Voyager 1 e o sondă spațială super tare, dar și ea are momentele ei proaste. Ultima oară când s-a întâmplat ceva nasol a fost acum un an și jumătate, când a trimis niște date ciudate pe Pământ. Se pare că unul dintre computerele ei a încurcat-o și a vrut să vorbească cu noi de la un alt computer care nu mai mergea.
Acum, are iar o problemă de comunicare: NASA zice că un alt computer, Flight Data System (FDS), nu se înțelege bine cu unitatea de telecomunicații (TMU) a sondei.
Așteptare de peste 45 de ore
Așa că Voyager 1 ne trimite același cod binar încontinuu, ca și cum ar fi blocat într-un loop – adică ne spune ceva, dar nu ce vrem noi să auzim, adică date științifice interesante sau informații despre cum se simte.
Norocul nostru e că sonda, care e acum la 24 de miliarde de kilometri de Pământ, încă ne aude. Oamenii de la NASA au crezut mai întâi că TMU e de vină, dar apoi au realizat că FDS e cel care face figuri. Au încercat să-l repornească, dar n-a mers.
Cercetătorii sunt optimiști că pot să-l facă să meargă din nou, dar o să le ia ceva timp, și poate trebuie să caute prin documentele vechi ale misiunii Voyager să vadă dacă au găsit soluția. Soluția are nevoie de 22,5 ore să ajungă la Voyager, după NASA, și tot atât să vedem dacă a funcționat.
Voyager 1 și sora lui, Voyager 2, sunt printre cele mai mișto misiuni științifice ale omenirii, fiind primele obiecte făcute de noi care au ajuns în spațiul dintre stele, explorând planetele uriașe și pline de gaz din sistemul nostru solar, dându-ne mai multe cunoștințe despre planete și făcându-ne să ne simțim mici în univers.


Urmărește-ne și pe Google News