Fiecare fel de mancare are regulile lui. Deserturile, in special prajiturile care necesita coacere, au un set de reguli de la care daca te abati e foarte posibil sa nu obtii rezultatul dorit. Mi s-a intamplat de cateva ori sa postez retete de prajituri pe blogurile mai vechi, persoanele care au incercat retetele sa nu respecte specificatiile mele si apoi sa-mi spuna ca ori blatul a iesit tapan de tare, ori crema s-a taiat etc.
De multe ori nu atrag atentia asupra unor lucruri care (mie cel putin) mi se par de baza, cum ar fi sa lasi ingredientele sa ajuga la temperatura camerei, nu sa le pui direct din frigider.
Asadar, pentru toti cei care se aventureaza in minunata activitate de prajiturit, iata regulile unei prajituri reusite:
1. Ai grija ca agentii de crestere sa fie in termen
Verifica intotdeauna daca bicarbonatul si praful de copt nu cumva au expirat. Chiar daca au trecut putin de termen, este foarte posibil ca ele inca sa isi faca treaba. Pentru a verifica daca inca le poti folosi la copt fa urmatorul test: pune putin praf de copt in apa fierbinte (plus otet daca testezi bicarbonatul de sodiu). Daca vezi ca face bule (exista reactie) inseamna ca inca e bun de folosit.
2. Nu uita sa incingi cuptorul
Unele cuptoare se incing in 3 minute in timp ce altele cu chiu cu vai se incing in 30 de minute. Cunoaste-ti cuptorul! Pentru a verifica temperatura cuptorului poti agata un termometru de cuptor in interior. Daca tot esti la capitolul „cuptor”, ai grija ca gratarul sa fie centrat pentru coacere uniforma.
3. Asteapta ca ingredientele sa ajunga la temperatura camerei
Stii retetele alea care cer ca untul si ouale sa fie la temperatura camerei? Nu le mai ignora. O sa te bucuri atunci cand blatul prajiturii va iesi pufos si moale si crema se va lega asa cum trebuie.
4. Nu amesteca prea mult compozitia
Cu intentia de a amesteca bine, de a nu lasa cocoloase etc etc etc, mai ales daca folosesti un mixer de bucatarie, prajitura va acumula prea mult aer ceea ce va duce la lasarea ei in momentul in care se raceste.
5. …dar nici prea putin
Ingrediente nelegate, portiuni in care zaharul sau faina nu au fost amestecate, fructe sau nuci care zburda in voie, toate se datoreaza faptului ca nu ai amestecat suficient. O sa sti ca ai amestecat bine atunci cand aproape toata faina este incorporata in compozitie.
6. Nu sari peste ungerea tavii si tapetarea cu faina si/sau asezarea foii de copt
„Dar chiaaar trebuie sa fac efortul asta?” Da, altfel e foarte posibil sa fi muncit degeaba. Eu la ultima tarta facuta am fost norocoasa pentru ca in marea mea graba am uitat sa ung tava dar am reusit pana la urma sa scot feliile intregi. Sincer va spun, am crezut ca o s-o mancam cu lingura din tava.
7. NU umple tava pana la refuz
Cand coci un pandispan nu umple tava mai mult de jumatate. Astfel te asiguri ca desertul tau o sa creasca uniform si nu o sa dea pe langa, murdarindu-ti cuptorul.
8. Niveleaza suprafata si loveste tava
Pentru un pandispan uniform, niveleaza suprafata cu o spatula si apoi loveste de cateva ori tava de suprafata mesei/ blatului de lucru pentru a scoate si ultimele bule de aer ramase in compozitie.
9. Rezista tentatiei de a deschide cuptorul la fiecare 5 minute
Fluctuatiile de temperatura iti vor face prajitura maxim de nefericita si nu va creste uniform, ba chiar exista riscul de a o vedea lasandu-se (spre disperarea ta). Asteapta pana in ultimele cateva minute.
10. Verifica daca s-a copt
In ultimele minute ia o scobitoare si infige-o in mijlocul prajiturii. Daca iese curata sau cu doar cateva firimituri de aluat, e timpul sa inchizi focul. Daca iese cu aluat pe ea inseamna ca prajitura mai poate sta la copt. Nu mai ai scobitori? Poti inlocui cu un fir de spaghetti.
11. Asteapta sa se raceasta prajitura inainte sa pui crema
Asteapta cel putin o ora inainte sa incepi sa pui crema. Astfel o vei putea intinde usor fara ca suprafata blatului sa se farame si sa ai firimituri de blat amestecate prin crema. Un pont pentru o intindere usoara a cremei: intindeti un strat subtire, bagati cu totul in frigider pentru aprox 20 de minute dupa care continuati cu intinsul cremei.
12. Daca prajitura iese un dezastru…
Faramiteaza blatul si fa un desert stratificat (intr-un bol mare, pahare, in ce vrei dar sa fie adanc, pune un strat de blat faramat, un strat de crema, frisca, sirop etc. tot asa pana sus)
Urmărește-ne și pe Google News