cand se planteaza trandafirii

Cand se planteaza trandafirii? Perioade,condiţii,îngrijire.

Trandafirii de origine nobilă sunt cu siguranță deținătorii poziției de regină a florilor. Dar asta nu înseamnă că sunt dificil de cultivat. Dacă sunteți un fan al frumoaselor tufe de trandafiri, puteți afla cand se plantează trandafirii, cum, unde ar trebui să fie plasați și cum să îi îngrijiți.

Trandafirul este un arbust ornamental care farmecă cu florile sale frumoase. Pentru a vă asigura că planta crește luxuriant, oferiți-i un loc însorit și un sol bogat în humus. Astfel, vă veți asigura că vă va înfrumuseța grădina pentru multe sezoane de acum încolo.

Lista de instrumente și materiale necesare:

● o furcă

● mănuși de protecție

● lopată de grădină.

Când se plantează trandafirii?


Momentul de plantare a trandafirilor depinde de tipul de răsad.

Răsadurile apar cel mai adesea în magazinele de grădină la începutul primăverii și toamna – acestea sunt, de asemenea, cele mai bune perioade pentru a planta arbuști. Trandafirii sunt disponibili în ghiveci, butași cu rădăcini libere sau în variantă balotată.

● Trandafirii în ghiveci – au un ghem de rădăcini bine dezvoltat, ceea ce le permite să fie plantați în orice moment al sezonului, din primăvară până în toamnă.

● Trandafirii cu rădăcini libere – se recomandă a fi plantați toamna, în octombrie, înainte de primele înghețuri. Astfel, arbuștii vor avea timp suficient pentru a prinde rădăcini înainte de iarnă și vor începe rapid să vegeteze în primăvară.

● Trandafirii în ghem – rădăcinile acestei plante sunt înconjurate de o masă de pământ acoperită cu saci de iută sau plasă pentru o protecție suplimentară, ceea ce reduce riscul de uscare a rădăcinilor. Trandafirii în ghem ar trebui, de asemenea, să fie tăiați toamna.

Plantarea trandafirilor
Plantarea trandafirilor

Plantarea trandafirilor: cerințele solului și poziționarea


Pentru ca trandafirii să crească în mod corespunzător, trebuie să răspundeți nevoilor plantei, oferindu-le un amplasament potrivit.

● Solul pentru trandafiri – trebuie să fie fertil, permeabil și bogat în humus. Trandafirii preferă un sol cu un pH de 6,0-7,0. Solul care este prea acid trebuie să fie calcarizat, iar solul neutru sau alcalin trebuie amestecat cu turbă acidă. Asigurați-vă că solul este moderat de umed. Dacă solul din zona în care intenționați să plantați trandafirii este nisipos, amestecați compost, turbă dezacidulată sau gunoi de grajd în toamna anului, înainte de plantare, pentru a-l îmbogăți cu humus. Dacă solul este argilos, slăbiți-l cu nisip, scoarță de copac compostată sau pietriș.

● Amplasarea trandafirilor – alegeți locuri însorite și aerisite, dar nu în curent direct de aer.

Cum să plantati un trandafir?


Știți deja când să plantați un trandafir și ce condiții trebuie să oferiți. Dar la ce distanță ar trebui să plantați trandafirii, cum pregătiți solul înainte de butași și de ce gropi adâncime au nevoie aceștia?

Când lucrați solul, nu uitați să vă protejați mâinile cu mănuși de grădinărit. Începeți prin a curăța de buruieni și a îndepărta iarba din zonele în care intenționați să plantați trandafirii. Apoi săpați și slăbiți oarecum solul cu o lopată și o furcă. Săpați o groapă de aproximativ 50 cm adâncime pentru o plantă de trandafir – această adâncime va oferi plantei suficient spațiu pentru a prinde rădăcini. Groapa trebuie să fie de două sau trei ori mai adâncă și mai lată decât dimensiunea rădăcinilor plantei. Dacă doriți să plantați mai mulți arbuști de trandafiri unul lângă altul, asigurați-vă că spațierea este corectă. Spațiul dintre soiurile mai mici trebuie să fie de cel puțin 50 cm, iar pentru răsadurile mai mari de 100 cm. Spațierea trebuie să fie de două ori mai mare decât diametrul viitoarelor lor coroane pentru a evita contactul cu spinii în timpul întreținerii ulterioare. Mai dens, se plantează numai plante de adăpost.

distanta de plantare a trandafiriilor
Cand se planteaza trandafirii? Perioade,condiţii,îngrijire. 6

La plantarea trandafirilor în ghiveci, scoateți-i din recipient, îndepărtați pământul și întindeți foarte ușor rădăcinile. Pentru o plantă în ghem sau cu rădăcini libere, scurtați rădăcinile cu ⅓ din lungimea lor înainte de a le pune în pământ, tăind partea supraterană la o înălțime de aproximativ 20 cm. De asemenea, îndepărtați părțile uscate ale răsadului și înmuiați-l într-o găleată cu apă timp de câteva ore. Apoi, introduceți planta în pământ și acoperiți-o cu pământ de trandafiri amestecat cu pământ de grădină. La final, udați generos trandafirul. Dacă plantați toamna, asigurați-vă că aveți o protecție adecvată împotriva înghețului, de exemplu, sub forma unui strat de scoarță de pin.

Cum să îngrijiți trandafirii?


Este importantă udarea imediat după plantare. Planta trebuie udată cel puțin o dată pe săptămână, timp de cel puțin 4 săptămâni. Nu trebuie uitată fertilizarea cu produse cu fosfor sporit în primăvară sau repetată de mai multe ori pe sezon. Trandafirii plantați în ghiveci în pământ bine pregătit nu au nevoie de întărire suplimentară în primul sezon. Cei plantați într-un sol sărac pot fi fertilizați foliar. Tufele mai bătrâne trebuie să primească 2-3 doze de îngrășământ cu acțiune rapidă, fără cloruri, cu ingrediente multiple, bogat în microelemente. În plus, arbuștii ar trebui să fie tăiați primăvara pentru a stimula creșterea. Pentru a face acest lucru, folosiți foarfecele de tăiat pentru a îndepărta părțile slabe, ofilite și înghețate, apoi tăiați tulpinile de trandafir rămase la aproximativ jumătate din lungimea lor. Tăiați mai întâi lăstarii bolnavi. Se recomandă să se taie soiurile care înfloresc numai vara numai după înflorire.

udarea trandafiriilor platnati
Este importantă udarea imediat după plantare

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economisirea energiei cu ajutorul ferestrelor și jaluzelelor

Te-ai întrebat vreodată cât de murdare sunt aceste 6 lucruri? Motivul pentru care trebuie să le spălați înainte de a le folosi te va surprinde

Panou sandwich: materialul de construcție inteligent