copil-mofturos

Copilul mofturos: cum să depășim criza de opoziție

În jurul vârstei de un an și jumătate, majoritatea copiilor intră într-o fază inevitabilă a dezvoltării: refuză tot ceea ce îi propun părinții. Refuzul devine cuvântul de ordine și, de dimineață până seara, părinții sunt întâmpinați cu un constant șir de „nu”. Această perioadă poate dura câteva săptămâni sau câteva luni și necesită un amestec de înțelegere și fermitate din partea părinților, un echilibru greu de atins.

La această vârstă, copilul începe să înțeleagă câte ceva despre identitatea sa și prin opunerea sa față de părinți atrage atenția asupra propriei voințe. Refuzurile sale nu sunt întotdeauna refuzuri reale și pot fi o modalitate de a comunica dorința de a acționa în conformitate cu propriile dorințe, nu pentru că sunt obligat.

Într-o a doua fază, opoziția devine mai mult decât verbală și poate duce la probe de forță, cum ar fi refuzul de a se îmbrăca sau insistența în satisfacerea unui capriciu în public.

copil mofturos

Pentru a depăși această fază, este important să explicăm copilului și să negociem cu el. Copilul trebuie să aibă sentimentul că are în față un adult ferm în decizii, dar nu rigid. Arta negocierii este esențială, fără a-l face să piardă încrederea în prezența altor persoane.

De exemplu, dacă baia este pregătită și copilul se află într-un joc captivant, puteți propune să-l lăsați să continue jocul încă zece minute, setând un semnal sonor pentru a-l anunța că e timpul să vină la baie

Cu toate acestea, nu toate crizele de opoziție sunt la fel de intense și durează aceeași perioadă de timp pentru toți copiii. Unele crize de opoziție pot fi mai severe și pot dura mai mult decât altele, în funcție de personalitatea și temperamentul copilului. De asemenea, modul în care părinții reacționează la comportamentul copilului poate afecta durata și intensitatea crizei de opoziție.

Este important să înțelegem că această fază este normală și necesară pentru dezvoltarea copilului. Este momentul în care copilul începe să-și formeze propria identitate și să înțeleagă cine este în realitate. Este, de asemenea, un moment în care copilul începe să înțeleagă că are control asupra propriilor acțiuni și că poate alege ce dorește să facă sau să nu facă.

Pentru a face față crizei de opoziție cu succes, părinții trebuie să înțeleagă că este important să fie fericiți, înțelegători și fermi în același timp. Este important să explicăm copilului motivul pentru care trebuie să facă anumite lucruri, dar și să îi oferim opțiuni pentru a-l face să se simtă implicat în decizia luată. De asemenea, este important să învățăm copilul cum să negocieze și să comunice eficient.

În concluzie, criza de opoziție este o fază normală și necesară în dezvoltarea copilului. Este momentul în care copilul începe să-și formeze propria identitate și să înțeleagă că are control asupra propriilor acțiuni. Părinții trebuie să fie înțelegători, fermi și să îi explice copilului motivul pentru care trebuie să facă anumite lucruri

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Când trebuie schimbate plăcuțele de frână? Pericolul ascuns de care mulți șoferi nu sunt conștienți

Cum să stai pe gratis 575 zile într-un Airbnb de lux ca o șmecheră

Adio, Yogy! A murit cel mai bătrân urs din România, care a trăit 43 de ani

PAMFIL SEICARU, pamfletarul

Evoluția embrionului uman

Cara Brookins: Călătoria extraordinară a unei mame care a folosit tutoriale de pe YouTube pentru a-și construi casa de vis

O invenție Suedeză revoluționează energia eoliană: Turnul din lemn

Potrivit inteligenței artificiale a Google, sclavia nu este un lucru atât de rău.

Vești îngrijorătoare despre vremea din această iarnă

Care este serialul care a spart recordurile pe torrente în 2023?

+50 idei de cadouri pentru bărbați. Vezi lista cu idei de cadouri barbati.

Tatuajul, o forma de arta.