Cele mai bune browsere private pentru 2023

Top 4 cele mai bune browsere private pentru 2023

În zilele noastre, când vine vorba de confidențialitate, urmărirea activității online a utilizatorilor este aproape preocuparea numărul unu. La urma urmei, nimeni nu este fericit atunci când companiile te bombardează cu publicitate direcționată pe baza obiceiurilor tale de navigare pe internet. Dar, în principiu, publicitatea direcționată ar putea fi cea mai puțin problematică chestiune din acest domeniu. Atunci când utilizăm internetul, împărtășim o mulțime de date personale și alte informații sensibile (fotografii, interese, informații financiare etc.) despre noi înșine, uneori fără să știm. Aceste activități și date personale formează așa-numita noastră amprentă digitală, care poate fi utilă în cazul în care ne plac serviciile personalizate, dar care poate fi ușor folosită în mod abuziv în mâini greșite și poate constitui baza pentru fraude bancare și alte activități infracționale cibernetice. Iar acest lucru poate fi facilitat de cookie-urile, istoricul salvat, căutările stocate și alte informații pe care browserele tradiționale și motoarele de căutare online populare le acumulează în timpul utilizării lor. Browserul în sine acumulează o cantitate semnificativă de date despre noi și despre obiceiurile noastre de navigare pe internet, care pot fi accesate și utilizate în mod necorespunzător de către operatorii de site-uri web. Haideți să vedem care ar putea fi cele mai bune browsere private pentru 2023.

Cele mai bune browsere private pentru 2023, plus altele de luat în considerare

Înainte de a începe, este important să rețineți că doar browserele prezentate ca fiind private nu oferă o protecție completă. Aceste browsere – cu excepția celui Tor – nu asigură criptarea traficului dvs. online sau ascunderea adresei dvs. IP reale. Prin urmare, dacă doriți mai multă protecție, ar trebui să luați în considerare adăugarea unui serviciu VPN la browserele de mai jos. Le-am enumerat pe cele mai bune dintre acestea în articolul nostru anterior, iar unele dintre ele pot fi utilizate gratuit. Combinația dintre un VPN și un browser privat este deja o protecție semnificativă pentru confidențialitatea dvs. Ca să nu mai vorbim de faptul că VPN-urile se asigură, de asemenea, că nici măcar ISP-ul dvs. nu vă poate vedea activitatea online, datorită criptarea puternică. De asemenea, ne protejează de posibilele atacuri ale infractorilor cibernetici (cum ar fi atacurile de ascultare) atunci când ne conectăm la rețele WiFi deschise, de exemplu. Adăugați la aceasta protecția împotriva urmăririi browserului privat și putem să ne plimbăm pe internet cu mai multă liniște și să ne facem operațiunile bancare online cu mai multă siguranță.

Fiecare dintre browserele prezentate aici oferă statistici detaliate privind numărul de trackeri blocați pe ce site-uri web, ce fel de trackeri blochează și informații clare privind siguranța conexiunii la site. În plus, toate browserele sunt disponibile atât pentru Windows, cât și pentru macOS (cu excepția DuckDuckGo, celelalte sunt disponibile și pentru Linux).

Înainte de a începe, mai este un lucru de clarificat. Cea mai mare parte a conținutului gratuit de pe internet este finanțată din veniturile din publicitate ale furnizorilor de conținut. Deoarece toate browserele de mai jos blochează în mod implicit atât trackerii, cât și reclamele web, creatorii acestor site-uri pierd venituri atunci când oamenii le vizitează prin intermediul acestor browsere. Acest lucru este valabil și pentru RevistaMagazin.ro, unde suntem capabili să oferim conținut gratuit cititorilor noștri datorită veniturilor din publicitate. Nu dorim să ne îndreptăm spre conținut plătit, așa că îi rugăm pe cititorii noștri să dezactiveze funcția de blocare a reclamelor din browserele lor piratate atunci când ne citesc. Fără excepție, acest lucru poate fi automatizat în toate browserele, adică puteți specifica pe ce pagini browserul ar trebui să permită apariția reclamelor.

