Ce alimente poți congela si pentru cat timp

Cum sa depozitezi corect alimentele in congelator. Ce alimente poți congela?

Ce alimentre poti congela si pentru cat timp? Înainte să ne bucurăm din nou de legumele și fructele proaspete de primăvară, merită să aruncăm o privire în congelator și să decidem ce să consumăm din el pentru a ne putea menține aprovizionarea de vitamine proaspete. Să facem un bilanț al alimentelor, cât timp rezistă, ce trebuie să luăm dinainte pentru a evita să se strice și să nu fie nevoie să le aruncăm. Într-o postare anterioară am scris că depinde mult cum am depozitat alimentele, deoarece acest lucru influențează pierderea de minerale sau vitamine și de valoarea gustului în comparație cu alimentele proaspete. La ce trebuie să fim atenți înainte și după congelare? Am verificat acest lucru.

În curând vor fi disponibile legume și fructe proaspete de primăvară. Merită să verificăm congelatorul și să vedem ce trebuie să scoatem și să consumăm, pentru a ne menține aprovizionarea de vitamine până atunci. Potrivit recomandărilor nutriționale ale dietetiștilor, ar trebui să consumăm zilnic 5 porții de legume și fructe pentru a avea o dietă sănătoasă.”

legume proaspete
legume proaspete

La finalul iernii, respectarea recomandării de a consuma zilnic 5 porții de legume și fructe proaspete devine o sarcină dificilă, deoarece încă nu sunt disponibile astfel de alimente, deși avem nevoie de ele cel mai mult acum. În acest sens, produsele congelate rapide sau pachetele de alimente depozitate de noi în casă, care conțin gustul verii sau toamnei trecute, pot fi o alternativă perfectă.

Dar care este diferența dintre alimentele congelate rapide din magazin și cele congelate acasă?

alimnte congelate

Potrivit specialiștilor, pentru a obține o durată de depozitare mai lungă, alimentele noastre trebuie depozitate prin extragerea căldurii. Una dintre metode este refrigerarea între 0-10 grade Celsius, când înghețarea nu apare. Simplu spus, majoritatea alimentelor noastre sunt păstrate la frigider pentru a nu se strica atât de repede.

Însă, atunci când dorim să depozităm ceva pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să-l congelăm, astfel încât temperatura produsului să scadă sub punctul de îngheț și conținutul său de apă să înghețe. Calitatea produsului congelat este puternic influențată de viteza de congelare. Există două tipuri de congelare: congelarea lentă și congelarea rapidă.

La domiciliu se utilizează congelarea lentă, iar în condiții industriale se folosește congelarea rapidă. În timpul congelării lente, de exemplu, în țesuturile unei fructe depozitate se formează un număr mic, dar cristale mari de gheață, care exercită presiune asupra pereților celulari din cauza creșterii volumului datorată înghețării, cauzând deteriorarea structurii. În acest caz, după decongelare, conținutul celular conținând vitamine și minerale se scurge prin peretele celular spart, adică fructul lasă zeama, iar conținutul său valoros se reduce. (De aceea, este recomandat să folosim această zeamă de fructe, dacă este posibil.)

În cazul congelării rapide în condiții industriale, nu există timp pentru formarea de cristale de gheață mari, astfel că în acest caz se formează un număr mare de cristale de gheață foarte mici, care sunt distribuite uniform în țesuturi și nu le afectează. Prin urmare, în cazul produselor congelate rapid, pierderea de substanțe nutritive este minimă, iar conținutul lor de vitamine și nutrienți este practic egal cu cel al produselor proaspete.

Un studiu a clasificat legumele și fructele în trei categorii: proaspete, congelate și „proaspăt stocate”, ultima însemnând că le păstrăm în frigider. Au fost analizate broccoli, conopidă, porumb, fasole verde, mazăre verde, spanac, afine și căpșuni în cele trei categorii de prospețime în ceea ce privește conținutul de vitamina C, provitamina A și acid folic. Rezultatele studiului nu susțin convingerea generală a consumatorilor că valoarea nutritivă a alimentelor proaspete este mult mai mare decât cea a celor congelate. Conținutul de vitamine al alimentelor testate în cele trei categorii nu a arătat diferențe semnificative!

Aceasta înseamnă că putem cumpăra legume și fructe congelate cu încredere și putem consuma alimentele pe care le-am congelat, deoarece putem menține nivelul de vitamine în acestea, până când apar produse proaspete. Este recomandat să achiziționăm din nou alimente congelate atunci când s-a golit congelatorul. Este bine să știm că fructele congelate pot fi păstrate timp de șase luni, iar legumele timp de un an. Putem congela și plante aromatice, care își păstrează aroma timp de trei luni.

