O invenție Suedeză revoluționează energia eoliană Turnul din lemn

O invenție Suedeză revoluționează energia eoliană: Turnul din lemn

Ai auzit vreodată de o turbină eoliană din lemn? Ei bine, există una în Skara, Suedia, care funcționează din decembrie și care are un impact negativ asupra emisiilor de carbon. Asta pentru că turnul turbinei este făcut din lemn, nu din oțel, ceea ce îl face mai ecologic, potrivit companiei care a construit-o.

Turbina eoliană este o creație a suedezilor de la Modvion, care au vrut să demonstreze că lemnul este un material potrivit pentru astfel de structuri. Turnul are 105 metri înălțime și este făcut din lemn de furnir stratificat (LVL), care este obținut prin lipirea unor straturi subțiri de furnir și care are o rezistență foarte mare. Turnul este format din 144 de straturi de LVL, care sunt asamblate modular, adică sunt lipite între ele la locul de montaj, ceea ce ușurează transportul. Modvion spune că acesta este un avantaj al turbinei din lemn, pentru că turnurile din oțel sunt greu de transportat și de asamblat, mai ales în zonele izolate.

Un alt beneficiu al unui turn din lemn este că el emite mai puțin gaze cu efect de seră decât unul din oțel și chiar are emisii negative de carbon pe parcursul vieții materialelor folosite pentru fabricarea lui, pentru că lemnul absoarbe dioxidul de carbon (înainte de a fi tăiat). Pentru a face turnul de 100 de metri, au fost nevoie de 200 de molizi, dar Modvion asigură că aceștia au fost crescuți în mod sustenabil. Turbina eoliană din Suedia produce acum doar 2 MW, suficienți pentru câteva sute de case, dar în viitor ar putea fi construite turbine mai puternice cu turn din lemn, și poate chiar și cu pale din lemn.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Care sunt cele mai bogate 4 zodii. Află dacă te numeri printre acestea.

Declasificare OZN-urilor a fost făcută selectiv

Calculul exact privind ziua în care este cel mai probabil ca un asteroid să lovească Pământul

Ai visat șerpi? Descoperă ce înseamnă acest vis

Controversata carte „The Day After Roswell”

The Mandalorian devine film, iar Ahsoka își continuă seria

Erau extratereștri asemănători unei mumii de pe altă planetă.

Apariția OZN-ului în august și septembrie 1968 în România

Impozitul auto: cum se calculează si cine nu plateste!

FjordPhantom: Un nou virus, mai periculos decât oricând, atacă telefoanele mobile si vizează doar conturile bancare.

4 miliarde de oameni trăiesc într-un cerc ciudat pe Pământ

Opalul – piatra semipretioasa ce „aduna” toate culorile