Eficiența panourilor solare în funcție de sezon

Eficiența panourilor solare în funcție de sezon

Oricine folosește sau intenționează să folosească panouri solare este conștient de faptul că nu se poate aștepta la aceeași performanță de la un generator de energie modern iarna ca și vara, seara sau la amiază. Mai puțini sunt cei care știu cât de multă energie electrică vă puteți aștepta de fapt să generați în medie și pe sezon.

Ar trebui să fie clar de la început


Atunci când vorbim despre panouri solare, vorbim adesea doar despre producția maximă. Ceea ce este mult mai important este numărul care reprezintă energia reală produsă într-o anumită zi, într-o anumită lună sau într-un anumit sezon.

În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că industria solară s-a dezvoltat enorm în ultimul deceniu. Suntem departe de a crede că panourile noastre solare nu produc deloc energie în timpul iernii, sau cel mult doar o cantitate minimă de energie. Panourile solare nu se opresc din lucru iarna. Acestea produc în continuare energie electrică și pot susține costurile anuale cu energia. Nici nu este o cantitate neglijabilă dacă poate produce doar un sfert din producția de vară. Deși randamentul lor este cu siguranță redus, energia produsă nu este neglijabilă.

Iarna, zăpada alunecă mai ușor de pe panourile solare moderne, astfel încât acestea nu sunt acoperite pentru mult timp, chiar dacă au fost înzăpezite puternic. Acest lucru este ajutat de unghiul ideal de înclinare a celulelor, de 40-45 de grade, și de stratul lor de acoperire subțire, care face ca zăpada să alunece ușor.

Performanța unui panou solar în timpul iernii depinde în mod semnificativ de eficiența sa. Una dintre cele mai importante întrebări este cât de sensibil este un anumit tip de panou solar la vremea înnorată. Dacă se comportă bine în lumină difuză, eficiența sa nu va fi redusă iarna, dar va produce mai puțină energie din mai puțină lumină solară. Pe de altă parte, vara, eficiența sa scade mult mai mult pe măsură ce se încălzește și temperatura crește peste cele 20-25 de grade ideale. În acest caz, eficiența este redusă, dar numărul de ore de lumină solară este mult mai mare, ceea ce înseamnă că poate produce mai multă energie. Eficiența celulelor solare cu peliculă subțire este redusă într-o proporție mai mare de scăderea temperaturii. Celulele solare monocristaline și policristaline răspund mai bine la scăderile de temperatură, dar celulele solare cu peliculă subțire, sau amorfe, tolerează mai bine creșterile de temperatură, în timp ce tehnologia celulelor solare policristaline funcționează de obicei cel mai bine în timpul perioadelor înnorate.

orientare panour solare

Prin urmare, producția de energie a celulelor solare este influențată în principal de numărul de ore de soare. Acest lucru depinde în principal de altitudinea soarelui. Este bine cunoscut faptul că soarele este mai jos în sezonul de iarnă, astfel încât ajunge mai devreme la orizont, se întunecă mai devreme și numărul de ore de soare este semnificativ redus în lunile de iarnă. La fel de importantă este și înălțimea soarelui, unghiul la care razele soarelui ajung pe suprafața panourilor solare. Deoarece iarna soarele este mai jos, unghiul de incidență al razelor solare este, de asemenea, mai mic, ceea ce duce la o producție mai mică. Acest lucru depinde, bineînțeles, de unghiul de înclinare a panourilor solare instalate, dar, deoarece producția este mai mare vara, antreprenorii aleg, de asemenea, unghiul ideal de înclinare pentru perioada de vară, dacă acest lucru este posibil, și nu paralel cu acoperișul (care, în multe cazuri, este mai aproape de unghiul ideal de înclinare). Producția este, de asemenea, afectată de diferite condiții climatice, cum ar fi acoperirea de nori și ceața. În timpul iernii, aceste fenomene sunt mai frecvente și, prin urmare, favorizează și producția de vară.

orientare

După cum am văzut mai sus, producția de energie electrică este de asemenea influențată de temperatură, dar aici preferăm să considerăm că această corelație este inversă. Temperatura optimă pentru panourile solare este de aproximativ 25°C, temperatură care este mult mai ușor de atins iarna decât vara. Deoarece razele care ajung la suprafață încălzesc panourile și vara, temperatura acestora nu este de 30-35°C măsurată de termometru, ci mai ridicată, ceea ce le reduce eficiența. Totuși, această reducere nu compensează aspectele pozitive reprezentate de numărul mare de ore de soare vara și de un unghi de incidență mult mai ideal. În ciuda pierderii de eficiență din cauza temperaturilor ridicate, producția este în continuare mult mai bună vara.

O comparație publicată arată că un anumit panou solar a produs aproximativ 190 kWh de energie în ianuarie, în timp ce în luna iulie, de obicei cea mai puternică, producția de energie a ajuns la 680 kWh. Cele două valori arată că se poate aștepta o producție de energie de până la 3,5 ori mai mare în perioada de vârf a verii decât în cea mai grea lună de iarnă. Însă celelalte aspecte menționate mai sus – înnorări, ceață, ploaie, zăpadă etc. – pot modifica această valoare. Este posibil ca producția în iunie să fie mai mică decât în aprilie și mai din cauza condițiilor meteorologice.

panouri solare iarna

În general, există o diferență de producție de 4-6 ori între valorile de iarnă și cele de vară, în favoarea producției de vară. Acest lucru înseamnă că este posibil să nu ne putem aproviziona gospodăria cu suficientă energie electrică în timpul iernii. Dar dacă suntem capabili să introducem surplusul de energie produsă vara în rețeaua de alimentare datorită echilibrării și să compensăm deficitul din rețeaua de alimentare în timpul iernii, am optimizat producția de energie. Această producție și acest consum sunt măsurate prin intermediul contorului instalat.

Prin urmare, valorificarea energiei solare este posibilă atât iarna, cât și vara, dar nu cu aceeași eficiență. Cheia pentru a profita la maximum de sistemul dvs. este alegerea tipului de panouri potrivit pentru condițiile de mediu potrivite – cu expertiza și grija corespunzătoare.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă cele 5 plante minune care îți vor înfrumuseța casa și te vor scăpa de mirosurile urâte!

Combaterea țânțarilor în mod natural: 6 plante pentru a ține la distanță țânțarii

Candelabre moderne din cristal pentru amenajarea elegantă a unei locuințe

Problema pe timp de iarnă: condensul, în special pe geamuri

Te-ai întrebat vreodată cât de murdare sunt aceste 6 lucruri? Motivul pentru care trebuie să le spălați înainte de a le folosi te va surprinde

Tablouri cu Licheni si Led: Eleganta Botanica in Armonie cu Natura

Cand se planteaza trandafirii? Perioade,condiţii,îngrijire.

Ce înseamnă ACM la centrale: ghid complet pentru înțelegerea funcționării și avantajelor

Sistem de drenaj în jurul casei. Execuția drenajului în jurul casei

Diferite adezivi pentru orice provocare: 7 opțiuni uimitoare pentru orice proiect

Sfaturi practice si metode pentru economisirea energiei

Întreținerea gazonului primăvara: Pași esențiali pentru un gazon sănătos și frumos