Este o tradiție veche și învechită de a planta la începutul primăverii și la sfârșitul toamnei, când plantele sunt în stare fără frunze. Acest lucru este valabil doar pentru plantele cu rădăcini libere. În zilele noastre, pomii fructiferi pot fi cumpărați în ghiveci, fără ca rădăcinile să fie afectate la transplantare, astfel încât creșterea plantei să nu fie împiedicată.
Prin urmare, plantele cu rădăcini libere ar trebui să fie plantate numai primăvara și toamna, care este, de asemenea, momentul ideal pentru plantarea în pământ, deși șansele de supraviețuire sunt mai mari aici, deoarece majoritatea rădăcinilor nu sunt deteriorate în interiorul solului. Plantele în ghiveci oferă cea mai flexibilă perioadă de plantare, deoarece pot fi plantate în orice moment, chiar și vara.
Un alt avantaj al plantelor cultivate în recipiente este că, la fel ca și în cazul pomilor fructiferi, acestea dau adesea deja fructe, ceea ce înseamnă că nu numai că nu trebuie să ghicim ce fel de măr este (vândut cu rădăcini libere primăvara sau toamna), dar putem vedea efectiv fructele de pe el. Desigur, acest lucru este mai scump și mai dificil de transportat, dar are multe avantaje.
Un început de creștere mai rapid
Deși nu există daune la rădăcină atunci când se plantează aceste plante în ghiveci, există câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți atunci când le plantați. Dacă pepiniera de unde ați cumpărat planta era in umbră și o puneți la soare fierbinte, obișnuiți-o în prealabil.
Este posibil ca planta să-și fi așteptat mai mult timp noul proprietar și, prin urmare, să fi petrecut mai mult timp în ghiveci decât ar fi fost ideal pentru ea. Vă puteți da seama de acest lucru deoarece ghemul de pământ din recipient este foarte compactat, cu mai multe rădăcini decât pământ în el. În acest caz, puteți chiar să tăiați puțin rădăcinile pentru a stimula creșterea, ceea ce este ideal, pentru că, după plantare, este bine ca noile rădăcini să crească cât mai repede și cât mai departe de ghemul de pământ, astfel încât planta să fie autosuficientă. Cu cât rădăcinile ajung mai departe, cu atât planta se poate „agăța” mai bine, cu atât rădăcinile sunt mai stabile și cu cât este mai sigură aprovizionarea cu apă și nutrienți, cu atât mai multă suprafață le poate accesa.
Nu vă zgârciți la groapă
Este util ca groapa pe care o săpați să fie cât mai mare în raport cu ghemul de pământ al plantei, astfel încât rădăcinile să se poată dezvolta cât mai ușor în solul mai afânat. Prin urmare, nu este recomandabil să săpați o groapă doar la fel de mare ca și recipientul în care a fost pusă planta. De asemenea, adâncimea de plantare trebuie să fie aceeași cu cea din recipientul de creștere. Dacă plantați prea adânc, este posibil ca planta să fie mai stabilă, dar este posibil ca ploile sau udările mai puține să nu ajungă în zona rădăcinilor. Dacă plantați la o adâncime prea mică, este posibil să se usuce.


Dacă vremea este caldă și uscată în momentul plantării, udarea trebuie să fie mai atentă. Asigurați-vă că solul din jurul plantelor proaspăt plantate nu se usucă. Înmuiați-le și pe acestea la plantare și urmați principiul udării mai puțin frecvente, dar cu o rată de udare mai mare. Zona mai largă din jurul rădăcinii trebuie, de asemenea, să fie bine udată lateral și în jos. Ideea este de a încuraja rădăcinile să iasă din zona în care au fost forțate în ghiveci. Cu alte cuvinte, planta a fost obișnuită cu cât de mult se puteau întinde rădăcinile sale, dar acum trebuie să fie antrenată să nu mai facă acest lucru.
De asemenea, este deosebit de important să înmuiați stratul de sol mai adânc, astfel încât rădăcinile să poată crește în jos. Dacă udați doar suprafața solului cu cantități mici de apă, rădăcinile se vor concentra acolo și, într-o perioadă mai uscată sau când nu se udă, acest lucru va cauza probleme. Chiar dacă acestea cresc în jos, tot de acolo vor primi apă atunci când suprafața solului este uscată. Dacă este necesar, sprijiniți planta cu un țăruș până când aceasta este bine înrădăcinată în sol în noua sa locație.