Tor: punctul de referință pentru navigarea anonimă, plus o poartă de acces către dark web

Numele browser Tor sună probabil familiar pentru majoritatea cititorilor noștri. Dacă nu din alt motiv, atunci pentru că înseamnă intrarea în zona așa-numită dark web (sau partea întunecată a Internetului), care nu poate fi accesată din browserele tradiționale și pur și simplu prin conectarea la Internet. Acest lucru este adevărat, dar acest lucru nu face din Tor în sine un instrument dedicat infractorilor. Acesta poate fi util într-o serie de situații în care este necesară navigarea anonimă (pentru apărătorii drepturilor, jurnaliștii de investigație etc.). Și, deși principala sa utilizare este, fără îndoială, accesarea așa-numitelor site-uri Onion, browserul Tor poate fi folosit pentru a naviga chiar și pe cele mai comune site-uri web. Este adevărat, nu îl recomandăm neapărat.

tor browser
Tor Browser

Browserul Tor accesează site-urile web și dark web prin intermediul așa-numitei rețele Onion. Rețeaua Tor, conform numelui său, este ca o ceapă, ceea ce înseamnă că datele utilizatorului sunt mai întâi criptate și apoi transmise prin diferite noduri din rețeaua Tor. Acest lucru are ca rezultat mai multe straturi de criptare (similar cu straturile unei cepe) și face dificilă urmărirea activității online. În rețeaua Tor, traficul trece prin cel puțin trei servere (noduri) selectate aleatoriu, niciunul dintre acestea nu cunoaște întregul traseu. Primul nod (de pază), de exemplu, cunoaște adresa noastră IP reală, dar nu are nicio idee despre ce încercăm să accesăm. Nodul de ieșire, pe de altă parte, știe ce dorim să accesăm, dar nu cunoaște adresa noastră IP reală, așa că nu o poate transmite mai departe către site-ul web țintă, ceea ce împiedică site-ul respectiv să identifice identitatea reală a vizitatorului. Nodurile intermediare, pe de altă parte, transmit date criptate la mai multe niveluri în cadrul rețelei Tor. Toate acestea sunt foarte sigure, deși nici măcar rețeaua Onion nu poate garanta o securitate perfectă, mai ales pentru că nodurile de ieșire Tor pot fi create de oricine și, deși nu pot urmări o rută, pot vedea datele necriptate la ieșire. Deci, în această privință, browserul Tor poate garanta mai degrabă anonimatul decât criptarea 100%.

Deși Tor nu blochează în mod implicit reclamele și urmăritorii web, aceștia nu pot filtra prea multe date reale cu criptarea multiplă și schimbarea adreselor IP. Iar dacă doriți, puteți să vă intensificați protecția, chiar până la dezactivarea scripturilor. Și puteți șterge cookie-urile și fișierele temporare care se acumulează în timpul navigării cu un singur clic când ați terminat.

Deși Tor suportă utilizarea de plug-in-uri Firefox, dezvoltatorii avertizează împotriva acestui lucru, deoarece acestea pot reduce anonimatul (pot crea mai multe amprente digitale unice care pot fi folosite pentru a vă identifica sau chiar pentru a vă spiona activitatea pe internet).

Deși Tor ne sporește anonimatul aproape la infinit, din păcate, face ca site-urile tradiționale să se încarce mai greu sau, uneori, să nu funcționeze corect. Așadar, nu este neapărat cea mai bună alegere pentru navigarea în timpul săptămânii, cu atât mai puțin pentru streaming, dar când vine vorba de navigare anonimă, nu îl poți ignora. Dacă vă doriți acest tip de anonimat, și nu numai, ar trebui să încercați sistemul de operare Tails, pe care l-am testat anterior și care profită de rețeaua Tor la nivel de sistem. Dar credem că există soluții mai bune pentru navigarea privată de zi cu zi și vi le prezentăm acum.

