Cât de des ar trebui să vă spălați lenjeria de pat

Cât de des ar trebui să vă spălați lenjeria de pat – probabil mai des decât credeți

De obicei, petrecem opt ore pe zi în pat, ceea ce duce la acumularea de murdărie, fluide corporale, celule moarte ale pielii, transpirație și alte impurități pe așternuturi și lenjerie de pat. Potrivit unui studiu recent realizat de Mattress Advisor, o persoană obișnuită schimbă lenjeria de pat cam la fiecare 24 de zile. Dar acesta nu este cel mai bun interval de timp pentru o igienă și o prospețime optime. Cât de des ar trebui să vă spălați lenjeria de pat depinde de anumiți factori, dar există câteva reguli generale care se aplică la majoritatea oamenilor. Citiți mai departe pentru a afla exact cât de des trebuie să vă spălați lenjeria de pat și cum să o păstrați proaspătă.

Oferta Emag

Cât de des ar trebui să vă spălați lenjeria de pat?


Dacă vă spălați lenjeria de pat o dată pe săptămână, aceasta va rămâne mereu proaspătă. Planificați să adăugați această sarcină la programul dvs. de curățenie săptămânal pentru a consolida obiceiul.
Frecvența cu care vă spălați lenjeria de pat depinde, de asemenea, de cât de repede se murdărește. De exemplu, să spunem că călătoriți des și nu dormiți în patul dvs. în fiecare noapte. În acest caz, probabil că puteți scăpa cu o perioadă ceva mai lungă între spălări. Pe de altă parte, dacă tu sau partenerul tău de dormit transpirați mult în timp ce dormiți sau dacă împărțiți patul cu animalul de companie, lenjeria de pat se va murdări mult mai repede. Persoanele cu alergii și piele sensibilă ar trebui, de asemenea, să schimbe lenjeria de pat la fiecare trei-patru zile.
Dacă nu este posibil să vă spălați lenjeria de pat în fiecare săptămână (sau mai des), puteți prelungi timpul dintre spălări cu câteva etape. În primul rând, spălați-vă pe față și faceți întotdeauna baie înainte de culcare pentru a reduce cantitatea de murdărie și transpirație pe care o transportați în pat. Apoi, luați în considerare posibilitatea de a vă culca animalul de companie în altă parte pentru a evita părul pe așternuturi. De asemenea, evitați să luați gustări în pat.

Cum se spală cearșafurile și lenjeria de pat?


Pentru a afla cum se spală lenjeria de pat, consultați mai întâi instrucțiunile speciale de spălare de pe etichetă. Unele țesături, cum ar fi bumbacul, inul și mătasea, pot necesita o îngrijire specială.
Spălați întotdeauna lenjeria de pat separat de haine sau prosoape pentru a asigura cea mai bună curățenie și pentru a evita deteriorarea și uzura ulterioară. Pretratați petele înainte de spălare, apoi spălați lenjeria la un ciclu delicat în apă rece. Nu trebuie neapărat să spălați lenjeria în apă caldă decât dacă cineva din gospodărie a fost bolnav sau dacă scopul este de a ucide acarienii din praf pentru a evita alergiile. Uscați lenjeria la temperatură joasă și scoateți-o din uscător imediat după terminarea ciclului pentru a preveni apariția ridurilor.

Cât de des trebuie spălate plăpumile, păturile și pernele?


Acum că știți cât de des ar trebui să vă spălați cuvertura de plapumă, poate că v-ați întrebat despre alte lenjerii de pat. Fețele de pernă ar trebui spălate, de obicei, o dată pe săptămână. Dar este diferit dacă te duci adesea la culcare fără să te speli pe față sau să te demachiezi (ceea ce nu ar trebui să faci!). În acest caz, ar trebui să le schimbi mai des, mai ales dacă ai acnee sau alte probleme ale pielii.

Cât de des trebuie spălate plăpumile, păturile și pernele
Cât de des trebuie spălate plăpumile, păturile și pernele

Husele de plapumă și păturile nu trebuie spălate la fel de des, deoarece tind să aibă mai puțin contact direct cu pielea. O dată sau de două ori pe lună ar trebui să fie suficient. Planificați să vă curățați sau să vă înlocuiți pernele la fiecare trei până la cinci luni pentru a le menține proaspete și moi.

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Când condensează centrala termică în condensare? Cum funcționează?

Plantarea pomilor primavara! Când și cum se plantează

Ce înseamnă ACM la centrale: ghid complet pentru înțelegerea funcționării și avantajelor