Cum să scapi de purici: Metode simple și eficiente

Cum să scapi de purici: Metode simple și eficiente

Puricii sunt niște insecte mici, dar foarte enervante, care pot infesta casa, animalele de companie și chiar pe tine. Puricii se hrănesc cu sângele gazdelor lor și pot transmite boli sau cauza alergii. De aceea, este important să scapi de purici cât mai repede și să previi reapariția lor.

În acest articol, îți vom prezenta câteva metode simple și eficiente pentru a elimina puricii din casa ta, fără a folosi produse chimice sau toxice. Vei afla cum să folosești ingrediente naturale, cum ar fi sarea, menta, detergentul de vase sau uleiurile esențiale, pentru a crea capcane, spray-uri sau soluții antipurici. De asemenea, îți vom oferi câteva sfaturi pentru a proteja animalele de companie de purici și a menține curățenia în locuință.

Rezumat

MetodăCum funcționeazăCe ai nevoie
AspirareaDistruge ouăle, larvele și adulții de purici prin aspirarea frecventă a tuturor suprafețelor din casăUn aspirator cu saci de unică folosință sau cu o cană de colectare
SareaDeshidratează și usucă puricii prin presărarea sarii pe covoare sau alte zone infestateO pungă de sare măcinată fin și un dispozitiv de presărat
MentaAtrage și omoară puricii prin mirosul puternic al mentei, care poate fi folosită sub formă de ulei, frunze uscate sau pastăFrunze proaspete sau uscate de mentă, un mojar, un tifon, ulei esențial de mentă
Detergentul de vaseCreează o capcană pentru purici prin combinarea apei cu detergentul de vase și a unei lumânări aprinse, care îi atrage pe purici și îi îneacăUn bol sau o farfurie, apă caldă, detergent de vase, lumânări de ceai
Uleiurile esențialePrevine infestarea cu purici prin folosirea unor uleiuri esențiale cu proprietăți insecticide sau repelente, cum ar fi citronella, lemongrass, rozmarin, cedru, lavandă sau eucaliptUleiuri esențiale, apă distilată, un pulverizator

Cum să folosești sarea pentru a scăpa de purici

Sarea este un ingredient ieftin și la îndemână pe care îl poți folosi pentru a scăpa de purici. Sarea acționează ca un agent deshidratant care usucă corpul puricilor și îi ucide. Pentru a folosi sarea ca metodă antipurici, ai nevoie de o pungă de sare măcinată fin și de un dispozitiv prin care o poți presăra. Poți folosi o sticlă goală cu gâtul tăiat sau o sită.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt următorii:

 • Aspiră bine toate covoarele din casă pentru a îndepărta ouăle și larvele de purici.
 • Presară sarea uniform pe toată suprafața covoarelor. Asigură-te că acoperi toate zonele posibil infestate.
 • Lasă sarea să acționeze timp de 1-2 zile. În acest timp, evită să calci pe covoare sau să le miști.
 • Aspiră din nou covoarele pentru a îndepărta sarea și puricii morți.
 • Repetă procesul dacă mai observi semne de prezența a puricilor.

Sfat: Poți adăuga în sarea pe care o presari și puțin bicarbonat de sodiu pentru a spori efectul deshidratant.

Cum să folosești menta pentru a scăpa de purici

Menta este o plantă aromatică care are proprietăți insecticide și repelente. Menta îi atrage pe purici prin mirosul său puternic, dar îi omoară prin uleiul esențial pe care îl conține. Poți folosi menta sub diferite forme pentru a scăpa de purici: ulei, frunze uscate sau pastă.