Mullvad Browser


Dacă am început deja cu Tor, să trecem la o rudă apropiată – și foarte nouă. Este vorba despre Mullvad Browser, lansat recent, creat în comun de furnizorul suedez de VPN Mullvad și de dezvoltatorii Tor. Se aseamănă foarte mult cu Tor prin modul în care funcționează și prin modul în care este bazat: este construit tot pe Firefox și tot ce se află sub capotă este reglat pentru confidențialitate. Singurul lucru care lipsește este utilizarea rețelei Tor. În schimb, primim extensia uBlock preinstalată pentru a bloca urmăritorii și reclamele și avem, de asemenea, opțiunea de a șterge toate urmele și istoricul de navigare cu un singur clic.

Mullwad Browser
Mullwad Browser

Aceasta din urmă nu este o coincidență, deoarece Mullvad este conceput pentru utilizarea zilnică și este reglat în primul rând pentru a elimina urmăritorii web și reclamele. În schimb, browserul în sine nu vă criptează traficul și nu vă ascunde adresa IP reală. În acest scop, așa cum s-a menționat în introducere, trebuie instalat un VPN. Acesta ar putea fi – de dragul loialității față de marcă – VPN-ul Mullvad, cu adevărat fiabil, dar nu contează cu ce îl utilizați. Noi am recomanda Proton VPN, care este disponibil gratuit și care, în multe cazuri, oferă un acces online mai rapid decât Mullvad VPN.

Ca motor de căutare implicit, acesta folosește motorul de căutare DuckDuckGo pentru căutare privată – care nu implică crearea de profiluri și alte amabilități similare – dar acest lucru poate fi, desigur, schimbat, deși nu prea are rost să folosiți un browser privat dacă folosiți motoarele de căutare Google sau Bing. Utilizarea extensiilor Firefox este, de asemenea, posibilă în acest caz, dar dezvoltatorii Mullvad se opun vehement ca cineva să facă acest lucru, din motive similare celor descrise pentru Tor.

Browserul Mullvad este disponibil pentru Windows, macOS și Linux. Descărcarea și utilizarea acestuia sunt complet gratuite. În prezent, nu este disponibilă o versiune pentru smartphone. Spre deosebire de browserele tradiționale, acesta nu oferă o amprentă digitală unică (aproape identică pentru toți utilizatorii) și nici nu colectează date telemetrice (care sunt de obicei folosite de dezvoltatorii de browsere pentru dezvoltare). Modelul lor de afaceri este și el destul de clar: dau browserul gratuit, venitul lor este de cel mult dacă cineva se abonează și la Mullvad VPN. Așadar, îl putem recomanda doar celor care doresc să scape de trackeri și de reclame.

Brave: cu siguranță rapid

Spre deosebire de browserele Mullvad și Tor, browserul Brave nu este construit pe Firefox, ci pe Chromium. Aceasta ar putea părea o alegere ciudată la început, deoarece Chrome, dezvoltat de Google, nu este neapărat primul lucru la care te gândești când te gândești la confidențialitate și la respectarea vieții private. Dar Brave a fost dezvoltat cu gândul la confidențialitate, iar faptul că este la fel de rapid ca și Chrome este o dovadă a acestei alegeri.

Brave Browser
Brave Browser

Brave menține propriul scut între utilizatori și site-uri web, filtrând fără milă trackerii și eliminând, de asemenea, reclamele. Bineînțeles, puteți alege să dezactivați această funcție pe site-urile care vă plac și în care aveți încredere (este la un singur clic distanță, iar setarea este reținută de browser, astfel încât nu trebuie să dezactivați scutul de fiecare dată).

