În această iarnă, eficiența încălzirii și economisirea banilor au devenit din ce în ce mai importante, deoarece prețurile în creștere ale energiei înseamnă că costurile de încălzire devin o parte mai mare din bugetul unei familii.
Din păcate, nu există adevăruri universale și de durată. Cea mai mare problemă este că, dacă nu putem prevedea viitorul, este dificil de calculat. Nu există nicio modalitate de a ști când, ce prețuri ale combustibilului se vor schimba, așa că este mai bine să fiți siguri că aveți mai multe opțiuni de încălzire în același timp. La începutul anului, de exemplu, se părea că panourile solare (așa cum erau facturate la vremea respectivă) ar fi ieftine la încălzire, deoarece surplusul de energie produsă vara putea fi folosit iarna. În câteva luni, acest lucru s-a schimbat și această opțiune nu a mai fost disponibilă pentru cei care doreau să instaleze un astfel de sistem de la zero. Așadar, odată cu creșterea prețurilor, nu este ușor să planifici cu înțelepciune din cauza imprevizibilității. Am adunat câteva sfaturi care vă pot ajuta să reduceți costurile și să vă mențineți mai cald – de fapt, sau cel puțin să vă simțiți mai cald.
Temperatura ideală in casa
18-19°C pe timp de noapte și 20-22°C în timpul zilei sunt suficiente. Este important să nu existe o diferență mai mare de 1-2°C între camerele din casă și nu mai mult de 5°C între temperaturile de noapte și cele de zi.
Umiditate ideală in casa
Umiditatea ideală a locuinței este cuprinsă între 40 și 60 la sută, o umiditate relativă de 50 la sută fiind cea mai confortabilă. Dacă aerul din casă este uscat, se simte mai rece, iar dacă umiditatea este mai mare, aceeași temperatură pare mai caldă pentru cei din interior. Nu este recomandabil să creșteți prea mult umiditatea, deoarece acest lucru poate duce la apariția mucegaiului în casă și la o căldură sufocantă, „o căldură opresivă, ca ceața din pădurea tropicală”.
O iluzie, dar eficient
Merită să ne scufundăm puțin în teoria temperaturilor de culoare, deoarece chiar și acest lucru poate contribui la sporirea senzației de căldură. Dacă alegeți o culoare pentru pereți din gama culorilor calde (galben, portocaliu, roșu…), o cameră vopsită în această culoare va fi mai caldă decât o cameră cu aceeași temperatură vopsită, de exemplu, în albastru. Căldura radiantă poate fi, de asemenea, folosită în mod util, deoarece cu acest tip de soluție de încălzire, dacă vă aflați în apropierea radiatorului, veți simți o căldură plăcută chiar dacă camera nu este încă caldă.
Lemnele de foc sunt din nou populare
În ultimii ani, am renunțat la încălzirea cu lemne, despre care se spune că este o metodă de încălzire poluantă. Cu toate acestea, în această iarnă, mulți oameni se așteaptă la o renaștere a arderii pe lemne. Această afirmație este o chestiune de opinie, deoarece lemnul este o sursă de energie regenerabilă (dacă provine din păduri gestionate în mod responsabil) și este neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2. Acest lucru înseamnă că produce exact atâta dioxid de carbon cât a absorbit în timpul creșterii sale. Spre deosebire de gaz și electricitate, cantitatea de căldură pe care o obțineți din lemnul pe care îl ardeți depinde de mai mulți factori.
Proprietăți ale lemnului
Speciile de lemn de esență tare au o densitate mai mare decât cele de esență moale, astfel încât există o cantitate mai mare de lemn curat pe unitate de volum. Lemnul tare este definit ca lemn cu o densitate > 500 kg/m3, iar lemnul moale are o densitate mai mică de 500 kg/m3. Din acest motiv, prețul lemnului de foc din specii de esență tare este mai mare. Speciile de lemn de esență tare au o valoare calorică mai mare, ard mai mult timp, dar sunt mai greu de uscat. Lemnul de rășinoase este mai potrivit pentru lemn de foc, arzând la temperaturi ridicate, dar mai repede. Cu toate acestea, ele pot fi uscate mai repede înainte de utilizare.
Când se usucă lemnul proaspăt tăiat?
