu îl lăsa să se plictisească. Fă-i un program cu activități distractive pentru săptămâna respectivă. Poate fi vorba de jocuri, sport, plimbări, orice îi place lui.
O altă variantă ar fi să îi permiți să se uite la televizor în loc de smartphone. Experții spun că televizorul e mai puțin rău decât smartphone-ul. Pentru că televizorul e mai social, poți să te uiți cu familia sau cu prietenii. Și poți să îi faci o surpriză copilului și să îi lași să aleagă el filmul.
Dar o săptămână fără smartphone nu e suficientă să îi schimbe obiceiurile copilului. Expertul recomandă să stabilești niște reguli cu el pentru viitor. De exemplu, să nu își folosească telefonul la masă. Și să îi dai voie să se joace pe smartphone doar după ce și-a făcut temele. Așa îl motivezi să fie mai responsabil.
Știm că e greu să renunți la smartphone, pentru că facem multe lucruri pe el, de la muncă la școală. Dar trebuie să ne impunem niște limite, pentru binele nostru și al copiilor noștri.
Urmărește-ne și pe Google News