Iată cum poți folosi menta pentru a scăpa de purici:

 • Zdrobește într-un mojar o mână de frunze proaspete de mentă, până când va ieși uleiul din ele. Elaborând pasta respectivă, a rezultat un tifon care a reținut sucul emanat de frunze, fără ca vreo picătură să scape. Acum, suspendă cu grijă tifonul în încăperea ta sau în oricare altă locație afectată de infestarea puricilor. Asigură-te cu strictețe că acesta nu poate fi atins de copii sau animale..
 • Pune câteva picături de ulei esențial de mentă pe zgarda animalului tău de companie. Acest lucru îl va proteja de purici și îi va da un miros plăcut. Ai grijă ca uleiul să nu vină în contact cu pielea animalului și să nu îi provoace iritații sau alergii.
 • Adaugă frunze uscate de mentă în pungi de hârtie. Pune aceste pungi pe podea, sub mobilier sau în alte locuri unde suspectezi că se ascund puricii. Dacă ai copii sau animale de companie, pune pungile la înălțime, acolo unde ei nu pot ajunge.

Cum să folosești detergentul de vase pentru a scăpa de purici

Detergentul de vase este un alt ingredient simplu și eficient pentru a scăpa de purici. Detergentul de vase creează o capcană pentru purici prin combinarea apei cu detergentul și a unei lumânări aprinse, care îi atrage pe purici și îi îneacă.

Pentru a folosi detergentul de vase ca metodă antipurici, ai nevoie de următoarele:

 • Un bol sau o farfurie
 • Apă caldă
 • Detergent de vase
 • Lumânări de ceai

Pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt următorii:

 • Umple bolul sau farfuria cu apă caldă. Dacă folosești un bol, umple-l jumătate, iar dacă folosești o farfurie, umple-o până la margini.
 • Adaugă în apă o cantitate generoasă de detergent de vase. Amestecă bine pentru a se dizolva.
 • Pune câte o lumânare de ceai în centrul bolului sau farfuriei. Aprinde lumânarea.
 • Plasează capcana în camera infestată cu purici, preferabil noaptea, când aceștia sunt mai activi.
 • Puricii vor fi atrași de lumină și vor sări către ea. Când vor ajunge în apă, se vor bloca în soluția cu detergent și se vor îneca.
 • Schimbă capcana dimineața sau atunci când observi că este plină de purici morți.

Cum să folosești uleiurile esențiale pentru a scăpa de purici

Uleiurile esențiale sunt niște substanțe naturale extrase din plante, care au diferite proprietăți benefice pentru sănătate și frumusețe. Unele dintre aceste uleiuri au și efecte insecticide sau repelente, fiind utile pentru a preveni sau elimina infestările cu purici.

Printre uleiurile esențiale pe care le poți folosi pentru a scapa de purici se numără:

 • Citronella: Este un ulei cu un miros puternic și plăcut, care îi respinge pe purici și pe alte insecte. Poți folosi citronella sub formă de lumânare, difuzor sau spray

 • Lemongrass: Este un ulei cu un miros proaspăt și citric, care are proprietăți insecticide și antibacteriene. Poți folosi lemongrass sub formă de spray, difuzor sau picături pe zgarda animalului tău de companie.
 • Rozmarin: Este un ulei cu un miros aromat și lemnos, care are proprietăți insecticide și antifungice. Poți folosi rozmarin sub formă de spray, difuzor sau baie pentru animalul tău de companie.
 • Cedru: Este un ulei cu un miros dulce și cald, care are proprietăți insecticide și calmante. Poți folosi cedru sub formă de spray, difuzor sau picături pe zgarda animalului tău de companie.
 • Lavandă: Este un ulei cu un miros floral și relaxant, care are proprietăți insecticide și antiinflamatorii. Poți folosi lavandă sub formă de spray, difuzor sau baie pentru animalul tău de companie.
 • Eucalipt: Este un ulei cu un miros răcoritor și mentolat, care are proprietăți insecticide și expectorante. Poți folosi eucalipt sub formă de spray, difuzor sau picături pe zgarda animalului tău de companie.

