Știința bate filmul Electricitate direct din umiditatea aerului

Știința bate filmul: Electricitate direct din umiditatea aerului!

Ați auzit vreodată de electricitatea care vine din… aer? Nu, nu este un scenariu SF, ci ultima inovație a cercetătorilor de la Universitatea New South Wales din Australia. Să aruncăm o privire asupra acestei descoperiri care ar putea revoluționa modul în care ne alimentăm gadgeturile.

Inginerii au pus la punct niște fibre proteice minune, create de bacterii, care nu doar că conduc electricitatea, dar o și valorifică din umiditatea aerului. Publicată în revista Small, cercetarea arată că aceste nanofire bacteriene sunt nu numai conductoare, dar pot fi și inima unor noi sisteme de detecție.

Dar, ca în orice poveste bună, există un dar. Odată ce sunt extrase din bacterii, aceste nanofire devin dificil de modificat, limitându-le astfel superputerile. Aici intervine Lorenzo Travaglini, cercetător postdoctoral la UNSW, care a găsit soluția: modificarea genetică a unei fibre cu ajutorul binecunoscutei bacterii E. coli.

Rezultatul? O bacterie care nu doar că supraviețuiește, dar produce și o proteină specială, gândită de cercetători, care, odată transformată în nanofibre în laborator, devine extrem de conductivă. Secretul? Macromolecula heme, o structură pe bază de fier, vitală în transportul oxigenului în sângele animalelor.

Și când aceste nanofire sunt apropiate, se întâmplă magia: transferul de electroni. Testele au arătat că, cu o umiditate de 20-30%, curentul electric se întărește. Mai mult, umiditatea generează un gradient de sarcină în material, crescând astfel curentul fără a adăuga mai mult potențial.

Cireașa de pe tort? Un senzor de umiditate care produce curent electric chiar și atunci când suflăm prin el. Deși suntem încă la început, perspectiva este una electrizantă. Ce ziceți, dragi cititori, sunteți gata să vă încărcați telefoanele cu… respirația?

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tema „Cheia”

Prajitura cu nuci – Reteta delicioasa si usor de preparat

Voyager 1 – Semnale din spațiul cosmic, un semn de viață după tăcere

Ce sunt Obiectele Submersibile Neidentificate?

Prajitura cu gem de fructe de sezon: o reteta simpla si delicioasa

Acei mari regi și poreclele lor rușinoase 

Dragostea, o heroina pentru creier!

Horoscop săptămânal: pentru săptămâna 16–22 iulie 2018.

Reteta la Supa Tarator.

Adevărul despre Cybertruck-urile Tesla din oțel “inoxidabil” – ruginesc ca naiba

Detoxifiere digitală: cum să scapi copilul de dependența de smartphone

Care Sunt Efectele Mușcăturii de Păianjen Văduva Neagră?