Dacă ești un fan al muzicii, probabil că folosești un serviciu de streaming ca Spotify sau Apple Music pentru a asculta melodiile tale preferate. Dar mulți alți utilizatori preferă să descarce muzică de pe internet, fără să plătească nimic. Și se pare că Google le facilitează acest lucru.
Anul trecut, site-urile de piraterie muzicală au înregistrat peste 17 miliarde de vizitatori la nivel global, conform datelor Wired. Asta înseamnă o creștere de 13% față de anul anterior. Motivul? Utilizatorii se folosesc de YouTube pentru a-și descărca ilegal muzica favorită.
Potrivit Gizmodo o firmă de cercetare a pirateriei, Muso, a descoperit că prețurile ridicate ale serviciilor de streaming, cauzate de inflația globală, îi determină pe oameni să apeleze la descărcările neautorizate. Mulți dintre ei folosesc site-uri web care extrag sunetul din clipurile de pe YouTube și îl transformă în fișiere MP3 sau .wav, pe care le pot descărca.
Aproximativ 40% din pirateria muzicală detectată de Muso vine de la aceste site-uri “YouTube-to-MP3”. Deși site-ul original YouTube-to-MP3 a fost închis după ce a fost dat în judecată de o casă de discuri, altele i-au luat locul. Dacă faci o căutare pe Google după “YouTube to MP3”, vei găsi zeci de linkuri către aceste site-uri, care sunt cele mai populare surse de piraterie audio de pe internet.
Ce e interesant e că Google, proprietarul YouTube, îi îndrumă pe utilizatori direct către aceste site-uri de piraterie, care, la rândul lor, îi aduc miliarde de vizualizări pe YouTube. Deși Google are o politică fermă împotriva încălcării drepturilor de autor, se pare că nu face nimic pentru a opri aceste site-uri de muzică pirat.
“Este foarte important pentru YouTube ca creatorii și artiștii să fie plătiți corect pentru conținutul lor”, a spus purtătorul de cuvânt al YouTube, Jack Malone, pentru Gizmodo. Malone a adăugat că YouTube va acționa împotriva acestor servicii de streaming muzical când va fi informat despre ele. Până acum, însă, nimeni nu a informat YouTube despre linkurile care apar pe prima pagină a căutării atunci când cineva scrie “YouTube to MP3”.
Acum mai bine de 20 de ani, în 1999, a apărut site-ul Napster, care a schimbat internetul prin distribuirea gratuită de fișiere muzicale. Napster a fost oprit în 2001, dar moștenirea lui continuă în site-urile care copiază audio de pe YouTube.
Urmărește-ne și pe Google News