Curățarea gazonului, aerisirea
După iarnă, primul lucru care trebuie făcut este să îndepărtați iarba moartă și mușchiul și să aerisiți solul la mică adâncime (!). Cele două operațiuni pot fi făcute împreună. Folosiți o simplă greblă cu dinți mai ascuțiți, o greblă specială de tăiere sau un utilaj. În cazul celei din urmă, trebuie să aveți grijă să vă asigurați că sunt îndepărtate doar resturile moarte. Nu mergeți mai adânc de 2-3 cm în sol, deoarece astfel veți deteriora lăstarii laterali ai ierburilor. O aerisire mai adâncă a gazonului este foarte utilă în cazul unui sol compactat, dar momentul pentru a face acest lucru este toamna! În acest moment, slăbiți doar primii câțiva centimetri pentru a permite apei să se scurgă în sol. Așteptați până când solul se usucă suficient pentru a nu mai fi lipicios, dar încă umed. Pe lângă greble și cuțite, puteți folosi și o rolă cu țepi sau o unealtă în formă de stea.
Fertilizarea gazonului
O altă activitate de primăvară foarte importantă este fertilizarea gazonului. Azotul este esențial pentru creșterea gazonului, dar pentru ca iarba să fie bine formată, să fie mai puțin atacată de boli, să tolereze condiții mai proaste, cum ar fi seceta temporară, are nevoie și de potasiu. Fosforul stimulează dezvoltarea rădăcinilor, permițând o mai bună aprovizionare cu substanțe nutritive și apă în timpul verii și formarea adecvată a lăstarilor laterali în toamnă. În plus, cantități mai mici de alte elemente – cunoscute colectiv sub numele de micronutrienți – sunt, de asemenea, importante pentru o creștere adecvată a gazonului. Pesticidele, care sunt folosite exclusiv de multe persoane, provoacă doar o creștere rapidă de scurtă durată, deoarece azotul pe care îl eliberează în sol se scurge rapid (deci nu ar trebui împrăștiat pe zăpadă). Este mult mai bine să folosiți îngrășăminte compuse cu efect de lungă durată, inclusiv cele care conțin cea mai mare proporție de azot și proporții mai mici de potasiu, fosfor și oligoelemente. În prezent, există îngrășăminte care pot fi aplicate o singură dată în martie, deoarece furnizează nutrienții de care are nevoie gazonul în aplicare continuă timp de 8-9 luni
Este foarte important ca îngrășământul să fie împrăștiat uniform, în caz contrar, se va alterna între pete de verde închis și pete galbene. Pentru a evita acest lucru, recomand distribuitoarele manuale de îngrășăminte, dintre care cele de tip rotativ sunt, în opinia mea, mai potrivite decât cele cu role de semințe, deoarece pot aplica o gamă largă de particule de diferite dimensiuni.
Unii oameni cred, pe bună dreptate – fără motiv – că sunt buni pentru buruieni dacă le dau cu var. Acest lucru este greșit! De fapt, majoritatea solurilor din țara noastră sunt prea calcaroase, așa că faceti acest lucru doar pe baza rezultatelor unui test de sol care dovedește necesitatea.
Mușchi de gazon
Creșterea mușchiului poate fi cauzată de solul compactat sau tasat și/sau de umbra din zona grădinii. Deoarece mușchii se reproduc prin spori, aceștia vor reapărea din nou și din nou. Îngrășămintele cu fier sunt adesea recomandate, dar acest lucru nu funcționează întotdeauna. Dacă există mult mușchi în gazon, acesta este prea întunecat pentru gazon și ar trebui înlocuit cu unele plante perene tolerante la umbră (acestea nu sunt tolerante la călcare.) Dacă există mult mușchi într-o zonă însorită, gazonul ar trebui aerisit primăvara și toamna cu un dispozitiv adecvat. Dacă ați avut multe buruieni bienale în gazon, puteți folosi un îngrășământ pentru gazon combinat cu un erbicid sau un erbicid pentru gazon.
Compactarea solului gazonului
Îngrijirea de primăvară a gazonului presupune compactarea la loc a solului slăbit de gerul din timpul iernii. Acest lucru trebuie făcut cu grijă și nu trebuie folosit pentru a acoperi găurile de cârtiță și alte denivelări ale solului, deoarece nu veți obține rezultate bune. Denivelările gazonului se rezolvă prin turnareai unui strat de nisip o dată pe an, toamna, care face parte, de asemenea, din îngrijirea atentă a gazonului. Un gazon cu adevărat frumos necesită mai multă îngrijire și atenție cu cât este mai mult călcat și folosit.
Urmărește-ne și pe Google News