Rusia merge din nou pe Lună după 47 de ani

Rusia merge din nou pe Lună după 47 de ani

La bordul unui lansator Soyuz-2.1b, stația automată Luna-25 a fost lansată vineri spre Lună de la portul spațial Vostochny, situat la 5450 de kilometri est de Moscova.
Aceasta este prima misiune a programului rusesc de explorare a Lunii. Precedenta stație Luna-24, lansată din Uniunea Sovietică în 1976, a returnat pe Pământ 170 de grame de mostre de sol.

Potrivit agenției spațiale ruse de stat Roscosmos, Luna-25 este programată să fie prima aterizare pe terenul dificil de la polul sud al Lunii, la nord de craterul Boguslavsky, în regiunea neatinsă de lumina solară. Anterior, toate stațiile au aterizat în zona ecuatorială.
Principala misiune a satelitului Luna-25 este de a analiza compoziția solului din regiunea aproape polară a Lunii, confirmând sau infirmând ipotezele privind prezența apei. Sonda sa va pătrunde 40 de centimetri în suprafața planetei. De asemenea, stația va fi folosită pentru a testa noi tehnologii de aterizare.

În mod normal, zborul va dura între patru și cinci zile și jumătate. Stația va petrece între trei și șapte zile pe orbită în jurul Lunii, la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, pentru a se pregăti pentru o aterizare ușoară.

Structura Luna-25 este formată din două părți principale: platforma inferioară de aterizare și containerul superior pentru instrumente. La bordul stației se află aproximativ 31 de kilograme de echipamente științifice concepute pentru a studia regolitul lunar (resturi de rocă) și exosfera. Manipulatorul său este capabil să exploreze și să preleveze probe de sol. Activitatea științifică este planificată să dureze un an.

Luna-26, programată să fie lansată în 2027, iar ulterior Luna-27 și Luna-28, vor efectua misiuni științifice mai complexe. Cea din urmă va aduce pe Pământ mostre de material polar lunar.
Astronauții ruși sunt programați să aterizeze pe Lună în 2030.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Opalul – piatra semipretioasa ce „aduna” toate culorile

Studiu! Paradoxurile saraciei

Interzicerea Utilizării Embrionului Uman în Scopuri Experimentale: Excepții și Utilizări

Teoria Pământului gol pe dinauntru

Pamantul, iubirea noastră!

Anunțul zilei: Vând acest rahat roșu al vărului meu.

Ce a gustat T-rex înainte să moară? Oamenii de știință au răspunsul!

Cum o baterie inovatoare din Suedia ar putea scăpa Europa de dependența de China.

Vești îngrijorătoare despre vremea din această iarnă

Ce înseamnă cand visezi serpi? Visând serpi, descoperi puterea ta interioară!

Galuste cu branza – O reteta delicioasa pentru orice masa

Tort delicios cu migdale și frișcă – rețeta pas cu pas