aurul divin

Aurul divin: semnificatii si utilizari in societatile precolumbiene

Introducere

Aurul a fost un metal pretios asociat cu divinitatea in societatile precolumbiene din America de peste 3 milenii. Incasii din Peru comparau aurul cu „lacrimile Soarelui” si aztecii din Mexic il asociau cu dejectiile divine. Cele doua populatii aveau si viziuni comune asupra acestui metal, cum ar fi cea a eternitatii, legata de puterea divinitatei solare si a zeiilor secundari. In contrast, argintul era asociat Lunii si divinitatilor feminine, legate de fertilitate si de „lumea de jos”.

Localizarea si exploatarea minerelor precolumbiene

Informatiile despre localizarea zacamintelor de aur din America precolumbiana si despre identificarea procedeelor de extractie sunt limitate si provin din cronicile spaniole din secolele XVI-XVII. Aurul era cautat in special in nisipurile din aluviunile raurilor, in care apare sub forma de firicele sau pepite, si se extragea prin site sau prin puturi verticale. Exploatarea minelor cu puturi verticale a inceput dupa sosirea spaniolilor.

banner

Proprietatile fizice si mecanice ale aurului prelucrat

Populatiile precolumbiene au reusit sa descopere proprietatile fizice si mecanice ale aurului si sa-l prelucreze, iar cel mai vechi obiect mestesugit din aur este un colier din margele tubulare datand din anii 2200 i.Hr., descoperit in 2008 in Puno, Peru. In partea centrala a continentului, prelucrarea aurului a inceput mai tarziu, spre anii 800 i.Hr., dupa stabilirea contactelor cu populatiile din nord.

aurul divin

Utilizarea aurului in obiecte de arta si ritualuri

Aurul era utilizat in special pentru crearea obiectelor de arta si ritualuri, cum ar fi coliere, bratari, cupoane, statuete, mese rituale, vase sacre etc. Aceste obiecte erau realizate prin tehnici sofisticate de sudare, modelare, gravare si presare, si erau considerate importante pentru legatura cu divinitatea si respectul fata de semeni. De asemenea, aurul era utilizat ca moneda si pentru comertul international.

Concluzie

Aurul a fost un metal pretios asociat cu divinitatea si eternitatea in societatile precolumbiene din America, fiind utilizat pentru crearea de obiecte de arta si ritualuri, precum si ca moneda si pentru comert.

Nu putem afirma cu certitudine modalitatile de prelucrare ale aurului de catre populatiile precolumbiene, insa sunt cateva dovezi care ne indica ca acestea erau destul de avansate. In ceea ce priveste tehnica de topire a metalului, se pare ca acestea au utilizat cuptoare cu gratar, cuptoare cu flacara directa sau cuptoare cu infrarosii.

Prelucrarea metalului precolumbian avea un rol important in societate, fiind considerata un simbol al statutului social si al puterii. Regii, nobilii si membrii elitei erau cei care detineau si purtau obiecte din aur sau argint, fiind astfel recunoscuti si respectati.

Insa nu toate obiectele din aur erau folosite doar pentru scopuri decorative sau sociale. Unele erau utilizate in ceremonii religioase sau sacre, fiind considerate sacre, iar altele erau oferite in dar sau ca tribut unor alte populatii sau regate.

Desi aurul avea o importanta majora in societatile precolumbiene, aceasta nu era singura metal pretios exploatat. Argintul, cuprul si bronzul erau, de asemenea, prelucrate si utilizate in mai multe scopuri.

In concluzie, aurul a avut un rol esential in societatile precolumbiene, fiind asociat cu divinitatea, respectul fata de semeni si statutul social. Desi informatiile legate de localizarea zacamintelor si modalitatile de prelucrare sunt limitate, putem afirma ca populatiile precolumbiene aveau cunostinte avansate in acest domeniu.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai vechi european, descoperit în România

O bacterie care mănâncă metan ar putea încetini încălzirea globală

Plăcintă delicioasă de dovleac – Rețetă ușoară și aromată