Panoul sandwich este un element de construcție ușor de instalat, cu mai multe straturi, realizat din plăci, cu valoarea adăugată a izolației termice. Produsul este alcătuit din două plăci de oțel tratate la suprafață și un miez izolator între ele.
Acesta poate fi utilizat într-o gamă largă de aplicații, nu numai pentru fabrici, depozite și clădiri de hale, ci și pentru garaje, anexe și chiar case. Singura limită a utilizării panourilor sandwich este imaginația dumneavoastră, deoarece aceste structuri ușoare pot fi ușor echipate cu ferestre, sisteme de alarmă și drenaj. Iar placarea poate îndeplini orice cerințe din industria alimentară.
Ce face ca un material de construcție să fie inteligent?
Pe lângă versatilitatea sa, popularitatea sa se datorează în principal duratei sale de viață lungi și instalării rapide. De asemenea, are avantajul enorm că nu necesită fundații speciale atunci când este instalat, ci doar o structură de susținere. Datorită izolației sale termice continue și durabile, nu există condens și nici punți termice.
Se face o distincție între panourile pentru pereți și panourile pentru acoperiș în funcție de destinația lor
stratul exterior al panoului pentru acoperiș este o tablă trapezoidală T45, armătura interioară este în principal micro-striuri vărgate, dar poate fi realizată și cu armătură plată. Lățimea sa utilă este de obicei de 1 metru și poate fi fabricat cu o lungime de până la 14,1 metri. Singurul criteriu important pentru instalarea panourilor de acoperiș este un unghi de înclinare adecvat de cel puțin 5°.
Panoul lateral diferă de panoul de acoperiș doar prin aspect, deoarece nu trebuie să fie îmbrăcat în tablă trapezoidală, ci poate fi realizat din oțel cu microaripi cu dungi sau sinusoidale sau chiar cu suprafețe plane, în funcție de grosimea armăturii. Este potrivit pentru utilizarea ca placare laterală în clădirile în care eficiența energetică, o bună izolare și rapiditatea sunt importante. De asemenea, constituie un excelent tavan suspendat sau perete despărțitor.
Care este diferența dintre PUR, PIR și MW?
Inima panourilor sandwich este umplutura, care asigură izolarea termică a materialului de construcție. În general exista panouri cu practic 3 umpluturi: PUR, PIR și miez de vată minerală (MW), diferența dintre ele constând în principal în rezistența la foc:
- Umplutura PUR are valori foarte bune de izolare termică și rezistență, dar este inflamabilă.
- Compoziția materiilor prime ale spumei PIR face ca aceasta să fie unul dintre cei mai buni izolatori termici dintre toate materialele de construcție cunoscute, oferind în același timp și o bună rezistență la foc.
- Vata minerală (MW) are o rezistență excelentă la foc și proprietăți bune de izolare fonică, ceea ce poate contribui, de asemenea, la reducerea zgomotului din exterior sau chiar din interior. Cu toate acestea, valoarea sa de izolare termică este inferioară celei a umpluturii din spumă.
Care este grosimea ideală a panoului?
Panourile sandwich sunt fabricate în grosimi cuprinse între 40 mm și 200 mm. Grosimea are o influență asupra izolației termice; în mod evident, o umplutură mai groasă asigură o izolare termică mai bună. Cu titlu de comparație, transmitanța termică a unui panou cu perete lateral de 100 mm este echivalentă cu un perete de cărămidă de 30 mm cu 12 cm de izolație, iar un panou cu perete lateral de 40 mm cu un perete de cărămidă de 30 mm fără izolație. Funcțiunea clădirii dvs. va determina grosimea panoului pe care îl alegeți.
Deoarece clădirile cu panouri sandwich vor servi o perioadă lungă de timp, merită să analizați cu atenție alegerea placării exterioare, deoarece nu este nevoie de colorare ulterioară.
Panourile sandwich sunt disponibile într-o gamă largă de culori RAL și chiar în nuanțe de lemn. Aceasta din urmă este recomandată pentru cei care doresc un aspect natural cu toate avantajele unui material de construcție modern.
Panourile sandwich sunt soluția ideală pentru construirea unor suprafețe mai mari din punct de vedere economic și estetic, dar atunci când alegeți panoul sandwich potrivit, trebuie luați în considerare o serie de factori, de la rezistența la foc până la grosimea izolației, ținând cont de faptul că fiecare proiect este diferit.
Urmărește-ne și pe Google News