Principiul de funcționare al centralelor în condensare este cunoscut de mult timp. Acesta beneficiază de reducerea temperaturii gazelor de ardere și de condensarea rezultată. În centralele convenționale, produsele de ardere sunt evacuate la o temperatură ridicată și, odată cu acestea, se produce o cantitate mare de vapori de apă. Pe măsură ce produsele de ardere se scurg, acestea se condensează pe interiorul peretelui coșului de fum, creând un condens agresiv și acid, cunoscut sub numele de condensat. Acest condens acid nu numai că deteriorează materialul coșului de fum, dar risipește și energia termică conținută în coșul de fum. Condensul își transferă energia termică către peretele coșului de fum, nu către sistemul de încălzire.


Cum funcționează o centrala termică cu condensare
Principiul unui centrala termică cu condensare constă în faptul că produsul de ardere este răcit în interiorul centralei la o temperatură care nu depășește 45-50 °C, în comparație cu temperatura gazelor de ardere de 90 °C a centralelor termice convenționale cu gaz, ceea ce înseamnă că se pierde multă energie prin coșul de fum. La temperaturi de ardere mai scăzute, condensul se condensează în interiorul aparatului și eliberează energia termică suplimentară pe care o conține. Acest lucru este realizat printr-un schimbător de căldură intern mare și special, foarte bine structurat. În timp ce cele mai bune centrale convenționale pe gaz au o eficiență de 90-95%, centralele cu condensare pot avea cu până la 20% mai mult. Eficiența rezultată de 110% nu este o greșeală, ci doar faptul că energia termică latentă recuperată din condensat se adaugă la consumul de energie al combustibilului.


Cu toate acestea, fenomenul de condensare nu se produce în toate condițiile de funcționare. În cazul în care centrala cu condensare încălzește la o putere foarte mare, temperatura produselor de ardere rezultate va fi atât de ridicată încât condensul din interiorul aparatului nu se poate condensa. Centralele termice cu condensare funcționează atunci ca și centralele convenționale, deși randamentul lor nu este mai slab. Eficiența ridicată a unui centrală termică cu condensare poate fi exploatată prin reglarea condițiilor astfel încât acesta să funcționeze la o putere și la o temperatură scăzută pe o perioadă cât mai mare din perioada de încălzire. Prin urmare, este recomandabil să se utilizeze o suprafață de transfer de căldură cât mai mare, de exemplu, încălzirea prin pardoseală, încălzirea prin perete și, în cazul încălzirii cu radiatoare, să se controleze centrala cu un termostat extern cu senzor de temperatură.


Există o modalitate simplă de a verifica condensul. Dacă în timpul funcționării condensul se scurge continuu pe conducta de scurgere de sub aparat – și aceasta trebuie conectată la scurgere – atunci centrala funcționează în mod ideal.
Un studiu realizat în Germania a verificat funcționarea a aproape o mie de centrale termice cu condensare în timpul sezonului de încălzire. Trei cantități au fost măsurate pe parcursul unei zile întregi: combustibilul ars, temperatura apei de încălzire (atât a fluxului, cât și a returului) și condensul produs. Pentru centralele testate, cantitatea specifică de condensat a variat foarte mult între maximul teoretic și zero. La 12 centrale nu a apărut deloc condens, la 38 de centrale a fost mai puțin de 1/7 din maximul teoretic. Măsurătorile nu au arătat o corelație semnificativă cu variația temperaturii exterioare, ci doar vârsta centralei și numărul de ore de vârf de utilizare au influențat cantitatea de condensat.
Acele centrale care erau supradimensionate, deci funcționau la puterea de vârf mai rar, produceau mai mult condens cu o temperatură de retur mai scăzută. În același timp, numărul de porniri ale arzătorului și durata timpului de așteptare au crescut, ceea ce a dus la o eficiență mai scăzută și la o uzură mai mare. Există o corelație clară între temperatura de retur a sistemului de încălzire și cea a condensatului; cu cât temperatura apei de retur este mai scăzută, cu atât centrala cu condensare este mai economic.


Concluzia studiului a fost clară: dacă nu se creează condițiile necesare în sistemul de încălzire atunci când se instalează o centrală termică modern cu condensare, acesta nu va funcționa ca o centrală cu condensare. Prin urmare, mulți oameni sunt dezamăgiți pentru că noul lor aparat de încălzire nu produce economiile așteptate și factura la gaz nu este redusă în comparație cu cea anterioară. Cu toate acestea, se întâmplă frecvent ca economiile să fie foarte semnificative, dar acest lucru se datorează doar parțial centralei cu condensare, și mai des faptului că vechiul centrală a fost înlocuit cu unul foarte ineficient, care nu era nici pe departe la nivelul de eficiență așteptat de la o centrală fără condensare.
Experții consideră că, pentru a realiza potențialul unui centrală cu condensare, trebuie îndeplinite două condiții. În primul rând, centrala nu poate fi controlat de vechiul termostat de cameră, care necesită un regulator dependent de condițiile meteo.
La fel de important este ca reglarea hidraulică a sistemului de încălzire să se facă corect la instalarea noului cazan. Dacă aceste două condiții nu sunt îndeplinite în același timp, centrala în condensare va fi pornit și oprit și de către regulatorul său, temperatura încăperilor care urmează să fie încălzite va oscila între extreme incomode și se vor pierde economiile așteptate.
Urmărește-ne și pe Google News