Ce poate fi congelat în general?

Nu numai produsele congelate pot fi puse în frigider, există o mulțime de alimente pe care le poți congela. Congelarea are mai multe avantaje: pe lângă economisirea de bani, poți economisi și energie și poți evita risipa alimentară.

Mulți nu știu că congelatorul funcționează cel mai eficient atunci când este plin: alimentele congelate se răcesc reciproc, astfel că mai puțină energie este necesară pentru menținerea temperaturii optime a congelatorului.

Am adunat aici alimentele care pot fi puse în congelator fără probleme, deoarece nu vor avea de suferit de la temperaturile extrem de scăzute.

  1. Nuci: Datorită conținutului ridicat de ulei, nucile pot deveni amare foarte repede la temperatura camerei, putându-se deteriora în doar două săptămâni. Congelarea încetinește acest proces.
  2. Condimente: Dacă nu folosim variantele uscate ale condimentelor, atunci este o idee bună să le congelați pe cele proaspete rămase. Trebuie să avem grijă să nu le atingă umiditatea, deoarece astfel își pierd din intensitatea și gustul. Dacă dorim să preparăm cuburi de condimente acasă, amestecăm ierburile tocate cu ulei de măsline și le turnăm într-un tavă pentru cuburi de gheață.
  3. Banană prea coaptă: Dacă avem o banană prea coaptă, nu trebuie să ne îngrijorăm, deoarece o putem folosi în multe rețete. Un lucru important este să o curățăm de coajă înainte de a o congela, deoarece va fi foarte greu de curățat după ce este congelată. Dacă dorim să facem un smoothie delicios, nu trebuie să o decongelăm, dar dacă vrem să aromatizăm prăjituri cu ea, este recomandat să o lăsăm la frigider o zi înainte de utilizare.
  4. Ouă crude: Niciodată nu trebuie să punem ouăle întregi în congelator, deoarece coaja se va crăpa, iar albușul și gălbenușul se vor amesteca și vor avea o textură neplăcută. În schimb, dacă le spargem într-un bol sau o cutie de plastic și adăugăm o linguriță de sare, ouăle pot fi păstrate în congelator timp de un an fără să-și piardă textura.
  5. Porumb: Vară e atât de scurtă când putem mânca porumb proaspăt! Dacă dorim să ne bucurăm de acest deliciu tot timpul anului, putem încerca să-l congelăm. Porumbul proaspăt cules poate fi păstrat în congelator timp de un an dacă îl congelați în coajă. Când îl dezgheți, va fi la fel de proaspăt ca și cum l-ai fi cules chiar acum.
  6. Usturoi: Usturoiul nu este doar un condiment delicios, ci este și folosit în medicina tradițională, de aceea este bine să avem mereu acasă. Usturoiul nu va avea nicio problemă cu frigul, putem să-l păstrăm întreg sau să-l măcinăm. Dacă este deja lipicios, umed sau prezintă germeni verzi, nu-l punem în congelator.
  7. Struguri: Strugurii congelați sunt foarte crocanți și pot fi savurați ca gustare, dar pot fi folosiți și în loc de cuburi de gheață pentru a răci un pahar de vin alb. Înainte de a-i congela trebuie să îi spălăm și să îi uscăm bine, și nu trebuie să-i păstrăm prea mult timp în congelator.
  8. Citrice și fructe de pădure: trebuie tăiate în felii subțiri și congelate pe hârtie de copt. De asemenea, putem să păstrăm și sucul fructelor, dar trebuie să avem grijă că lichidul se va mări la congelare, deci nu trebuie să îl umplem până la marginea recipientului. Coaja citricelor poate fi, de asemenea, congelată. Fructele de pădure rămân la fel de proaspete și crocante și după congelare.
  9. Orez fiert: In frigider, orezul poate deveni tare si uscat chiar si dupa o zi, dar pastrandu-l in congelator nu se va intampla aceasta tragedie. Pur si simplu inveleste orezul proaspat fiert si umed intr-un recipient etans si congeleaza-l. Inainte de consum, pune-l intr-un bol si da-l la cuptorul cu microunde sau incalzeste-l pe aragaz cu putina apa.
  10. Ceapa: La temperatura camerei si in frigider, ceapa nu se pastreaza pentru mult timp, dar curatata, taiata cuburi, portionata si congelata o putem folosi oricand. Nu trebuie decongelat, o putem folosi imediat.
  11. Făină: Este surprinzător, dar mulți depozitează făina în congelator, nu în cămară. La fel ca multe alimente, făina rezistă mai mult timp în congelator, motiv pentru care majoritatea brutăriilor o păstrează la frigider. (Există și legende urbane conform cărora unele produse de patiserie sunt mult mai bune când ingredientele sunt înghețate.) Desigur, trebuie să protejăm făina de umezeală și să o închidem ermetic de orice altceva din congelator.
  12. Pâine: În multe gospodării, un întreg pâine nu se consumă înainte ca acesta să devină uscat sau mucegăit. Dacă nu vrei să o arunci, poți să o îngheți cu încredere, deoarece nu va avea nicio problemă. Este bine să o depozitezi în congelator când este încă moale și proaspătă, deoarece atunci când se dezgheață, își va recăpăta aceeași textură ca înainte de congelare.

