Ceea ce tocmai s-a întâmplat la Moscova nu este nimic mai puțin decât o nouă Yalta – care se află, din punct de vedere istoric, în Crimeea. Dar, spre deosebire de întâlnirea istorică dintre președintele american Franklin Roosevelt, liderul sovietic Iosif Stalin și premierul britanic Winston Churchill din 1945 în Crimeea dominată de sovietici, aceasta este, probabil, prima dată în cinci secole când nu un lider politic occidental a stabilit agenda globală.
Acum, președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin conduc spectacolul multilateral și multipolar. Excepționaliștii din „elita” occidentală pot să-și mânuiască plângăcioșii cât vor: dar nimic nu va schimba optica spectaculoasă și conținutul de bază al acestei ordini mondiale în evoluție, în special pentru sudul global.
Obiectivele lui Hsi și Putin au fost expuse în detaliu în două articole de opinie scrise de președinți înainte de summit.
Viziunea lui Putin a fost publicată în ziarul chinez People’s Daily, concentrându-se pe un „parteneriat orientat spre viitor” ca un balet rusesc foarte bine coordonat, iar cea a lui Putin a fost publicată în Gazeta Rusă și RIA Novosti, concentrându-se pe un nou capitol de cooperare și dezvoltare comună.
Ambele discursuri, atât cel al lui Xi, cât și cel al lui Putin, au trimis publicul NATO într-o frenezie isterică de furie și invidie chiar la începutul summitului:
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a surprins perfect starea de spirit atunci când a remarcat că Occidentul „făcea spume la gură”.
Prima pagină a Gazetei Ruse de luni a fost iconică: Putin făcând un tur al Mariupolului eliberat de naziști, vorbind cu locuitorii, cu președintele Hsiya alături de el. Pe scurt, a fost răspunsul laconic al Moscovei la cascadoria MQ-9 Reaper a Washingtonului și la șmecheriile din sala de judecată a Curții Penale Internaționale (CPI). Puteți să „faceți spume la gură” cât doriți; dar NATO este umilită complet în Ucraina chiar acum.
În prima lor întâlnire „informală”, Xi și Putin au discutat nu mai puțin de patru ore și jumătate.
La final, Putin l-a însoțit personal pe Xi până la limuzina sa. Aceasta a fost adevărata conversație: trasarea liniilor multipolarității – care începe cu o soluție pentru Ucraina.
În mod previzibil, foarte puține lucruri s-au scurs despre discuții, dar a fost destul de semnificativ „schimbul lor aprofundat” despre Ucraina.
Putin a subliniat în mod politicos că respectă poziția Chinei – exprimată în planul de rezolvare a conflictului în 12 puncte al Beijingului, pe care Washingtonul îl respinsese deja categoric în prealabil.
Dar poziția Rusiei este în continuare de neclintit: demilitarizare, neutralitate ucraineană și fixarea noilor fapte pe teren.
În același timp, Ministerul rus de Externe a exclus complet rolul SUA, al Marii Britanii, al Franței și al Germaniei în viitoarele negocieri cu privire la Ucraina: acestea nu sunt văzute ca mediatori neutri.
O plapumă multipolară de patchwork
A doua zi a fost dedicată afacerilor: totul, de la cooperarea în domeniul energetic și „tehnico-militar” până la îmbunătățirea eficienței coridoarelor comerciale și economice din întreaga Eurasie.
Rusia este deja furnizorul numărul unu de gaze naturale pentru China – înaintea Turkmenistanului și Qatarului -, o mare parte din acestea urmând să ajungă din Siberia în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei prin intermediul gazoductului Power of Siberia, de 3.000 km, care a început în decembrie 2019. Negocierile privind conducta Power of Siberia II, care va trece prin Mongolia, avansează rapid.
Cooperarea chinezo-rusă în domeniul tehnologiilor înalte este la apogeu, cu 79 de proiecte în valoare de peste 165 de miliarde de dolari. Totul, de la gaz natural lichefiat (LNG) la fabricarea de aeronave, mașini-unelte, industria aerospațială, agricultură și coridoare economice modernizate.
Președintele chinez a declarat în mod explicit că dorește să lege proiectele Noului Drum al Mătăsii de Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA). Aceasta este o evoluție naturală a interpolării BRI-UEEA. China a semnat deja un acord de cooperare economică cu EAEU. Ideile strategului macroeconomic rus Serghei Glazyev dau, în sfârșit, roade.
Și, nu în ultimul rând, se dă un nou impuls decontărilor reciproce în monede naționale – și între Asia și Africa și America Latină.