Toată lumea știe că nu este chiar o idee bună să încălzești cu lemne care au fluierat timp de o săptămână. Lemnul trebuie să se usuce după tăiere pentru a avea o valoare calorifică bună, deoarece lemnul cu un conținut ridicat de apă tinde să împiedice o ardere perfectă. Timpul de uscare depinde de următorii factori. S-a menționat deja că lemnul de esență moale se usucă mai repede decât cel de esență tare. Cu cât lemnul de foc este tăiat la dimensiuni mai mici, cu atât se va usca mai repede. Temperaturile mai ridicate, vântul și umiditatea scăzută accelerează uscarea. În aer liber, este nevoie de 1-2 ani pentru ca lemnul să se usuce, dar într-un loc acoperit și uscat poate dura până la o jumătate de an. Este ușor să verificați puterea calorică a fiecărei specii de lemn și să comparați prețurile pentru a face o alegere.
Nu cumparati lemne în funcție de greutate
Cumpărarea lemnului la greutate este un focar de înșelăciuni, deoarece lemnul care nu este încă uscat cântărește mai mult decât cel uscat, așa că, dacă cumpărați la greutate, plătiți mai mult pentru lemnul mai puțin valoros. Este mult mai corect să cumpărați lemnul în metri cubi, ceea ce înseamnă o stivă de 1m x 1m x 1,7m. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul în care buștenii sunt stivuiți în stive de un metru lățime și lungime după tăiere, spațiile dintre bușteni înseamnă că 1 m3 de lemn masiv va ieși dintr-o stivă de aproximativ 1,7 m înălțime. Un metru cub de lemn de foc uscat la aer reprezintă aproximativ 100 kg, deci variabila este dată, dar nu putem spune cu ochiul liber dacă lemnul este sau nu uscat.
Nu doar modul de încălzire contează.
Costul combustibilului este un lucru, dar posibilitatea de a reduce cantitatea de combustibil este, de asemenea, un mare ajutor pentru bugetul familiei. Izolarea unei clădiri sau instalarea unui centrala mai modern poate reduce costurile de încălzire cu mai mult de jumătate. Dacă nu aveți banii necesari pentru a face totul dintr-o dată, cel mai important lucru este să izolați tavanul, care are o suprafață mare, așa că, de obicei, este ușor de izolat și se amortizează rapid.
Indiferent de investiția în eficiență energetică pe care o faceți, calculați perioada de recuperare a investiției, deoarece pentru unele investiții, la prețurile ridicate din prezent, aceasta poate fi de 15-20 de ani. Desigur, aceste calcule sunt doar orientative, deoarece nu știm exact cât va costa energia peste o lună, ca să nu mai vorbim de un deceniu. Așadar, ar putea merita să investim, dar numai cu înțelepciune. În cazul în care trebuie să luați un împrumut pentru a investi în eficiența energetică, merită să luați în considerare acest lucru, deoarece va trebui să luați în considerare și costurile dobânzilor, pe lângă costul ridicat al materialelor și al forței de muncă.
Soluțiile cu pompe de căldură sunt un succes în zilele noastre, dar acestea necesită o investiție mare.
În ceea ce privește prețurile la gaz și electricitate, este recomandabil să oscilăm între tarifele reduse actuale, adică, înainte de a depăși limita pentru una dintre ele, merită să trecem la cealaltă.
Importanta Termostatului. Care este rolul termostatului?
Termostatele sunt considerate ca fiind cel mai util mod de a cunoaște, monitoriza, controla și economisi energie. Tehnologia modernă poate fi, de asemenea, utilizată în mod eficient în ceea ce privește eficiența încălzirii, fie cu un temporizator, fie cu un termostat. Puteți economisi foarte mult dacă aveți întotdeauna temperatura de care aveți nevoie, atunci când aveți nevoie de ea. Acest lucru presupune, desigur, ca rutina noastră zilnică să fie mereu aproape aceeași. În dormitor, este o idee bună să mențineți o temperatură scăzută în timpul zilei, să setați un interval de timp cu 21-23 de grade pentru ora de culcare și apoi să o reduceți automat la 18 grade după ce vă așteptați să adormiți. Este suficient dacă temperatura camerei începe să crească din nou cu o jumătate de oră înainte de a vă trezi. De asemenea, camera de zi poate fi setată la temperatura ideală atunci când vă aflați în ea, dar când nu vă aflați în ea, câteva grade mai puțin va fi suficient.
Și chiar și cu toate acestea, există multe modalități de a ajuta la economisirea energiei în casă, doar regândind ceea ce aveți deja: perdelele groase și jaluzelele de noapte vor reduce, de asemenea, cantitatea de căldură care scapă din casă.
Urmărește-ne și pe Google News