Călătorie în timp. vizualizați site-uri web vechi, chiar și în browsere retro

Călătorie în timp: vizualizați site-uri web vechi, chiar și în browsere retro

Uneori este bine să ne amintim de informatica deceniilor trecute, când PC-urile și Mac-urile erau poate puțin mai magice, când smartphone-urile au fost înlocuite de PDA-uri, iar internetul nu era neapărat un loc unde oamenii puteau să se dezlănțuie pe forumuri (sau, cel puțin, asta făcea mai puțin parte din viața socială online). Am fost aventuroși și în trecut, așa că am avut ocazia să rulăm sisteme și programe vechi – jocuri C64 și DOS, Mac OS 9 sau chiar versiuni vechi de Windows – într-un browser modern, practic pe orice sistem. Astăzi, ne întoarcem în timp, dar de data aceasta avem câteva instrumente utile – și gratuite – pentru cei care doresc să vadă din nou site-uri retro. Internetul face relativ ușoară vizualizarea site-urilor web vechi, nu doar prin capturarea lor pe capturi de ecran, ci și prin utilizarea lor live.

Călătorie în timp: vizualizarea site-urilor web vechi în imagini
Să începem cu soluția capturii de ecran. Pe Web Design Museum, puteți urmări începuturile aproape tuturor platformelor online populare: Facebook, Apple, Microsoft, YouTube, Twitter, Winamp etc. Puteți vedea zeci de site-uri web ale unor companii și servicii, întorcându-vă în timp până la începutul anilor ’90.

Bineînțeles, puteți filtra conținutul în funcție de subiect (nu doar IT), de an și chiar puteți căuta nume care vă interesează. Este o călătorie absolut captivantă în timp, care nu are nevoie de nimic altceva decât de puțin timp liber pentru a vă bucura de priveliști.

Site-uri vechi, utilizate în browsere retro
Dacă nu vă puteți sătura să vă uitați la imagini statice, puteți încerca site-urile vechi și în viața reală. Și o puteți face în browsere retro precum NCSA Mosaic 2, Netscape Navigator 4, Internet Explorer 5 sau chiar Firefox 10. Nu sunt browsere moderne și nu aveți nevoie de un sistem de operare modern pentru a le folosi, dar din fericire nu trebuie să instalați nimic, ci le puteți lansa din orice browser modern fără a instala nimic (versiunile vechi pentru Mac OS, Windows și Linux) de pe site-ul OldWeb Today.

Deși aceasta este o experiență interesantă în sine, principala atracție este că puteți vizualiza site-uri web din aceeași epocă în aceste browsere învechite. De acest lucru se ocupă acum pentru noi populara Internet Archive, prin intermediul căreia OldWeb Today recuperează versiunile vechi ale site-urilor web, corespunzătoare datei pe care am ales-o. Lucrurile nu merg chiar atât de ușor, deoarece nu toate zilele au o versiune completă salvată în arhivă, astfel că uneori paginile sunt fragmentate, parțiale sau chiar doar o parte din conținut este disponibilă. Dar chiar și așa, este posibil să dați peste site-uri care sunt disponibile în toată frumusețea lor. Astfel, nu numai că le puteți admira în capturi de ecran, dar puteți și naviga în jurul lor.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ne rezervă AirPods 4: design modern, carcasă inteligentă șI sunet de calitate

Dispozitivele de top Samsung din 2023 vor beneficia de One UI 6.1 în prima parte a anului 2024

Samsung Galaxy Fit 3 își dezvăluie toate secretele înainte de lansare

MediaTek ne surprinde cu Mediatek Dimensity 8300, un procesor pe 4 nanometri super performant.

Honor Magic 6 va avea o cameră revoluționară de 160 MP cu zoom periscop și diafragmă variabilă

S-A LANSAT PROCESORUL HIGH-END DIMENSITY 9300

Inima umană sintetică: o realizare științifică care folosește materiale organice și anorganice pentru a reproduce bătăile inimii.

Seria Realme 12 Pro se lansează în India la sfârșitul lunii

ChatGPT, chatbot-ul care încalcă GDPR, ar putea fi oprit în Europa

ChatGPT s-a dat pe brazdă și a învățat niște chestii noi: acum poți să-i bagi fișiere pe gât și să vezi ce face cu ele

Cum să știi când vei muri cu ajutorul unei inteligențe artificiale superioare.

Samsung Galaxy A25 5G: nu se va încărca în doar câteva secunde.