Diferite adezivi pentru orice provocare

Diferite adezivi pentru orice provocare: 7 opțiuni uimitoare pentru orice proiect

Adezivii se leagă de substrat prin așa-numita aderență (adică prin menținerea suprafețelor împreună) și coeziune (cu alte cuvinte, prin forță internă) și, astfel, mențin împreună materialele lipite. Adezivii joacă un rol aproape indispensabil în industrie, inclusiv în industria construcțiilor, dar și în gospodărie. Cu toate acestea, este departe de a fi adevărat că totul poate fi lipit cu orice. Secretul pentru adezivi puternici este să știi unde sunt folosiți și din ce sunt făcuți.

Adezivi în industrie și în casă

Adezivi in industrie si in casa


Toți adezivii au nevoie de timp pentru a forma o legătură puternică. Dar timpul este departe de a fi irelevant. Timpul de strângere este o indicație a timpului în care trebuie să apăsați (să exercitați forță) pentru a obține aderența. De exemplu, dacă vedem că timpul de strângere este de 30 de secunde, atunci este nevoie de o jumătate de minut pentru a apăsa o suprafață împotriva celeilalte în timpul procesului de lipire. În schimb, timpul de întărire vă spune cât timp trebuie să se întărească adezivul. Mai exact, cât timp mai durează până când puteți folosi ceea ce ați lipit. Așadar, dacă pe ambalaj scrie că timpul de întărire este de 3 ore, atunci nu atingeți ceea ce ați lipit timp de 3 ore.

Dacă lipiciul spune rezistent la apă, atunci apa nu va putea să-l spele sau să-l slăbească. Acest lucru este deosebit de important dacă lipiți ceva care va sta în apă după lipire sau care trebuie să fie rezistent la intemperii. Rezistența la căldură este o indicație a temperaturii la care poate rezista adezivul, adică la câte grade Celsius poate produce aceeași lipire. Adezivii cu adevărat super pot rezista la temperaturi de la -30°C la +90°C, dar acest lucru este rar.

Pentru a alege adezivul potrivit, trebuie, de asemenea, să decideți dacă materialele pe care le lipiți vor fi folosite în exterior sau în interior, așa că verificați ce recomandă producătorul. Ceea ce se spune că este pentru interior nu va rezista mult timp în exterior, în condiții de intemperii (ploaie, zăpadă, îngheț, vânt, soare). Prin urmare, dacă doriți să vă lipiți leagănul sau mobilierul de grădină, folosiți un adeziv care este etichetat ca fiind pentru exterior sau rezistent la intemperii pe ambalaj

Tipuri de adezivi

1.Adezivii instant sunt adezivi puternici, care se lipesc rapid. Aceștia formează o legătură puternică atunci când sunt expuși la umiditate, datorită unei reacții chimice. Lipirea este foarte rapidă, așa că trebuie să aveți grijă când folosiți adezivele rapide, deoarece se pot lipi ușor de piele, iar dacă ajung în ochi, trebuie consultat imediat un specialist, după o clătire temeinică cu apă caldă.

super glue
adeziv rapid(super glue)

2. Adezivii de uz general sunt cei care au șanse mari să se lipească de orice material, fără să se lipească cu adevărat bine. Este bine să le ai acasă, dar îndoiește-te întotdeauna de rezistența legăturii și nu te încrede în ele pentru a purta o sarcină periculoasă.

adezivi de uz general
adezivi de uz general

3. Adezivii siliconici au, de asemenea, o gamă foarte largă de utilizări. Adezivii de silicon de uz general se întăresc și devin un material flexibil, cauciucat. Aceștia sunt foarte rezistenți atunci când se intăresc. Sunt utilizați pe scară largă atât în aplicații casnice, cât și industriale. De asemenea, sunt folosiți pentru lipirea acvariilor, fixarea sticlelor în lăzi, montarea țevilor, lipirea garniturilor și umplerea golurilor și interstițiilor.