Putin a aprobat, în toate scopurile practice, rolul yuanului chinezesc ca nouă monedă comercială, în timp ce negocierile complexe privind o nouă monedă de rezervă susținută de aur și/sau de mărfuri continuă.
Această ofensivă economică/comercială comună este legată de o ofensivă diplomatică ruso-chineză concertată pentru a transforma întinderi vaste din Asia de Vest și Africa.
Diplomația chineză funcționează ca o păpușă rusă matrioșka în ceea ce privește transmiterea de mesaje subtile.
Nu este o coincidență faptul că deplasarea lui Xi la Moscova coincide exact cu cea de-a 20-a aniversare a „șocului și a spaimei” americane și a invaziei, ocupării și distrugerii ilegale a Irakului.
În paralel, peste 40 de delegații africane au sosit la Moscova cu o zi înaintea lui Xi pentru a participa la conferința parlamentară „Rusia-Africa într-o lume multipolară”, care va preceda cel de-al doilea summit Rusia-Africa din iulie anul viitor.
Zona din jurul Dumei arăta la fel ca în timpul vechii Mișcări de Nealiniere (NAM), când o mare parte a Africii avea legături anti-imperialiste foarte strânse cu Uniunea Sovietică.
Putin a ales acest moment precis pentru a șterge peste 20 de miliarde de dolari din datoria africană.
În Asia de Vest, Rusia și China acționează în deplină sincronizare.
Asia de Vest. Apropierea dintre Arabia Saudită și Iran a fost de fapt lansată de Rusia la Bagdad și Oman: aceste negocieri au fost cele care au dus la semnarea de la Beijing. Moscova coordonează, de asemenea, negocierile de apropiere siriano-turce. Diplomația rusă cu Iranul, care are acum statutul de parteneriat strategic, se află pe o cale separată.
China a făcut un pas important către o nouă ordine mondială! Acest lucru va schimba și Orientul Mijlociu pentru SUA!”, a declarat Henry Kissinger
Surse diplomatice confirmă faptul că serviciile de informații chineze – prin propriile investigații – sunt acum pe deplin convinse de popularitatea enormă a lui Putin în întreaga Rusie și chiar în cadrul elitei politice a țării.
Acest lucru înseamnă că nu se poate vorbi de conspirații de tip schimbare de regim. Acest lucru a fost crucial în decizia lui Xi și a Zhongnanhai (sediul central al partidului și oficialilor de stat din China) de a „paria” pe Putin ca partener de încredere în anii următori, având în vedere că acesta ar putea candida și câștiga următoarele alegeri prezidențiale. China este întotdeauna despre continuitate.
Astfel, summitul Xi-Putin a pecetluit definitiv faptul că China-Rusia sunt parteneri strategici cuprinzători pe termen lung, angajați într-o competiție geopolitică și geoeconomică serioasă cu hegemonii occidentali în declin.
Aceasta este noua lume care s-a născut la Moscova în această săptămână.
Putin a definit-o anterior ca fiind o nouă politică anticolonială. Acum este prezentată ca o carpetă multipolară.
Nu există cale de întoarcere în distrugerea rămășițelor Pax Americana.
Au loc schimbări care nu s-au mai întâmplat de 100 de ani
În cartea sa intitulată Before European Hegemony: the World Order A.D. 1250-1350, Janet Abu-Lughod a construit o narațiune atent construită care arată ordinea multipolară predominantă în timp ce Occidentul „a rămas în urma „Estului””. Mai târziu, Occidentul „a luat-o înainte doar pentru că „Estul” era temporar în dezordine”.
Este posibil să asistăm la o schimbare istorică similară, marcată de o renaștere a confucianismului (respect pentru autoritate, accent pe armonia socială), de echilibrul în Tao și de puterea spirituală a ortodoxiei orientale. Aceasta este, într-adevăr, o luptă civilizațională.
Moscova, care a întâmpinat în sfârșit primele zile însorite de primăvară, a oferit în această săptămână o ilustrare mai mare decât în realitate a comparației dintre „săptămânile în care se întâmplă decenii” și „deceniile în care nu se întâmplă nimic”.
Cei doi președinți și-au luat un rămas bun emoționant.
Xi: „Acum asistăm la schimbări care nu s-au mai întâmplat de 100 de ani. Atunci când suntem împreună, noi conducem aceste schimbări”.
Putin: „Sunt de acord”.
Xi: „Ai grijă de tine, dragul meu prieten”.
Putin: „Călătorie plăcută”.
Urmărește-ne și pe Google News