Cei mai mulți oameni nu sunt capabili să recunoască momentul în care o întâlnire cu un câine s-ar putea sfârși rău, iar acest lucru poate reprezenta un pericol imens atât pentru oameni, cât și pentru câini.
Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului de mii de ani, dar noi încă nu îi înțelegem suficient de bine – cei mai mulți dintre noi interpretează greșit comunicarea lor. Și ne putem pune pe noi înșine, pe câinii noștri, pe ceilalți și pe animalele lor de companie în mare pericol dacă nu recunoaștem ce ne spun prin limbajul lor corporal. Așadar, merită să fim conștienți de câteva informații de bază, pentru că acestea ne pot salva literalmente viața!
Câinii sunt mai asemănători cu noi decât ați putea crede
Ca și noi, oamenii, câinii pot experimenta o gamă largă de emoții. De exemplu, ei pot simți fericire, mulțumire, entuziasm, anxietate și, uneori, chiar emoții contradictorii: se pot bucura de o situație și în același timp pot fi anxioși în legătură cu ea. „Anatomia și neurochimia creierului și a sistemului lor nervos sunt foarte asemănătoare cu ale noastre”, a explicat veterinarul newyorkez Vanessa Spano pentru outsideonline.com. Iar companionii noștri cu patru picioare își poartă literalmente emoțiile pe corp, astfel încât există o mulțime de indicii pentru ochiul antrenat despre ceea ce simt. Doar că, potrivit unui studiu recent, cei mai mulți dintre noi nu o duc prea bine.
Un studiu publicat recent în revista PLOS One, în care 92 de participanți au urmărit scurte clipuri video cu perechi de câini, oameni sau macaci care interacționau între ei. Aceștia au fost rugați să clasifice interacțiunile ca fiind neutre, jucăușe sau agresive și să prezică rezultatul. Participanții au avut cele mai slabe performanțe în cazul agresiunii între câini – nu au putut identifica contextul agresiv și nu au putut prezice rezultatul agresiv al interacțiunilor. De asemenea, se pare că nu contează neapărat dacă observatorii umani sunt proprietari de câini. Într-un alt studiu cu o configurație similară, toți participanții au avut performanțe slabe în ceea ce privește prezicerea comportamentului agresiv al câinilor. Experții spun că acest lucru arată că proprietarii subestimează adesea agresivitatea.
Cum putem înțelege mai bine limbajul corporal al câinilor?
Potrivit experților, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le învățăm este să ne uităm la întregul corp al câinelui – nu doar la modul în care sunt cocoțate urechile sau coada. Acest lucru vă va oferi o imagine mai clară a ceea ce simte. Dacă urechile câinelui sunt lipite de cap și coada se mișcă liber și sus, este un semn de bucurie sau fericire. Dar dacă urechile sunt trase înapoi, coada atârnă jos între picioare și se mișcă rapid, câinele este nervos și anxios.
Câinii fericiți sunt relaxați și calmi. Postura lor este relaxată, mușchii sunt relaxați, gura este adesea deschisă și limba este scoasă. Postura urechilor poate varia de la o rasă la alta, dar, în general, este adevărat că urechile unui câine relaxat nu sunt îndreptate în față sau în spate în mod vigilent, ci mai degrabă sunt într-o poziție relaxată, neutră. Și aveți grijă cu mișcarea cozii. Coada ar trebui să se balanseze lejer și să nu fie ținută foarte sus sau foarte jos. Unele cercetări sugerează că un clătinat fericit se înclină spre dreapta, iar un clătinat nesigur se înclină spre stânga, dar alții spun că aceasta este o explicație inexplicabilă.
Cum recunoaștem un câine agresiv
Înainte de a lătra la cineva sau de a reacționa agresiv, câinii dau, de obicei, o serie de semne că se simt inconfortabil. Acestea includ căscatul, lingerea buzelor sau ridicarea uneia dintre picioare. Bineînțeles, este important să interpretați întotdeauna aceste semne în context. De exemplu, dacă un câine tocmai s-a trezit dintr-un somn, probabil că nu cască pentru că este anxios sau pe cale să atace.
În cazul în care cauza anxietății este mai apropiată, corpul câinelui se va înțepeni și linia de la nas la coadă va fi dreaptă. El se poate întoarce de la ceea ce îl supără sau, dimpotrivă, se poate concentra asupra lui și se poate uita fix la el. Coada se poate ridica și părul de pe spate se poate ridica. O coadă care se mișcă adânc sau este strânsă spre interior este, de asemenea, un semn de frică.
Puneți întotdeauna întrebări!
Dacă doriți să mângâiați un câine străin, oricât de drăguț ar părea, cereți întotdeauna permisiunea – atât proprietarului, cât și câinelui – înainte de a-l atinge. Arătați-i mâna câinelui, mângâiați-l câteva secunde, apoi opriți-vă și vedeți dacă câinele pare în continuare receptiv. Dacă se întoarce, este tensionat sau pur și simplu nu pare interesat, lăsați-l în pace.
Iar ca proprietar al unui câine timid sau sensibil, nu vă fie teamă să spuneți nu străinilor atunci când aceștia încearcă să vă mângâie câinele. Sau, dacă simțiți că prietenul dvs. cu patru picioare nu se bucură de situație, luați-i apărarea – indiferent de ce crede cealaltă persoană. Noi ne cunoaștem cel mai bine câinele și suntem responsabili pentru comportamentul său, să nu uităm niciodată acest lucru.
Urmărește-ne și pe Google News