Adeziv siliconic
Adeziv Siliconic

4. Adezivul de tip plastilină este ca plastilină, dar se lipește bine. Deci este maleabil, flexibil și nu se usucă. Este ceea ce folosiți pentru a lipi posterele pe peretele din camera copilului. Îl poți folosi chiar și pentru a fixa obiecte ușoare pe o suprafață verticală, dar nu poți avea încredere în el cu încărcături grele.

adeziv de tip plastelina
Adeziv de tip plastil;ina

5. Concurenții mai serioși sunt cei bicomponenți. Termenul „bicomponent” în cazul adezivilor nu înseamnă nimic altceva decât că trebuie să adăugați un alt material la materialul pe care îl folosiți pentru a-l lipi, pentru că așa se va crea o legătură puternică. De obicei, rășina epoxidică este cea care ajută la formarea legăturii. Trebuie să aveți grijă să vă asigurați că componentele sunt adăugate în proporții egale. Acest lucru este asistat de obicei de o seringă de dozare.

adeziv bicomponent
Adeziv bicomponent

6. Adezivii poliuretanici, au fost dezvoltați numeroși adezivi special pentru lipirea lemnului. Aceștia sunt folosiți de tâmplari, dar sunt utilizați și în casă pentru a lipi mobilierul din lemn.

Adezivii poliuretanici
adezi poliuteranic

Adezivii poliuretanici oferă o legătură surprinzător de durabilă. Materialul întărit este atât de rezistent încât poate fi prelucrat după uscare: putem șlefui, vopsi, fără probleme!

7. Așa-numiții adezivi pentru construcții pot înlocui sudarea, lipirea și nituirea în multe aplicații. Ca metodă de lipire industrială, adezivii pentru construcții sunt excelenți, dar pot înlocui și jumătate dintr-un kit de bricolaj. Ei sunt adesea utilizați pentru a lipi pervazurile sau pragurile ferestrelor sau pentru a fixa elemente decorative pe pereți. Atunci când doriți să montați un raft plutitor mai mare, sau chiar un sistem de rafturi, o tijă de perdele sau orice altceva similar, ați putea la fel de bine să folosiți adezivi pentru construcții în loc de burghiu și șuruburi.

adezivi pentru constructii
adezivi pentru construcții

Nu este nevoie să faceți găuri în perete, nu este nevoie să aduceți sau să împrumutați un burghiu, nu este nevoie să variați burghiul. Nu trebuie să vă faceți griji că vecinii enervați. Putem alege calea rapidă și ușoară de ieșire: adezivul de construcții. Fără zgomot, fără praf, fără muncă grea: trebuie doar să stoarceți puțin adeziv din tub, să apăsați suprafețele care urmează să fie lipite timp de 30 de secunde și să așteptați 24-48 de ore pentru a se usca complet. Desigur, acest lucru necesită un adeziv de foarte bună calitate.

Adezivii pentru construcții impermeabili și fără solvenți sunt, de asemenea, înlocuitori perfecți pentru silicon. Aceștia etanșează și lipesc în același timp. Ei nu sunt de mare ajutor doar la fixarea oglinzilor din baie, ci și a dulapurilor de perete și a obiectelor sanitare. Procedați la fel ca de obicei: curățați și uscați suprafața peretelui, lipiți, aplicați presiune timp de 30 de secunde și lăsați să se usuce.

Secretul unei lipiri perfecte este un lipici de bună calitate și utilizarea corectă a adezivului. Există o mulțime de cazuri în care aveți nevoie doar de un adeziv de bună calitate, dezvoltat în acest scop, și nimic altceva. Din nefericire, este de asemenea adevărat că pe piață există mulți adezivi slabi, de proastă calitate.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum să scapi de purici: Metode simple și eficiente

Care sunt semnele că a venit timpul să schimbi chiuveta de bucătărie?

Sistem de drenaj în jurul casei. Execuția drenajului în jurul casei

Plantarea pomilor primavara! Când și cum se plantează

PROIECTAREA GRĂDINII DE LEGUME ORGANICĂ PAS CU PAS: CUM SĂ O FACI

8 instrumente de curățenie geniale care îți vor economisi mult timp și energie.

Tablouri cu Licheni si Led: Eleganta Botanica in Armonie cu Natura

Cum Funcționează Dezumidificatorul: O privire detaliată

Ce este o fosă septică și cum funcționează?

Află cât de des trebuie să îți speli plapuma. Te vei mira!

Cât de periculoase sunt pesticidele și erbicidele? Se pare că nu există o doză sigură.

Candelabre moderne din cristal pentru amenajarea elegantă a unei locuințe