Perlele negre, cunoscute pentru irizările lor colorate și sidefate, sunt un simbol al bogăției rafinate a polinezienilor. Acestea provin din stridiile cu valve negre (Pinctata margaritifera), cultivate în Pacific. În prezent, Polinezia Franceză domină piața mondială datorită recoltării și cultivării în rezervații acvatice a stridiilor mici, care se găsesc în abundență în apele sale, mai precis în lagune.
Pentru a obține perle perfecte, specialiștii recurg la tehnici complicate de grefare și de selecție genetică a stridiilor donatoare de perle care să nu respingă grefonul. Întreaga operațiune se realizează cu instrumente sterilizate într-un mediu aseptic, deoarece este extrem de delicată.
Cum se realizează grefarea
În primul rând, se decupează o parte din tesutul (din mantaua) unei stridii donatoare sub forma unor mici fâșii de un milimetru lățime și un centimetru lungime, din care se obțin aproximativ 10 grefoane. Fiecare dintre ele este introdus în „buzunarul” perlier al unei stridii receptor, împreună cu o minusculă bilă (prelucrată) din sidef prelevat din cochilia scoicilor de apă dulce, în special a celor din fluviul Mississippi.
Grefonul supraviețuiește în „buzunarul” perlier, se dezvoltă și formează o manta în jurul bilei de sidef pentru a se proteja de acest corp străin. După aproximativ 2-3 ani, la maturitate, diametrul perlei, care se dezvoltă prin depunerea de sidef în jurul grefonului, ajunge la aproximativ 10-12 milimetri.


Dezvoltarea perliculturii
Această activitate s-a dezvoltat spectaculos începând cu anii 1980, când un număr mare de locuitori ai insulelor s-au lansat în perlicultură și au început să creeze tot mai multe crescătorii. Totuși, perlele obținute erau de dimensiuni mici, cu un diametru mai mic de 6 milimetri și în mare parte imperfecte, vândute cu 3 euro gramul. Supraproducția a scăzut prețurile, astfel încât afacerile deveneau nerentabile, iar piața care absorbea 80% din perle era cea chineză.
Specialiștii francezi s-au mobilizat pentru a obține perle mari, de cea mai bună calitate, care să fie vândute la prețuri atractive. Aceste minuni ale naturii de dimensiuni mai mici se mai găsesc și în crescătoriile din largul coastelor statului Zanzibar.


Urmărește-ne și pe Google News