Ce alimente nu trebuie pus niciodată în congelator?

Este important să fim atenți la ceea ce recongelam; există alimente care nu suportă decongelarea și înghețarea repetată, iar consumul acestora poate cauza Cele 7 alimente pe care nu ar trebui să le congelați niciodată.

  • Carne și fructe de mare decongelate: Dacă ați congelat deja carnea sau fructele de mare, consumați-le atunci când sunt decongelate, nu le recongelați. Dacă ați decongelat carnea sau fructele de mare, nu le recongelați, deoarece bacteriile vor apărea pe carnea decongelată și vor rămâne pe carne după recongelare. Există o modalitate de a vă asigura că alimentele pot fi recongelate: puneți alimentele congelate în frigider, care le va menține la 5 grade Celsius sau mai puțin, și decongelați-le acolo.
  • Alimentele prăjite: nu este necesar să congelați alimentele prăjite, deoarece, odată decongelate, vă dați seama că este inutil să mai faceți ceva cu rezultatul, deoarece alimentele se înmoaie, iar crocantul dispare. Excepție fac puiul și peștele prăjit.
  • Paste fierte: Dacă vă rămân paste după o masă, este tentant să le congelați, dar nu este neapărat o idee bună, deoarece pastele decongelate arată ca și cum ar fi fost înmuiate și sunt complet lipsite de gust. Totuși, nu trebuie să aruncați pastele decongelate, există o modalitate de a le face din nou comestibile. Puneți pastele în apă clocotită cu sare. Așteptați câteva secunde și pastele își vor recăpăta consistența și gustul normal.
  • Brânzeturi moi: Majoritatea brânzeturilor moi se topesc atunci când sunt congelate, iar când sunt decongelate, textura lor se va schimba. Dacă doriți să păstrați brânzeturi pentru mai târziu, merită să le încercați pe cele care se congelează bine, cum ar fi Parmezan, Gouda și Ementhal.
  • Lapte: Dacă faceți acest lucru, s-ar putea să constatați că laptele decongelat este sfărâmicios și nu este potrivit pentru a fi băut sau mâncat cu cereale. Deși consistența laptelui s-a schimbat, acesta nu trebuie neapărat aruncat, deoarece calitatea lui este potrivită pentru consum, caz în care cea mai bună opțiune este să îl folosiți pentru gătit.
  • Legume: Castraveții nu ar trebui niciodată puși la congelator din cauza conținutului ridicat de apă. În afară de castraveți, următoarele nu ar trebui să fie congelate: țelina, salata, dovleceii, varza.
  • Avocado: O părere este că avocado se congelează bine dacă îl tăiați în două și îi scoateți semințele înainte de congelare, sau dacă amestecați avocado cu un strop de suc de lămâie pentru a-i păstra aroma. Cealaltă opinie – și există mai multe publicații în acest sens – este că avocado nu ar trebui congelat, deoarece atunci când este decongelat își pierde textura moale și gustul.
Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

IKEA lansează trei noi senzori smart home: Vallhorn, Parasoll și Badring cu preturi sub 10 Euro.

8 instrumente de curățenie geniale care îți vor economisi mult timp și energie.

12 reguli de urmat pentru reusita prajiturilor.

Miracolele din bobul verde. Mazarea: Beneficiile Gustoase și Sanaționale

Cum să alegem un robot de tuns gazon: aflați ce parametri sunt importanți!

Te-ai întrebat vreodată cât de murdare sunt aceste 6 lucruri? Motivul pentru care trebuie să le spălați înainte de a le folosi te va surprinde

Sistem de drenaj în jurul casei. Execuția drenajului în jurul casei

Cum Funcționează Dezumidificatorul: O privire detaliată

Care sunt florile de primăvară? Cele mai frumoase 12 flori.

Sfaturi practice si metode pentru economisirea energiei

Candelabre moderne din cristal pentru amenajarea elegantă a unei locuințe

Când condensează centrala termică în condensare? Cum funcționează?