perle negre

Despre perle negre si un mic secret al perlelor negre.

Perlele negre, cunoscute pentru irizările lor colorate și sidefate, sunt un simbol al bogăției rafinate a polinezienilor. Acestea provin din stridiile cu valve negre (Pinctata margaritifera), cultivate în Pacific. În prezent, Polinezia Franceză domină piața mondială datorită recoltării și cultivării în rezervații acvatice a stridiilor mici, care se găsesc în abundență în apele sale, mai precis în lagune.

Pentru a obține perle perfecte, specialiștii recurg la tehnici complicate de grefare și de selecție genetică a stridiilor donatoare de perle care să nu respingă grefonul. Întreaga operațiune se realizează cu instrumente sterilizate într-un mediu aseptic, deoarece este extrem de delicată.

banner

Cum se realizează grefarea

În primul rând, se decupează o parte din tesutul (din mantaua) unei stridii donatoare sub forma unor mici fâșii de un milimetru lățime și un centimetru lungime, din care se obțin aproximativ 10 grefoane. Fiecare dintre ele este introdus în „buzunarul” perlier al unei stridii receptor, împreună cu o minusculă bilă (prelucrată) din sidef prelevat din cochilia scoicilor de apă dulce, în special a celor din fluviul Mississippi.

Grefonul supraviețuiește în „buzunarul” perlier, se dezvoltă și formează o manta în jurul bilei de sidef pentru a se proteja de acest corp străin. După aproximativ 2-3 ani, la maturitate, diametrul perlei, care se dezvoltă prin depunerea de sidef în jurul grefonului, ajunge la aproximativ 10-12 milimetri.

perle negre
perle negre

Dezvoltarea perliculturii

Această activitate s-a dezvoltat spectaculos începând cu anii 1980, când un număr mare de locuitori ai insulelor s-au lansat în perlicultură și au început să creeze tot mai multe crescătorii. Totuși, perlele obținute erau de dimensiuni mici, cu un diametru mai mic de 6 milimetri și în mare parte imperfecte, vândute cu 3 euro gramul. Supraproducția a scăzut prețurile, astfel încât afacerile deveneau nerentabile, iar piața care absorbea 80% din perle era cea chineză.

Specialiștii francezi s-au mobilizat pentru a obține perle mari, de cea mai bună calitate, care să fie vândute la prețuri atractive. Aceste minuni ale naturii de dimensiuni mai mici se mai găsesc și în crescătoriile din largul coastelor statului Zanzibar.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evoluția embrionului uman

Piure de morcovi – Sanatatea ta, incepand cu reteta ta!

Psihometrie si spirite inferioare