Sindromul Stockholm

Când oamenii se găsesc în situații limită în care își pierd capacitatea de a-și controla destinul, cum ar fi răpirea sau închisoarea, se tem de un rău fizic imens care le-ar putea fi făcut și Demonstrează că viața este în mâinile tale. a răpitorilor; apoi tragedia supraviețuirii se desfășoară în mintea lor, transformându-se într-o reacție psihologică care se extinde adesea la simpatie și sprijin pentru cauza agresorului. Pare să reprezinte un simptom real numit „sindrom”. Acest lucru se datorează unui incident de acest gen în capitala Suediei în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Victima s-a căsătorit cu călăul!

În vara anului 1973, doi indivizi mascați au bătut la ușa băncii Sveriges Kreditbanken din districtul Norrmalmstorg din Stockholm, capitala Suediei. Erau complet înarmați și au cerut brusc ca casierul să predea toți banii. O patrulă din apropiere a încercat să intervină, dar tâlharii au rezistat și au tras cu armele automate asupra ofițerilor. Banca a fost în curând asediată și au început negocierile. Timp de șase zile, din 23 până în 28 august mai exact, patru ofițeri de poliție au fost ținuți ostatici în clădirea băncii și amenințați cu pistolul constant. Pentru a adăuga la frică, atacatorii și-au înfășurat brațele cu centuri explozive și au amenințat că poliția îi va arunca în aer dacă ar încerca să ia cu asalt clădirea. Dar când Forțele Speciale au reușit să pătrundă în bancă după ce au înșelat vigilența teroriștilor, victimele au făcut tot posibilul să-i sfideze și să-și ajute potențialii chinuitori! , ostaticii au început să apere acțiunile tâlharilor și au rezistat activ încercărilor autorităților suedeze de a elibera. lor. Mai mult, ulterior, desi scapasera de sub amenintarea agresorilor, ei au refuzat sa depuna marturie impotriva acestora si au adunat bani pentru a le angaja cei mai buni avocati. Culmea, unul dintre ostatici, o tanara casiera, s-a casatorit cu unul dintre agresori, Jan Erik Olsson, aflat in inchisoare! Criminalistul si psihiatrul suedez Nils Bejerot, care a colaborat cu politia in timpul incidentului va formula ulterior si o teorie legata de aceasta socanta metamorfoza, el propunand prima data titulatura „sindromul Stockholm”.

Miliardara terorista

In Statele Unite, la fel de cunoscut ca incidentul din 1973, de la Stockholm, este cazul Patty Hearst, mostenitoarea uriasului imperiu financiar Hearst (strabunicul ei a fost magnatul care l-a inspirat pe Orson Welles la realizarea filmului „Cetateanul Kane”). Pe 4 februarie 1975, tanara, in varsta de 19 ani, a fost rapita din apartamentul ei luxos din Berkeley, de catre trei membri ai unei organizatii bizare, numita Armata de Eliberare Simbioneza (SLA), care au cerut in schimb o rascumparare uriasa. Inchisa intr-o pivnita, fata a fost supusa unor tratamente umilitoare, fiind legata la ochi, batuta, agresata sexual timp de mai multe saptamani. La două luni după răpire, Patty a fost surprinsă în timp ce jefuia o bancă din San Francisco cu atacatorul ei. Tânăra a spus că o cheamă de fapt Tania (după revoluționarul care a luptat alături de Che Guevara) și a cerut poliției să ducă fata înapoi la zid sau să amenințe că o va ucide.Moștenitorul imperiului Hearst a abandonat mișcarea SLA după atacatori. , inclusiv Patty Hurst, au fost arestați după ridicarea crizei, dar Patty a fost condamnată la șapte pedepse. 

Răpită în siguranță din „alcool, sex și droguri”

Anul trecut, un incident șocant din Austria a atras din nou atenția internațională asupra „sindromului Stockholm”. În 1998, Natascha Kampsch, în vârstă de 10 ani, a fost răpită de un străin în drum spre școală. Opt ani mai târziu, ea profită de absența răpitorului ei pentru a scăpa cu succes din casa răpitorului ei și reapare în grădinile Vienei. După aceea, răpitorii, dându-și seama de dispariția fetei, au pus capăt rutinei lor zilnice și s-au aruncat în fața trenului. Într-un comunicat de presă citit de un psihiatru care încă o monitorizează, Natasha a spus:
„Anii mei de adolescență au fost foarte diferiți. Dar am scăpat de multe tentații — nu beau, nu fumez, nu mă droghez, nu merg la discoteci ca fetele de acest gen.” Medicii au stabilit că fata suferă de „Sindromul Stockholm”.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum se scrie un rezumat eficient: Ghidul Tău Complet.

Cum va Evolua Omenirea Peste 200.000 de Ani?

Erau extratereștri asemănători unei mumii de pe altă planetă.

Noua Lancia Ypsilon a venit după 13 ani de somn, dar ne-a trezit cu o surpriză plăcută

Beneficiile şi riscurile recongelării alimentelor

Băuturile alcoolice celebre – Sus paharu, jos masca

De unde vin OZN-urile? – O investigație exhaustivă

OZN filmat pe cerul Braziliei

Cum să bei suc fără să te împrumuți la bancă!

Somonul – pestele alpinist

Acest site îți spune care a fost cel mai mare hit în ziua în care te-ai născut

4 legende populare transmise din generație în generație