Apple se conformează la UE, dar nu fără să își supere rivalii!

Apple se conformează la UE, dar nu fără să își supere rivalii!

Apple a dezvăluit recent cum intenționează să respecte noile norme DMA ale Uniunii Europene, care vizează creșterea concurenței și transparenței pe piața aplicațiilor. Aceste norme au fost adoptate în decembrie 2023 și se aplică tuturor marilor platforme digitale, inclusiv Google, Facebook și Amazon.

Apple a anunțat că va permite dezvoltatorilor să își ofere aplicațiile și utilizatorilor care nu folosesc App Store, ci alte surse alternative. Astfel, începând din martie 2024, vor apărea noi magazine de aplicații pentru iPhone, care nu vor fi obligate să folosească sistemul de plată al Apple, care percepe o taxă de până la 30% din veniturile generate.

Totuși, Apple nu renunță complet la controlul asupra aplicațiilor, ci le cere dezvoltatorilor să le trimită spre verificare înainte de a le distribui, pentru a preveni riscurile de securitate și fraudele. De asemenea, Apple va impune o taxă tehnologică de bază pentru dezvoltatorii care depășesc un anumit prag de utilizatori, indiferent dacă folosesc sau nu serviciile de plată ale Apple.

Decizia Apple nu a fost primită cu entuziasm de către unii dintre rivalii săi, care au acuzat compania de practici anticoncurențiale și de încălcare a legislației DMA.

Cel mai vocal a fost Tim Sweeney, fondatorul Epic Games, care a numit planurile Apple drept „o glumă proastă” și a susținut că Apple încearcă să își protejeze monopolul asupra pieței de aplicații, blocând accesul altor competitori, cum ar fi Epic Games Store sau Microsoft.

Cu toate acestea, Apple a oferit deja dezvoltatorilor instrumentele necesare pentru a se adapta la noile reguli, iar utilizatorii vor beneficia de actualizări și funcționalități noi începând din martie.

Apple nu este singura companie care a fost nevoită să își schimbe politica în urma presiunilor legale. Google, de exemplu, a permis deja plata prin link-uri externe în aplicațiile din SUA, dar cu o taxă de 27% și o taxă de procesare de 3%, care nu oferă un avantaj financiar dezvoltatorilor.

În UE, însă, plata prin servicii de la terți va fi posibilă fără costuri suplimentare în cadrul aplicațiilor. De asemenea, utilizatorii vor putea alege browserul și aplicația de plată implicită, iar alternative la Apple Pay vor fi disponibile în curând.

În schimb, toți dezvoltatorii vor trebui să plătească o taxă tehnologică de bază de 0,5 euro pe an pentru fiecare cont de utilizator. Această taxă se va aplica doar celor care au peste un milion de utilizatori, fiind exceptate companiile mai mici, organizațiile non-profit, școlile și guvernele.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

H&M dă rateuri, se schimbă șeful și se închid magazinele

Se pare că Apple va lansa un App Store separat în UE pentru a permite sideloading-ul.

TikTok: platforma de socializare unde banii curg ca apa

Mai ieftin decât AliExpress: Site-ul chinezesc TEMU câștigă popularitate în România.

China injectează 3,7 miliarde în BYD pentru a accelera în cursa vehiculelor electrice

Cum sa faci bani: Strategii si tehnici eficiente pentru a-ti atinge obiectivele financiare

iPhone pierde teren pe una dintre cele mai importante piețe de telefonie mobilă din lume

Cum să obții un împrumut rapid online în România. Avantaje si dezavantaje.

Noile smartwatch-uri Apple au revenit, dar fără măsurarea oxigenului din sânge.

Samsung anunță o colaborare cu Tesla la CES 2024 pentru SmartThings Energy

SUA vrea să ia de la Binance peste 4 miliarde de dolari

Ce este Proof-of-Stake? Ghid Detaliat