Cand trebuie schimbate placutele de frana Pericolul ascuns de care multi soferi nu sunt constienti

Când trebuie schimbate plăcuțele de frână? Pericolul ascuns de care mulți șoferi nu sunt conștienți

Frânarea este una dintre cele mai importante funcții ale unui autovehicul, care asigură siguranța și confortul pasagerilor. Plăcuțele de frână sunt elemente esențiale ale sistemului de frânare, care se uzează în timp și necesită înlocuire periodică. Dar când trebuie schimbate plăcuțele de frână și ce riscuri implică o întârziere a acestei operațiuni?

Plăcuțele de frână sunt compuse dintr-un material de frecare, care se freacă de discul de frână la apăsarea pedalei de frână, generând forța necesară pentru a opri roțile. Acest material se erodează treptat, reducând eficiența frânării și mărind distanța de oprire. De asemenea, plăcuțele uzate pot deteriora discul de frână, care este mult mai scump de schimbat.

Nu există un interval fix pentru schimbarea plăcuțelor de frână, deoarece acesta depinde de mai mulți factori, cum ar fi stilul de condus, tipul de drum, calitatea plăcuțelor și a discului, greutatea mașinii etc. În general, se recomandă verificarea plăcuțelor de frână la fiecare revizie tehnică sau la fiecare 10.000-15.000 km parcursi.

Există însă și câteva semne care indică nevoia urgentă de a schimba plăcuțele de frână, cum ar fi:

  • Zgomot metalic sau șuierat la frânare, care semnalează că materialul de frecare s-a uzat complet și metalul plăcuței se freacă direct de disc.
  • Vibrații sau tremurături ale volanului sau ale pedalei de frână la frânare, care pot indica o uzură inegală a plăcuțelor sau o deformare a discului.
  • Lumina de avertizare a sistemului de frânare pe bord, care se aprinde când senzorii detectează o grosime prea mică a materialului de frecare.
  • Creșterea cursei pedalei de frână sau scurgerea acesteia spre podea, care poate fi cauzată de o uzură excesivă a plăcuțelor sau de o pierdere de lichid de frână.
  • Miros neplăcut sau fum la roți după o frânare intensă, care poate indica o supraîncălzire a sistemului de frânare.

Ignorarea acestor semne poate avea consecințe grave asupra siguranței și performanței mașinii. Plăcuțele uzate pot provoca accidente prin alungirea distanței de oprire sau prin pierderea controlului direcției. De asemenea, plăcuțele uzate pot afecta discul de frână, care se poate crăpa sau rupe sub presiune. În plus, schimbarea plăcuțelor la timp poate reduce consumul de combustibil și emisiile de noxe.

Pentru a evita aceste riscuri, este recomandat să verificați periodic starea plăcuțelor de frână și să le schimbați la un service autorizat atunci când este necesar. Astfel, veți asigura o funcționare optimă a sistemului de frânare și veți prelungi durata de viață a discului. De asemenea, veți beneficia de un condus mai sigur și mai confortabil

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum să prepari ciuperci umplute delicioase acasă. O reteta simpla si gustoasa.

A fost raportată presupusa autopsie a unui extraterestru

Jokerul din Florida cere 5 milioane de dolari de la Rockstar pentru că i-ar fi copiat chipul în GTA 6

Lupii de la Cernobîl au o abilitate uimitoare după dezastrul nuclear

Brioșe delicioase cu mure – rețeta simplă și rapidă

Lista de cumpărături pentru nou-născut 

Controversata carte „The Day After Roswell”

Calculul exact privind ziua în care este cel mai probabil ca un asteroid să lovească Pământul

Acest hormon este responsabil pentru faptul că ne legăm de un singur partener.

Un programator a cucerit 5000 de femei pe Tinder cu ajutorul inteligenței artificiale: cum a funcționat ChatGPT și cum a găsit marea iubire.

Care sunt simptomele, cauzele și riscurile asociate gripei porcine?

Cum să transformi internetul într-o groapă de gunoi cu ajutorul traducerilor automate