De asemenea, puteți alege să blocați toate scripturile prin activarea opțiunilor suplimentare, ceea ce merită luat în considerare, deoarece poate dezactiva cu ușurință site-uri web obișnuite și include protecție antiphishing și antimalware.

Alte caracteristici interesante includ posibilitatea de a utiliza rețeaua Tor atunci când deschideți pagini private și un așa-numit program Brave Rewards, care vă permite să colectați jetoane prin vizualizarea anunțurilor private ale Brave și apoi să distribuiți aceste jetoane, de exemplu, creatorilor site-urilor web care le susțin. Ca un plus, include și o funcție Wallet, care este utilă pentru cei interesați de criptomonede. În cele din urmă, ca și în cazul Mullvad, dezvoltatorii Brave oferă un serviciu VPN care poate fi activat din browser, cu condiția să vă abonați la acesta (disponibil făcând clic pe pictograma VPN de lângă bara de adrese a Brave).

Deoarece este construit pe aceleași baze, Brave permite, de asemenea, utilizarea extensiilor Chrome. Cu toate acestea, nu recomandăm acest lucru nici în acest caz, deoarece utilizarea de add-on-uri suplimentare este, în general, contraproductivă pentru navigarea privată.

Browser-ul DuckDuckGo

Când vine vorba de navigare privată, preferatul nostru personal este browserul DuckDuckGo, de la producătorii motorului de căutare DuckDuckGo. Acesta este disponibil de mult timp pentru smartphone-uri, dar de ceva vreme există o versiune de încercare gratuită a versiunilor pentru macOS și Windows

DuckDuckGo Browser
DuckDuckGo Browser

Deși deocamdată doar cei care se află în coada de testare pot accesa versiunea pentru desktop, odată ce versiunea finală va fi gata, probabil că nu va mai exista nicio îndoială cine ia coroana între browserele private de pe Windows și macOS. În testele noastre, DuckDuckGo este fulgerător de rapid (folosește motorul Webkit de la Apple, care se regăsește și în Safari), filtrează trackerii și reclamele extrem de eficient (puteți activa sau dezactiva acest lucru pentru fiecare pagină în parte) și, cu un singur clic – cu o înflorire destul de impresionantă – șterge orice dezordine de fișiere temporare la finalul sesiunii de navigare. Așadar, este alegerea perfectă pentru o navigare fără trackeri.

În plus, poate cea mai interesantă caracteristică a sa este faptul că vine cu DuckDuckGo Email Protection încorporat, care vă permite să creați adrese de e-mail fictive pentru a vă masca detaliile reale de contact. Acest lucru poate fi util atunci când vă abonați la newslettere, de exemplu, sau pentru înregistrări online de care aveți nevoie doar temporar. Nu trebuie să ne dăm adresa noastră reală de e-mail, dar vom primi orice e-mail acolo. Iar dacă dați peste un spammer mai încăpățânat, puteți elimina adresa falsificată și genera una nouă dintr-un singur click (o funcție similară este disponibilă

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Două trucuri geniale pentru a face fotografii panoramice cu iPhone-ul

Digi Online se mișcă și aduce o funcție tare: Înregistrare TV

Când şi cum se transplantează a plantă de apartament în mod corect

Cum să „ucizi” inteligență artificială cu o simplă imagine

Ce este AnyDesk și cum se folosește?

Trucul genial care îți face reclamele de pe YouTube să dispară într-o secundă

Cum să asculți videoclipuri YouTube pe iPhone în fundal sau cu ecranul închis fără abonament Premium.

Curatare panouri solare. Sfaturi de curățare și întreținere.

Cum să utilizați Gmail în mod eficient: Ghidul practic pentru 2023

Cum Poţi Să Câștigi Bani Pe YouTube. Iată pașii de urmărit.

Cum să faci Windows 7 din Windows 10/11 cu o singură comandă. E magic!

Ghid instalare sistem de operare HyperOS pe telefonul tău.