Am dat peste un documentar de natură care mi-a atras atenția. Se numește “Big Little Journeys” și prezintă diverse aspecte ale vieții animalelor. Unul dintre episoadele care m-a impresionat cel mai mult este cel despre cameleonii Labord (Furcifer labordi) din Madagascar. Aceștia sunt niște reptile cu o viață foarte scurtă și o moarte spectaculoasă.
Cameleonii Labord trăiesc doar câteva luni după ce ies din ou – mai puțin decât stau înăuntru. Femela pe care o vedem în documentar își dă ultima suflare după ce își pune ouăle, lăsând în urmă o generație nouă. Acesta este modul lor de a supraviețui în condițiile de secetă din Madagascar – adulții nu rezistă și își folosesc toată energia pentru a se reproduce.
Nu este singura specie care face asta – și caracatițele și moliile mor după ce se împerechează. Dar ceea ce face cameleonul special este că moare cu o explozie de culoare. Pielea lui se schimbă în nuanțe vii, ca un ultim spectacol pentru lume. Asta se întâmplă pentru că nervii lui trimit semnale neîntrerupte către celulele care conțin nanocristale și care reflectă lumina.
Vă las să vedeți video-ul și să vă minunați de frumusețea și fragilitatea vieții. Eu am rămas cu gura căscată.
Urmărește-ne și pe Google News