Cum aleg drujba potrivită:electric sau pe benzina? Avantaje si dezavantaje.

Cum aleg drujba potrivită:electric sau pe benzina? Avantaje si dezavantaje.

În articolul nostru despre despicatoare de bușteni, am menționat deja că, din cauza deficitului general de lemn de foc din acest an, de multe ori puteți cumpăra lemn de foc doar doar sub formă de bușteni subțiri. În multe cazuri, și acesta trebuie să fie transportat de la depozitul de lemne sau chiar de la marginea pădurii cu un vehicul privat. Acești copaci sunt, de obicei, proaspăt tăiați, umezi și nu foarte utilizabili ca și combustibil pentru această iarnă. Ei au totuși un avantaj: tulpinile subțiri nu trebuie despicate, ci tăiate în bușteni de dimensiuni potrivite, pentru care cea mai bună mașină-unelte este o drujbă. Din păcate, este și una dintre cele mai periculoase mașini-unelte pe care le avem!


Atunci când cumpărați lemne de foc, merită să fiți atenți la puterea calorică a diferitelor tipuri de lemn, deoarece fiecare copac arde cu o viteză diferită. Frasinul (16,9 MJ/kg) și stejarul tei (16,8 MJ/kg) au cea mai mare valoare calorică, urmat de carpen (15,8 MJ/kg) și fag (15,62 MJ/kg), în timp ce salcâmul (14,9 MJ/kg), mesteacănul (14,2 MJ/kg) și plopul (13,4 MJ/kg) au valori calorice mai mici. Lemnul de foc de bună calitate, gata de utilizare, este curățat, tăiat la dimensiune și are un conținut scăzut de umiditate. Atunci când cumpărați lemn de foc, este mai bine să cumpărați în funcție de volum decât de greutate, deoarece greutatea lemnului este afectată de conținutul de apă, care scade continuu în timpul uscării.

Prin urmare, veți avea nevoie de o drujbă bună pentru a tăia buștenii. Dacă sunteți în căutarea unei drujbe pentru tăierea lemnelor de foc sau pentru tăierea copacilor mici, cel mai bine este să alegeți o drujbă pe benzină cu o lungime minimă a plăcii de ghidare de 40 cm și o putere maximă de 4,5 kW. Cu toate acestea, pentru tăierea lemnelor de foc acasă, un motor pe benzină este recomandat doar pentru putere, în timp ce o mașină alimentată de la rețeaua electrică va fi mult mai puțin problematică. Nu este nevoie să cumpărați combustibil, nu este nevoie să o porniți, nu este nevoie să o lăsați la relanti. Tăierea lemnelor este probabil să aibă loc în jurul casei, acolo unde este disponibilă energia electrică, și nu aveți nevoie de prea multe cabluri de prelungire. Nici măcar nu trebuie să ne facem prea multe griji cu privire la cablu în cazul acestei aplicații, deoarece tăierea se face pe un suport și trebuie doar să ne asigurăm că cablul de alimentare vine mereu din spatele nostru.

Drujba electrica. Avantajele sale sunt că este mai silențioasă, mai ușoară, mai mică și, nu în ultimul rând, mai ieftină și necesită o întreținere minimă.

Din motivele de mai sus, chiar și mașinile alimentate cu baterii sunt mai puțin recomandabile pentru tăierea lemnelor de foc. Mașinile alimentate de la rețeaua electrică nu sunt mai zgomotoase, iar libertatea bateriei nu este la fel de importantă atunci când lucrați pe un suport de ferăstrău precum, de exemplu, atunci când tăiați crengi sau tăiați un copac. Cu o mașină alimentată cu baterii, obțineți aceleași performanțe ca la o drujba electrica, dar cu diferența că aveți aceeași libertate de mișcare ca la o drujba pe benzină, dar într-un mod mult mai simplu. Este important de știut, totuși, că timpul de funcționare relativ scurt înseamnă că nu merită să te apuci de o lucrare mare cu o astfel de mașină. Recomandăm mașinile fără fir pentru diametre mici, pentru tăierea unor cantități mici de lemne de foc și pentru lucrări de tâmplărie și dulgherie.

Principalul avantaj al unei mașini cu motor pe benzină este mobilitatea, dar numai în cazul în care nu este disponibilă curentul de rețea. Cu toate acestea, sunt mult mai puternice decât versiunile electrice, ceea ce le permite să abordeze sarcini în care o drujba electrica ar eșua. Pentru diametre mai mari, este posibil ca o mașină electrică să nu fie suficientă. Dar este bine de știut și faptul că, cu cât ghidajul lanțului este mai lung și motorul mai puternic, cu atât mașina va fi mai mare și mai grea și va genera mai multe vibrații, astfel că mașinile mai puternice sunt mai greu de manevrat și sunt recomandate utilizatorilor mai experimentați.

Nu folosiți niciodată o drujbă fără a purta mănuși de lucru rezistente! Dacă folosiți o drujb pe benzină de mare putere, purtarea unei protecții pentru urechi este foarte recomandată pentru a vă proteja auzul. Pentru a crește siguranța, este de asemenea indicat să cumpărați pantaloni cu protecție împotriva tăieturilor. Nu uitați de o jachetă cu buzunare laterale din material rezistent, de lungă durată, și de ochelari de protecție pentru a vă proteja ochii de așchii de lemn și praf. Nu în ultimul rând, este important să purtați încălțăminte cu protecție adecvată împotriva tăieturilor, care nu numai că vă protejează picioarele de posibile răni, dar au și talpă antiderapantă.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Află cât de des trebuie să îți speli plapuma. Te vei mira!

Cum Funcționează Dezumidificatorul: O privire detaliată

Cum să scapi de purici: Metode simple și eficiente

Catedrala Mantuitorului din Aix-en-Provence

Cand se planteaza trandafirii? Perioade,condiţii,îngrijire.

12 reguli de urmat pentru reusita prajiturilor.

Cât de Eficiente sunt Panourile Solare în 2023?

Candelabre moderne din cristal pentru amenajarea elegantă a unei locuințe

Beneficiile unei case curate.

NU FACEȚI NICIODATĂ ACEASTĂ GREȘEALĂ CÂND TRAGEȚI APA LA TOALETĂ

Sfaturi mici pentru o încălzire eficientă

Când condensează centrala termică în condensare? Cum funcționează?