Pesticidele și insecticidele par să nu aibă, în esență, nicio doză inofensivă și mai mult sau mai puțin toate dăunează organismului uman, inclusiv în timpul dezvoltării fetale.
Gradul de nocivitate depinde în mare măsură de individ, de doză și de durata efectului, dar, în esență, toată lumea este expusă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu putem face nimic pentru a-l reduce.
Nu există o doză sigură
O organizație numită GMWatch a publicat recent lucrările cercetătorilor de la renumitul Cold Spring Harbor Laboratory, care au demonstrat, în esență, că nu există o doză sigură de, probabil, cel mai cunoscut, mai cercetat și mai controversat pesticid din lume, glifosatul și derivații săi. Un alt studiu concluzionează, printre altele, că incidența și cantitatea de reziduuri de pesticide în organismul mamelor însărcinate a crescut, de asemenea, în mod semnificativ în ultimii ani.
Substanța, care este utilizată și în Romania în cantități mari, este în mod esențial și pur și simplu cancerigenă, iar pericolul este proporțional cu cantitatea de substanță ingerată. Rezultate foarte asemănătoare au fost obținute în trecut în urma cercetărilor cu diverse pesticide și alte produse de protecție a plantelor. Acum se pare că efectele nocive ale acestor produse asupra sănătății depind doar de existența unui organism științific independent care să efectueze studii costisitoare și amănunțite pe termen lung.
De când există agricultura, oamenii s-au luptat cu buruienile și dăunătorii, iar agricultura pe scară largă a fost posibilă datorită mecanizării și cerințelor evidente ale soluțiilor chimice care au făcut ca aceste provocări să fie ușor de gestionat. Dar aceleași substanțe chimice nu rămân fără efect asupra oamenilor.
Deși părerile sunt împărțite în ceea ce privește efectele asupra sănătății ale diferitelor reziduuri chimice din alimente, această diviziune se datorează adesea influenței producătorilor de substanțe chimice, dar este, de asemenea, un pic ca și cum am privi efectele unei bătăi. Unii oameni pot tolera mult, alții pot fi afectați grav de puțin, dar este clar că este mai bine să se evite astfel de lucruri. Lăsând gluma la o parte, nimeni nu poate scăpa complet de efectele chimicalelor folosite în producția vegetală, mai ales în calitate de locuitor al unui oraș din mijlocul Europei. Cu toate acestea, putem face multe pentru a reduce cantitatea acestor reziduuri în corpul nostru.
În calitate de femei însărcinate, cantitatea de substanțe chimice pe care o introducem în corpul nostru este deosebit de importantă
Acest lucru este deosebit de important în timpul sarcinii. De fapt, nu există aproape nicio cercetare care să nu poată fi pusă în perspectivă, iar corpul uman complex are multiple cauze ale proceselor dăunătoare, ambele fiind abuzate în mod regulat de către susținătorii substanțelor chimice pentru propriile interese evidente. În același timp, este parțial o chestiune de conștiință cât de mult este cineva dispus să facă pentru a reduce riscurile și efectele adverse pentru a se proteja pe sine, familia sau chiar copiii care urmează să se nască, ca să nu mai vorbim de chestiunea mai evazivă a responsabilității globale și a sustenabilității. De exemplu, dacă cineva este dispus să își schimbe obiceiurile de consum și alimentare, în timp ce, în calitate de fermier, merită să se gândească la abordările agricole în același mod.
Este un fapt că agricultura ecologică fără chimicale necesită o energie și un efort sporit din partea fiecărui jucător; din partea producătorului, mai multă expertiză și, uneori, diferită; din partea consumatorului, o mai mare conștientizare și, uneori, sacrificii financiare, care pot fi peste posibilitățile multora. Ceea ce este cert în toate acestea este că aceste daune merită reduse, iar soluția nu este utilizarea de noi substanțe chimice, necunoscute până acum. Dacă toți cei implicați – cu consumatorul în frunte – ar face tot posibilul pentru a face acest lucru, Pământul și această țară ar putea deveni foarte repede un loc mult mai bun.
Urmărește-ne și pe Google News