Pentru a folosi uleiurile esențiale ca metodă antipurici, ai nevoie de următoarele:

 • Uleiuri esențiale de calitate, preferabil organice
 • Apă distilată
 • Un pulverizator

Pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt următorii:

 • Alege unul sau mai multe uleiuri esențiale pe care vrei să le folosești. Poți combina diferite uleiuri pentru a crea un amestec personalizat.
 • Umple pulverizatorul cu apă distilată. Adaugă 10-15 picături de ulei esențial pentru fiecare 250 ml de apă. Agită bine pentru a se omogeniza.
 • Pulverizează soluția pe toate suprafețele din casă unde suspectezi că se află puricii. Ai grijă să nu pulverizezi pe suprafețe sensibile, cum ar fi lemnul sau pielea.
 • Pulverizează soluția și pe animalul tău de companie, evitând ochii, nasul și gura. Masează blana animalului pentru a distribui soluția uniform.
 • Repetă procesul o dată pe săptămână sau ori de câte ori este nevoie.

Sfat: Poți adăuga în soluția cu uleiuri esențiale și puțin alcool sau oțet pentru a spori efectul antipurici.

Cum să previi reapariția puricilor

După ce ai scapat de purici, este important să previi reapariția lor. Pentru aceasta, îți recomandăm să urmezi aceste sfaturi:

 • Menține curățenia în casă. Aspira regulat toate suprafețele din casă, mai ales covoarele, canapelele și paturile. Spală la temperaturi ridicate toate hainele, lenjeriile și jucariile din material textil.
 • Protejează animalele de companie. Periază-le frecvent blana cu un pieptene special pentru purici. Folosește produse specifice pentru prevenirea puricilor, cum ar fi șampoane, spray-uri, picaturi sau tablete. Consulta medicul veterinar pentru a alege cel mai potrivit produs pentru animalul tău.
 • Folosește plante repelente. Plantează în grădină sau în ghivece plante care îi resping pe purici, cum ar fi menta, lavanda, rozmarinul sau busuiocul. Poți pune aceste plante și în interiorul casei, în locurile unde se adună puricii.
 • Verifică periodic prezența puricilor. Folosește o lanternă sau o lupă pentru a inspecta blana animalului tău sau suprafețele din casă dupa semne de purici, cum ar fi puncte negre (excremente de purici) sau puncte roșii (sânge de purici). Dacă observi vreun indiciu, ia măsuri imediat pentru a elimina puricii.

Concluzie

Puricii sunt niște insecte mici, dar foarte enervante, care pot infesta casa, animalele de companie și chiar pe tine. Puricii se hrănesc cu sângele gazdelor lor și pot transmite boli sau cauza alergii. De aceea, este important să scapi de purici cât mai repede și să previi reapariția lor.

În acest articol, ți-am prezentat câteva metode simple și eficiente pentru a elimina puricii din casa ta, fără a folosi produse chimice sau toxice. Ai aflat cum să folosești ingrediente naturale, cum ar fi sarea, menta, detergentul de vase sau uleiurile esențiale, pentru a crea capcane, spray-uri sau soluții antipurici. De asemenea, ți-am oferit câteva sfaturi pentru a proteja animalele de companie de purici și a menține curățenia în locuință.

Sperăm că acest articol ți-a fost util și că ai reușit să scapi de purici. Dacă ai întrebări sau sugestii, nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii. Mult succes!

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Miracolele din bobul verde. Mazarea: Beneficiile Gustoase și Sanaționale

Sistem de drenaj în jurul casei. Execuția drenajului în jurul casei

Cât de Eficiente sunt Panourile Solare în 2023?

Merită să achiziționezi un purificator de aer?

IKEA lansează trei noi senzori smart home: Vallhorn, Parasoll și Badring cu preturi sub 10 Euro.

Te-ai întrebat vreodată cât de murdare sunt aceste 6 lucruri? Motivul pentru care trebuie să le spălați înainte de a le folosi te va surprinde

Ce este o fosă septică și cum funcționează?

Bradul artificial – o alegere inteligentă și ecologică pentru Crăciun

Sfaturi utile pentru curățarea pardoselii

DIY: gel de duș și detergent de casă. Cum sa-ti faci propriul gel de dus si detergent.

Alegerea caramizilor: Plina, cu goluri sau BCA Ytong?

Întreținerea gazonului primăvara – 4 puncte esentiale